Toto je 10 najlepších kníh o výchove detí, ktoré si určite prečítajte

pt, gb, 22. marca 2019 o 06:18

Najlepšie samozrejme je, ak vám rodičovstvo ide ako po masle a nemusíte sa radiť s múdrymi knihami. Ak však máte pocit, že v mnohých výchovných situáciách tápete, prečítať si rozumnú knihu, ktorá naozaj poradí a pomôže vám zorientovať sa v sebe aj svojom dieťati, môže byť záchranou. Vybrali sme pre vás desať kníh o výchove, ktoré podľa nášho názoru presne toto spĺňajú.

Rady, vysvetlenia, inšpirácie...

Foto: Patricia Poprocká


Pre tých, čo hľadajú praktické rady

Mária Tóthová Šimčáková: Som rodič a čo s tým? (prvý a druhý diel)
Jedny z mála kníh o výchove od slovenského autora, už to sa cení. Prvý diel sa venuje deťom od narodenia do šiestich rokov, druhý od šiestich do dvanástich rokov. Knihy sú zamerané hlavne prakticky, čo veľa rodičov určite ocení. Rozoberajú mnohé výchovné situácie a navrhujú konkrétne postupy, ktoré by mohli pomôcť. Psychologička napríklad zavrhuje zahanbovanie, vyčítanie či dokonca tresty, namiesto nich navrhuje prirodzené dôsledky. Ak sa ráno ponáhľate do škôlky a dieťa sa nechce obliecť, tak pôjde von v pyžamku. Nabudúce sa už určite oblečie.


Hlavne s rešpektom

Pavel Kopřiva, Jana Nováčková, Dobromila Nevolová, Tatjana Kopřivová: Respektovat a být respektován
Vo výchove by sa mali rodičia snažiť hlavne o vyváženosť. Ideálom je stav, keď rodičia maximálne rešpektujú dieťa a dieťa zasa rešpektuje rodičov. Zdá sa skoro nemožné to skĺbiť, ale autori knihy popisujú veľa konkrétnych prípadov, ako to ide. Rodičia sa z knižky môžu naučiť, aké sú efektívne komunikačné prostriedky (a aké naopak vôbec nepomáhajú, ako zvládnuť negatívne emócie, aké sú riziká pochvál a trestov vo výchove, ako u detí rozvíjať vnútornú motiváciu a že výchova k poslušnosti je veľkým rizikom nielen pre deti, ale pre celú spoločnosť.


Uvoľnite sa, prosím!

Pavla Koucká: Uvolněné rodičovství
Kniha má podtitul Rozumne, uvoľnene a s menším nasadením. Píše sa v nej o tom, že perfekcionizmus je najväčším nepriateľom radostného rodičovstva. Že e rodič nemá byť dieťati sluhom a deti, ktorý rodičia všetko dovolia a vždy im ustúpia, nie sú šťastné, ale naopak pociťujú veľký žiaľ a hnev. „Na prvý pohľad sa môže zdať, že sebaobetujúci sa rodičia sú úžasní, všetko predsa robia pre svoje deti. Lenže deťom to neprospieva. V snahe svojich potomkov maximálne rozvíjať nám totiž to podstatné preteká medzi prstami. Podstatý je náš vzor a vzťah, ktorý s deťmi máme. Všetko, čo sa deje len tak mimochodom,“ píše autorka, česká psychologička Pavla Koucká. Zvoľnite, odbrúrajte krúžky a skúste si rodičovstvo o „len tak mimochodom“ vychutnať.


Dovoľte deťom, aby prejavili svoju múdrosť

Aletha Solterová: Moudrost raného dětství
Kniha nabáda rodičov, aby v sebe objavili intuitívne a vedomé rodičovstvo. To vychádza z empatie, ktorú dieťaťu venujete. Bábätko nemáte učiť samostatnosti a režimu, ale naopak, umožniť mu, aby sa k rodičom mohlo pripútať. Deti sú múdre, presne vedia, čo potrebujú a čo chcú od rodičov, aby sa mohli rozvíjať. Úlohou rodičov je, aby im to dalo, nie sa snažili prirodzené detské prejavy obmedzovať.

Každý sa potrebuje naviazať

Jozef Hašto: Vzťahová väzba
Významný slovenský psychiater už dlhé roky vysvetľuje verejnosti dôležitosť úzkeho kontaktu matky a bábätka, od prvých chvíľ, až kým sa v dvoch-troch rokoch nezačne dieťa od matky samé postupne odpútavať. Na rozdiel od zaužívaných názorov o „samostatnosti“ bábätka či ročného dieťaťa profesor Jozef Hašto vysvetľuje, že je úplne normálne, ak sa dieťa dožaduje matkinej blízkosti, či už má dva mesiace alebo rok. Naopak, naviazanie sa na jednu blízku osobu, ktorou je celkom prirodzene najčastejšie matka, a jej následné empatické reakcie, vytvárajú dobré predpoklady pre psychickú vyrovnanosť človeka v dospelosti. Človek, ktorému bolo v detstve dopriate mať okolo seba rodičov, ktorí reagovali na jeho potreby, ľahšie zvláda problémy a nadväzuje šťastné vzťahy. A o vzťahovej väzbe a jej dôležitosti pojednáva aj táto kniha.

Odložte kočíky, dieťa sa potrebuje nosiť

Jean Liedloffová: Koncept kontinua
Kniha so zložitým, neatraktívnym názvom je však akýmsi základom, bibliou kontaktného rodičovstva. Jean Liedloffová v nej už v roku 1975 opísala princípy ľudského šťastia, ktoré sa odvíjajú od plnenia základných potrieb bábätiek. Vychádzala pritom z pozorovaní yeguánskych indiánov, ktorých opakovane navštívila. Na vtedajšie pomery prišla s revolučnými tvrdeniami, aby sa matky vrátili k tomu, čo nám je dané prírodou, k noseniu bábätiek, k dojčeniu, k spoločnému spaniu. Kniha prináša zaujímavé postrehy zo života – našich aj indiánskych bábätiek, tiež vysvetlenie, ako naše psychické problémy v dospelosti – depresie či dokonca drogové závislosti súvisia s nenapĺňaním našich potrieb v ranom veku.

Dieťa patrí k matke!

Michalea Mrowetz, Gauri Chrastilová, Ivana Antalová: BONDING – porodní radost
Po tejto knihe zmeníte názor na plačúce bábätká a fotografie novorodeniatok na lekárskom lôžku, ktoré naširoko roztvárajú rúčky a kopú nožičkami, vám začnú trhať srdce. Bábätká totiž zúfalo hľadajú matku, ktorú v tej chvíli potrebujú oveľa viac ako vedieť, koľko merajú a vážia. Autorky v knihe fundovane opisujú dôležitosť prvých chvíľ po narodení, ktoré by malo dieťa stráviť s matkou. Bytostne to potrebujú obaja, a to bez ohľadu na to, či je dieťa zdravé, choré, narodené predčasne, a – dokonca i mŕtve bábätko si matka potrebuje pochovať v náručí.

Deťom všetko priamo vysvetľujte, aj bábätkám

Laura Gutmanová: Materstvo a stretnutie ženy s vlastným tieňom
Táto kniha vás ubezpečí, že všetko, čo sa deje s vami a dieťaťom, zvládnete. Stačí, ak budete uprimní k sebe aj k nemu. Už maličké bábätko vycíti vaše rozpoloženie, vašu nepohodu, a ak sa trápite vy, trápi sa i ono. Argentínska psychoterapeutka Laura Gutmanová vysvetľuje, že stačí, ak mu úprimne vysvetlíte, čo sa deje. Dieťa rozprávať nevie, ale vašim slovám porozumie. A upokojí sa, že vie, čo je vo veci. Vysvetľuje aj to, ako sa môže psychická nepohoda odraziť na zdravotnom stave dieťaťa, prečo váš škôlkar nevie odolať prehnanému množstvu cukríkov, a tiež to, že deti nemožno škatuľkovať podľa žiadnych tabuliek. Skrátka – veľa vecí sa dá zvládnuť, stačí si len veriť a neklamať.

Milovať bez podmienok

Naomi Aldort: Vychovávame deti a rastieme s nimi
Základný bedeker rodiča, ktorého dieťa už prestalo byť bábätkom. Kniha dáva praktické rady, ako s dieťaťom dobre vychádzať. Základ je úplne jednoduchý – rešpektovať dieťa, milovať bez podmienok, bez ohľadu na postoj okolia a uznať jeho pocity. Aj keď to niekedy na prvý pohľad znie absurdne a „až príliš americky“, vyskúšajte prístup podľa Naomi, a uvidíte, že naozaj funguje. Deti si poradia samé, potrebujú len uznanie pocitov. V knihe je množstvo reálnych príkladov zo života, v ktorých sa určite nájdete. Ešte prináša jeden dôležitý postreh – že všetky problémy, ktoré s deťmi máte, sú v skutočnosti vaše problémy, nie vašich detí.

Opatera a samostatnosť musia byť v rovnováhe

Kent Hoffman, Glen Cooper, Bert Powell: Kruh bezpečného rodičovstva
Kniha umožní nahliadnuť do vlastného vnútra a nájsť podnety, ako byť dobrým rodičom. Poukazuje na to, čo rieši väčšina rodičov – ako naše rodičovstvo ovplyvňuje naša vlastná výchova. Zároveň môže pomôcť nájsť rovnováhu medzi opaterou, ochranou dieťaťa a podporovaním jeho samostatnosti, nezávislosti. Zorientuje rodičov v tom, aké potreby dáva dieťa najavo takzvaným „náročným správaním. Okrem lepšieho vzťahu s deťmi by sa po prečítaní knihy mali rodičia aj lepšie vyznať v sebe.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >