Týždeň vedy a techniky má zaujímavý program aj pre deti

TASR, 8. novembra 2022 o 04:00

Týždeň vedy a techniky na Slovensku sa tento rok uskutoční opäť naživo. Devätnásty ročník potrvá do nedele 13. novembra. Pre nadšencov vedy je pripravených viac ako 200 sprievodných podujatí, ide napríklad o prednášky, festivaly, súťaže, podcasty, ale aj besedy či výstavy.

Týždeň vedy a techniky je príležitosť aj pre deti a mladých spoznať svet, ktorému sa raz možno budú venovať.

Foto: CVTI

Cieľom Týždňa vedy a techniky je zlepšiť vnímanie vedy a techniky, ich významu a spopularizovať ich v rámci celej spoločnosti. Podujatia sú určené žiakom základných a stredných škôl, ktorých zapojenie sa do jednotlivých aktivít umožňuje vzbudiť ich záujem o štúdium vedeckých a technických disciplín. „Po dvoch rokoch vynútenej prestávky, počas ktorých sa podujatie konalo prevažne online, tak budete môcť zažiť naživo rôzne vedecké aktivity,” uviedli spoluorganizátori z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Mnohé ústavy Slovenskej akadémie vied, fakulty univerzít či rôzne výskumné inštitúcie na Slovensku organizujú pre verejnosť v rámci tohto týždňa aj dni otvorených dverí. Záujemcovia budú môcť napríklad nahliadnuť do tajomstiev mikrosveta, dozvedieť sa, ako to bude s elektromobilitou na Slovensku a dostanú informácie aj tom, ako nás naša myseľ klame.

Centrum vedecko-technických informácií ako jeden z hlavných organizátorov privíta na svojich podujatiach návštevníkov nielen vo svojich priestoroch v Bratislave, ale aj v Zážitkovom centre vedy Aurelium. Pre tých najmenších je tu 9. novembra pripravený VeDETSKÝ deň.

Súčasťou podujatia je aj Festival vedy a techniky AMAVET. V rámci neho môžu žiaci stredných škôl, ale aj žiaci druhého stupňa základných škôl prihlasovať svoje bádateľské projekty. Celoslovenské finále sa uskutoční v utorok 8. novembra.

Vyvrcholením podujatia bude odovzdávanie ocenenia Cena za vedu a techniku 2022, ktoré sa uskutoční 11. novembra. Všetky sprievodné akcie tohtoročného Týždňa vedy a techniky sú zverejnené na webovej stránke www.tyzdenvedy.sk.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >