Tri slová, ktoré dokážu zázraky. Osvojte si túto čarovnú vetu, vnesie pohodu do vášho života

Patricia Poprocká, 13. októbra 2021 o 04:50

„Neber to osobne, je to len biznis...“ Slávna veta zo slávneho Krstného otca, presnejšie jej prvá časť, je v skutočnosti kľúčom k spokojnému životu. Nebrať veci osobne by mali dokázať dospelí a viesť k tomu i svoje deti. Väčšina určite súhlasí, no možno sa niekto pýta: „Áno, ale ako? Keby to bolo tak jednoduché...“

Aj deti nás dokážu niekedy poriadne vytočiť. Predýchajte a upokojte sa, nie je v tom nič osobné.

Foto: shutterstock.com

V podstate to jednoduché je. Ak sa teda rozhodnete, že zmeníte prístup k záležitostiam, ktoré vás trápia, a ak si pri zautomatizovanej reakcii v danej situácii spomeniete na to, že veci ani výčitky nebudete brať osobne.

Deti to niekedy dokážu ľahšie než dospelí, no keďže sú naším zrkadlom, veľmi často preberú naše reakcie. Ak sa teda my nahneváme alebo sa začneme s niekým hádať preto, že si niektoré veci berieme príliš k srdcu, veľmi rýchlo sa tak začnú správať i naše deti. Ostať „v pohode“ a nepripúšťať si nepodstatné, to je ten správny prístup.

Nie je to o vás

„Ak vám poviem: „Vy ste hlúpy...,“ nie je to o vás. Je to o mne. Ak to vezmete osobne, možno uveríte, že ste hlúpy,“ vysvetľuje podstatu toho, ako zostať nad vecou Miguel Ruiz, mexický lekár, ktorý sa neskôr začal venovať duševnému rozvoju, v knihe Štyri dohody.

Človek má podľa neho sklony brať všetko osobne, pretože sebecky pociťuje osobnú dôležitosť, vytvára si domnienku, že všetko je práve o ňom, a že je za všetko zodpovedný. V skutočnosti však názory druhých ľudí sú odrazom len a len ich vlastného zmýšľania a nemajú nič spoločné s tým, ako sa vníma človek samotný.

„Ešte aj vtedy, keď sa situácia javí veľmi osobná, napríklad keď vás iní priamo urážajú, nemá to s vami nič spoločné,“ zdôrazňuje lekár s tým, že ide len o ich uhoľ pohľadu. Ak vám napríklad niekto vytkne, že ste tučný, ukazuje to jeho spôsob zmýšľania, pocity a predstavy. Človek však väčšinou v takých prípadoch cíti potrebu brániť svoje presvedčenie, presviedčať druhých o svojej pravde a dochádza ku konfliktom. „Urobíte z komára slona, pretože máte potrebu dokázať, že sa mýlia. Čokoľvek robíte a cítite, je však iba projekciou vášho osobného sna,“ dodáva Miguel Ruiz.

Urážka či pochvala, to je jedno

Nebrať vážne odporúča nielen negatívne konštatovania, ale i pochvaly. „To, čo si o mne myslíte, nie je pre mňa dôležité a neberiem to osobne. Keď ste šťastní, budete hovoriť: Miguel, ty si hotový anjel! Lenže keď ste na mňa napálení, poviete: Si nechutný, hotový diabol! V každom prípade sa ma to nedotýka, lebo viem, aký som. Nech si myslíte a cítite čokoľvek, je to váš, nie môj problém. Je to spôsob, akým vidíte svet,“ vysvetľuje na vlastnom príklade.

Čo je teda osobné, je podľa neho iba ten náš vlastný uhol pohľadu na danú vec alebo človeka. „Je to pravda, ktorá patrí iba vám,“ pripomína Miguel Ruiz.

Aby sme dokázali byť vyrovnaní, mali by sme vnímať ľudí takých, ako naozaj sú. „Keď ich takých uvidíme, nikdy nás nemôže zraniť to, čo hovoria alebo robia. V poriadku je ešte aj to, keď vám klamú. Klamú vám, lebo sa boja. Boja sa, že zistíte, že nie sú dokonalí,“ opisuje lekár.

Čo získate, ak nebudete brať veci osobne? Vyhnete sa mnohým sporom, zmizne hnev, žiarlivosť, dokonca i smútok. „Získate obrovské množstvo slobody. Môžete hovoriť ľúbim ťa bez strachu, že sa zosmiešnite alebo vás odmietnu. Môžete žiadať o to, čo potrebujete. Môžete povedať áno i nie bez pocitu viny alebo odsudzovania samého seba.“ Vyskúšate?



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarSorbon 13. októbra 2021 o 15:04

    Neskutocne vymyvanie mozgov.
    Takze teraz si mozme pokojne pustat usta na spacir,tresnut akukolvek urazku,pricom s usmevom na tvari mame ubezpecit dotknuteho,ze nech to neberie osobne.
    Hnus,co sa tu v sucasnosti pretlaca za sposob do popredia.Ziadne moralne zasady,ale pomalicky sa ordinuju nasincovi tie svinstva,ake su bezne na zapade.
    Nuz tak teda nech ten,kto vyslovi o komsi cosi nelichotive,ci pripravi neprijemnu situaciu komusi, nasledne ,ako protireakciu,neberie taku protireakciu osobne.
    Ale to uz ,z mne neznamych pricin,tento novy ,chory svet,akceptovat nemieni.
    Stale maju sklonit hlavu iba ti ,ktori su urazeni,ponizeni,zneucteni,...ti prvi,a to hlavne od bohatsich,agresivnejsich a vplyvnejsich.
    Uz naopak to nesmie platit.
    Vezmime si sucasnu politicku situaciu u nas na Slovensku.Tak podliaci okolo Matovica spinia hlava-nehlava,za svoje svinstva neodstupuju,lebo podla nich vraj "nie je im nic dokazane",alebo "je to premlcane".
    Ale to my mame sklonit hlavu a "nebrat osobne",ak na nas prave tito gauneri spustia kritiku,ci nas zacnu obvinovat!
    To je chore!
    To nech si ta strana,ktora by rada uplatnovat spominanu v clanku formulku o "nebrani cohosi osobne",zacne zvykat na to,ze coraz castejsie bude musiet nebrat osobne reakcie na ich podlosti.
    Takto ,ako sa to v clanku snazia zlahka vtlacit nam citatelom,ako cosi normalne,ziju na zapade - biedni a nemohuci su vecne ponizovani ,no musia to trpiet ,lebo vplyvni ich presne takym sposobom,ako to vyplyva z clanku,prinutili zit.
    A tak "nemaju brat osobne" cosi len ti dole,ktori musia poslusne vyplnat kohosi volu.
    Tych hore sa to netyka -akonahle im ktorsi stupne na kurie oko,okamzite nastupuje agresia, vybavovanie si uctov,a nicenie.
    Lideee,bdete!
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >