To je ozaj strašidelná tekvica! Vyrežte si parádu predo dvere

Gabriela Bachárová, 31. októbra 2018 o 13:31

Halloweenský sviatok, ktorý sa vo svete oslavuje práve dnes, síce na Slovensku nie je veľmi rozšírený, ale urobiť deťom radosť vyrezávanou tekvicou vám určite odporúčame. Alebo ju už máte?

Idete na to?

Foto: Shutterstock.com

Zdá sa, že vyrobiť si strašidelnú tekvicu je jednoduché, ale ak sa chcete z diela tešiť dlhšiu dobu, musíte myslieť na niekoľko dôležitých detailov. Ako teda postupovať?

1. Vyrežte do tekvice otvor, ktorý by mal byť dostatočne veľký kvôli odstráneniu dužiny a vloženiu sviečky. Je lepšie, ak ho narežete zošikma. Vršok sa tak bude dať lepšie nasadiť a vyhnete sa aj jeho zošmyknutiu dovnútra v prípade rovného narezania.

2. Veľkou lyžicou vyberte z tekvice vnútro. Dajte pozor, aby hrúbka stien zostala dva až 2,5 centimetra. Ak budú príliš tenké, tekvica sa zošúverí. Ak príliš hrubé, hrozí, že dielo splesnivie.

3. Pracujte s dostatočne ostrým nožom a pri ruke majte aj menší nožík, to kvôli vyrezaniu menších detailov.

4. Motív si na tekvicu nakreslite fixkami. Ak si nie ste istým maliarskym umením, môžete si ho najskôr pripraviť na papieri a potom na tekvicu preniesť .

5. Dôležité je, aby tekvica vydržala čo najdlhšiu dobu v dobrej kondícii. Odporúča sa preto opláchnuť ju po vyrezaní vodou. Ešte lepšie je strašidlo na niekoľko hodín ponoriť do sódovej vody. Potom každý deň tekvicu osviežte sprejom s vodou. Proti tomu, aby nesplesnivela, použite vrecúška s granulami proti vlhkosti. Tekvicu tiež môžete zvnútra potrieť vazelínou, čo jednak zabráni plesni a udrží ju tiež sviežu.

Vezmete Halloween na milosť?
Halloween síce prišiel zo Spojených štátov amerických, ale pôvodne pochádza od pobožných írskych prisťahovalcov. Tí vyrezávali strašidelné motívy do červenej repy a zemiakov. Položili ich zvonku na okno, aby odohnali duchov zomretých. Preto sa aj prezliekali do strašidelných kostýmov a dávali predo dvere sladkosti. Ak teda niekto povie, že mu veselý Halloween nejde dohromady s pietnym sviatkom zosnulých, nie je to tak celkom pravda.



ANKETA:

Máte už vyrezanú strašidelnú tekvicu?

50,0%



0,0%



14,3%



35,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >