Tresty sa už nenosia. Keď deti klamú, odborníčka radí toto

Patricia Poprocká, 10. januára 2023 o 05:33

Nie je klamstvo ako klamstvo. Existujú dva hlavné spôsoby detských klamstiev a je dobré ich vedieť rozlíšiť, pretože na každé z nich je potrebná iná reakcia.

Deti klamú z rôznych dôvodov, rodičia by ich mali spoznať.

Foto: shutterstock.com

Je normálne, že deti klamú, niekedy je za tým len túžba prikrášliť si realitu, vidieť svet či seba v lepšom svetle, inokedy snaha oddialiť odhalenie problému, nenahnevať druhých, vyhnúť sa nepríjemnostiam, strach, a niekedy, žiaľ, aj zlý úmysel. Rodičovská poradkyňa Katarína Winterová pre ahojmama.sk uviedla, že viesť deti k čestnosti je vlastne celoživotný proces.

„Existujú dva základné druhy lži,“ vysvetľuje klinická psychologička Angharad Rudkinová v knihe Čo si myslí moje dieťa. Antisociálne, keď sa deti chcú vyhnúť problémom či trestu za to, čo urobili, a prosociálne, keď nepovedia celú pravdu, aby ušetrili druhých od negatívnych pocitov. „Je potrebné pochopiť rozdiel, lebo každé klamstvo si vyžaduje iný prístup,“ zdôrazňuje odborníčka.

Antisociálne lži

Deti sa k nim uchyľujú, lebo majú strach, vedia, že urobili niečo zlé, niekedy tiež preto, lebo chcú radšej problém zvaliť do niekoho iného a vyhnúť sa trestu alebo výčitkám.

Ako je dobré vtedy reagovať? Psychologička odporúča nasledovné:
1. Pochopte, že klamanie je vývinovou fázou, deti vo veku 3-4 rokov nemusia rozumieť rozdielu medzi fantáziou a skutočnosťou a niekedy priania vydávajú za realitu.
2. Vysvetlite dieťaťu, že ak povie pravdu, problém sa skôr vyrieši, a že povedať ju je najlepší spôsob, ako dať veci do poriadku.
3. Netrestajte dieťa. Vysvetlite mu, že ak bude klamať, potom mu ľudia nebudú veriť, ani keď bude vravieť pravdu.


Prosociálne lži

Dieťa sa k nim uchyľuje, ak chce obísť pravidlá dospelých, napríklad ak nemá dokončené úlohy a chce sa ísť hrať. Tiež vtedy, ak chce urobiť dojem na ostatných, či už kamarátov alebo dospelých, prípadne ak chce druhých ušetriť nepríjemných pocitov, tak pravdu „upraví“, prikrášli.

Čo s tým?
1. „Vysvetlite dôsledky,“ odporúča Angharad Rudkinová ako prvé. Teda napríklad že mu potom kamaráti nebudú veriť nič, ani pravdu, ak zistia, že teraz klamalo.
2. Ďalšie odporúčanie znie, aby sa rodičia sami neuchyľovali k milosrdnej lži. „Ak ju dieťa začuje z vašich úst, naučí sa, že je spoločensky prijateľná,“ vysvetľuje.
3. Niektoré deti si prikrášľujú pravdu, lebo nemajú dostatok sebaúcty, tak je dobré pomôcť im vybudovať si ju. Ak napríklad zatajuje zlú známku, dajte mu najavo, že známky nie sú až také dôležité, že nebudete sklamaní.
4. Uistite dieťa o tom, že má vašu dôveru. Bude sa ju snažiť udržať.


ANKETA:

Klame vaše dieťa?

26,3%



49,3%



21,7%



2,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >