Tip na výlet Voda, slovenský poklad. 10 vzácnych minerálnych prameňov a turistické atrakcie v ich okolí

Patricia Poprocká, 21. októbra 2022 o 04:14

Neraz prechádzame okolo nich bez povšimnutia a namiesto toho, aby sme sa zastavili a nabrali si čerstvej vody aj do zásoby, vláčime balíky plastových fliaš zo supermarketov. Slovensko má pritom naozaj vzácne pramene minerálnej vody, dokopy asi 1600. Dnes sa vyberieme za 10 najvychytenejšími.

Jeden zo zrekonštruovaných prameňov v Korytnici dnes.

Foto: Dávid Popovič

Niektoré sú známe aj ako minerálky z obchodov, iné zostávajú mimo biznisu, resp. už z neho vypadli, nie sú však o nič menej kvalitné. Väčšinou ležia uprostred nádhernej prírody, kde si možno urobiť aj príjemné jesenné túry alebo aspoň prechádzky, prípadne poprezerať miestne pamätihodnosti. No a čerstvá voda jedinečného zloženia je príjemným bonusom. Nech sa páči, poďme za slovenským tekutým pokladom.

Korytnica

Nádherné prostredie niekdajších prominentných kúpeľov je dnes len spomienkou na niekdajšiu slávu. Voda je však stále tá istá, jedinečná, k dispozícii je päť zrekonštruovaných prameňov – Vojtech I., Vojtech II., Žofia, Jozef a Anton. Do Korytnice sa určite oplatí urobiť si menšiu zachádzku pod Donovalmi a pozrieť si, čo dnes zostalo z kúpeľov. Môžu byť aj dobrým východiskovým bodom pre turistiku po okolitých horách – smerovníky vám pomôžu zorientovať sa.

Sivá brada

Názov dostala zrejme podľa svetlej travertínovej kopy, na ktorej vyviera voda. Nájdete ju pri hlavnom ťahu z Levoče na Prešov pri Spišskom Podhradí. Dnes je to už národná prírodná rezervácia, v okolí sú aj ďalšie pramene. Ak by ste chceli ďalšie tipy na výlet v okolí, tak okrem starobylej Levoče a Spišského hradu je tu ešte slávny románsky kostolík v neďalekej Žehre či ďalšia prírodná rezervácia Dreveník.

Baldovce

Kedysi to boli tiež slávne kúpele so šiestimi sírno-vápenatými prameňmi, čo do zloženia podobnými Sivej brade, ktorá leží neďaleko, v tom istom okrese. Dnes sa využívajú štyri, verejnosti je voľne prístupný jeden, väčšina vodu pozná z obchodov, neodmysliteľná Baldovská je na trhu celé desaťročia. V samotných Baldovciach môžete obdivovať kostol Sv. Anny či chránenú oblasť Horská lúka s močaristými pôdami a vzácnymi druhmi zvierat.

Bachláč

Je hneď pri ceste pod horským priechodom Čertovica v okrese Brezno a voda je výrazne železitá, chutná a svieža. Hneď pri prameni je odpočívadlo, kde môžete bez problémov zaparkovať a vydať sa cestičkami v okolitých lesoch. Príroda je tu ako z rozprávky – kopce, potôčik, lesy, v sezóne množstvo hríbov, no a tiež penzión v neďalekej Jarabej, kde sa možno občerstviť.

Čerín

Poznáte aj z obchodov. Čerínska minerálka priamo z prameňa je však predsa len iná káva. Vyviera z hĺbky 156 metrov v lokalite Čerín-Čačín vo Zvolenskej pahorkatine. Prameň je prístupný verejnosti a voda je vhodná pre ľudí s tráviacimi a srdcovo-cievnymi ťažkosťami.

Mitice

Neďaleko od Trenčína... Mitickú minerálnu vodu oceňujú najmä ľudia s poruchami zažívacieho traktu a pri zápaloch močových ciest. Nabrať vodu si môžete priamo v obci Trenčianske Mitice, časť Rožňové Mitice. Kto sa však chce prejsť, môže sa vybrať priamo k prameňu Mitickej, v lese neďaleko obce. Tipov na výlety v okolí je veľa – Trenčín so svojím slávnym hradom, kúpele Trenčianske Teplice či neďaleký Beckov sú azda najznámejšie v tomto prekrásnom kraji.

Santovka

Obec v Levickom okrese má tri skupiny prameňov – zemitá, zásaditá a uhličitá kyselka. Tamojšia minerálka je veľmi vzácna tým, že obsahuje aj lítium, čo je pre vodu zriedkavé. Verejnosť má k dispozícii prameň v parku za budovou plniarne, ktorú postavili v roku 1958, ale len od tretej do šiestej popoludní. V Santovke je čo robiť, aj keby ste sa nevybrali práve za turistikou – kúpalisko ponúka dostatok zábavy i wellness. Neďaleko sú potom slávne skalné obydlia v Brhlovciach, vodný mlyn Bohunice či Arborétum Mlyňany.

Budiš

Prameň slávnej slovenskej minerálky, Budiška, ktorý je prístupný verejnosti, sa nachádza kúsok za obcou Budiš. Vodu si svojho času pochvaľovali historik Matej Bel či básnik Ján Kollár, a odporúčajú ju alergikom či ľuďmi s tráviacimi ťažkosťami. Neďaleko Budiša sú známe kúpele Turčianske Teplice so svojimi liečivými prameňmi, no a tamojší región ponúka aj ďalšie atrakcie či už kultúrno-historické alebo prírodné.

Brusno

Dedinka so známymi dvestoročnými kúpeľmi neďaleko Banskej Bystrice ponúka viacero minerálnych prameňov. Vyvierajú priamo v areáli kúpeľov a odporúčajú sa na liečbu problémov so žlčníkom, pečeňou a pankreasom. Najznámejší je prameň Ondrej, z ktorého sa plní aj voda známa z obchodov. Brusno okrem samotných príjemných zákutí je východiskovým bodom na výlety do Banskej Bystrice, Nemeckej na Kalište či Ľupčiansky hrad.

Cigeľka

Je rovnako známa ako Bardejovské kúpele, od ktorých ju delí pár kilometrov. Prameň Cigeľky vyviera v obci s rovnakým názvom, zhruba 20 kilometrov od Bardejova. Kedysi boli priamo pri prameni kúpele, dnes už, žiaľ, neexistujú. Voda sa však využíva v neďalekých Bardejovských kúpeľoch. Je vysoko mineralizovaná, uhličitá, slabo alkalická, obsahuje jód, bór a tiež spomínané lítium, vzácne vo vodách.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >