UNICEF: Takmer každé dieťa na Ukrajine je vo vážnom ohrození

TASR, 30. decembra 2022 o 04:10

Takmer sedem miliónov detí na Ukrajine, teda skoro každé dieťa v krajine je vo vážnom ohrození v dôsledku pokračujúcich útokov na kritickú infraštruktúru, ktoré vedú k rozsiahlym výpadkom elektriny a prerušeniam dodávok vody a tepla, upozornil Detský fond Organizácie spojených národov UNICEF.

Ukrajinské deti ohrozuje v zime chlad.

Foto: AP

Bez trvalého prístupu k elektrine sú deti na Ukrajine vystavené chladu a tme, pričom teploty vonku klesajú v zime aj pod mínus 20 stupňov Celzia, uviedla organizácia. Množstvo škôl v krajine zničili alebo poškodili raketové útoky, čo tamojším deťom znemožňuje zúčastňovať sa aj na on-line vyučovaní, ktoré pre mnohé z nich predstavuje jediný spôsob prístupu k vzdelaniu.

Deti tiež nemajú možnosť byť v kontakte s priateľmi a príbuznými, čo ohrozuje ich duševné zdravie. Výkonná riaditeľka UNICEF-u Catherine Russellová spresnila, že depresiou, úzkosťou, posttraumatickými stresovými poruchami a ďalšími poruchami duševného stavu je ohrozených približne 1,5 milióna detí na Ukrajine.

Chlad počas zimného obdobia v kombinácii s dôsledkami vojny na príjmy rodín, ale aj energetická a sociálno-ekonomická kríza budú podľa UNICEF-u predstavovať závažný problém pre 6,5 milióna ľudí vrátane 1,2 milióna detí, ktoré sú v súčasnosti vysídlené v rámci Ukrajiny. Catherine Russellová v tejto súvislosti vyzvala na umožnenie rýchleho a neobmedzeného prístupu k deťom a rodinám, ktoré potrebujú humanitárnu pomoc, bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. „Pravidlá vojny sú jasné a deti a základná civilná infraštruktúra nevyhnutná na prežitie civilistov musia byť chránené,” upozornila.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >