TIP NA VÝLET S deťmi v Prahe. 10 skvelých miest, kam ich vziať, aby sa nenudili ani dospelí

Gabriela Bachárová, 18. novembra 2022 o 05:00

Praha je častým cieľom slovenských návštevníkov, deti nevynímajúc. Urobte im program šitý detskou ihlou, aby mali na hlavné mesto našich západných susedov čo najlepšie spomienky a vždy sa tam rady vracali.

Praha je jedno z najkrajších svetových miest, ponúka i dosť atrakcií pre svojich malých návštevníkov.

Foto: https://flog.pravda.sk/foto-hoco.flog?foto=698677

Keď si v hlavnom meste Česka prejdete obligátne pamiatky ako Pražský hrad, Staromestské námestie s presláveným orlojom, rušné Václavské námestie a vôbec celé historické centrum, venujte program (nielen) deťom. Praha ponúka viacero atraktívnych miest, ktoré ich na zaujmú často na dlhé hodiny. Ponúkame vám výber desiatich zaujímavostí, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

Rozhľadňa a zrkadlové bludisko na Petříne

Petřín je pražský kopec, ktorý ponúka nádherné výhľady na Pražský hrad aj ďalej na mesto. Vyveziete sa sem pozemnou lanovkou, čo je tiež vítaná atrakcia. Na Petříne stojí zmenšenina Eiffelovej veže v Paríži, ktorá vznikla pri príležitosti pražskej Jubilejnej zemskej výstavy v roku 1891. Meria necelých 59 metrov a môžete na ňu vystúpiť po 299 schodoch alebo sa zviesť pohodlne výťahom. Bonus k vstupenke: keď fúka, bude sa s vami veža pekne pohupovať. Po mierne adrenalínovom zážitku zamierte do blízkeho neveľkého zrkadlového bludiska. Celkom sa v ňom nachádza 35 obyčajných a 15 skresľujúcich zrkadiel. Bludisko na Petříne vzniklo pri rovnakej príležitosti ako rozhľadňa.





Pražská zoo

Obľúbený cieľ Pražanov i návštevníkov mesta. Sídli v mestskej časti Trója, kam sa bez problémov dostanete mestskou verejnou dopravou. Pražská zoo predstavuje pestrý súbor zvierat z celého sveta a ponúka aj krásne výhľady na Prahu a pekné prírodné prostredie. Na 58 hektároch návštevníci obdivujú viac ako päťtisíc jedincov zvierat, ktoré patria k viac ako 650 zvieracím druhom. Nájdete tu tigre, levy, žirafy, antilopy, slonov, ryby, korytnačky, hady a ďalšie druhy zvierat. V blízkosti zoo leží pôvabný Trójsky zámok z obdobia baroka, kde strávite príjemné chvíle prechádzkou.





Morský svet

Najväčšie morské akvárium v Českej republike nájdete v pražskej štvrti Holešovice. Návštevníci tu v stálej expozícii, ktorá je už dnes zoologickou záhradou, obdivujú 360 druhov morských, ale aj sladkovodných a iných živočíchov, medzi nimi žralokov, sasanky, medúzy, korytnačky a tak ďalej. Za pozornosť stojí aj 25 metrov dlhá korálová jaskyňa s akváriami zabudovanými priamo do skaly. Deti poteší aj podlahová projekcia, ktorá reaguje na pohyb a ponúka množstvo efektov.





Národné technické múzeum

Národné technické múzeum v Prahe je najväčším českým múzeom, ktoré sa špecializuje na zbierky technického charakteru. Návštevníci si pozrú zbierky z oblastí dopravy, architektúry a staviteľstva, astronómie, baníctva, chémie, tlačiarstva či techniky používanej v domácnosti. Na záujem detí i dospelých čakajú aj fotografický ateliér a televízne štúdio. Najväčšiu pozornosť už tradične púta expozícia dopravy, kde svet starej techniky pôsobí zvlášť pôsobivo. Prvé automobily poháňané parou i spaľovacím motorom, motocykle už od konca 19. storočia do súčasnosti, ukážky železničnej techniky, staré lietadlá zavesené na strope, to všetko vytvára neopakovateľnú atmosféru.





Planetárium

Pražské plaetárium patrí k najväčším na svete. Hlavná sála pomenovaná Cosmorama má priemer 23,5 metra a pojme až 210 divákov. Kopula sa vypína až do výšky 15 metrov. Projekčná plocha má najväčšie rozlíšenie obrazu v Európe. Návštevníci môžu v planetáriu pozorovať hviezdnu oblohu a majú aj možnosť vidieť filmy, ktoré sa premietajú na celú plochu kopule.





Múzeum fantastických ilúzií

Založil ho známy český mág Pavel Kožíšek. Na návštevníkov čaká v bezprostrednej blízkosti Václavského námestia 150 interaktívnych exponátov. V múzeu nájdete optické klamy či trikové ilúzie, ktoré si sami môžete vyskúšať. Zvlášť malí návštevníci vítajú možnosť vyfotografovať sa vo fantastických pózach, ktoré ale vyzerajú ako skutočné.







Múzeum lega

Nájdete ho priamo v centre mesta. Pražské múzeum ikonickej stavebnice Lego je najväčšie na svete Na ploche 420 metrov štvorcových nájdu návštevníci dvadsať tématických expozícií s tromi tisíckami modelov, ktoré sa skladajú z viac ako 1,3 milióna legových kociek. Zaujímavosťou je, že dánsky výrobca Lega nemá s múzeom nič spoločného, ide o súkromnú zbierku.

Z kociek sú tu postavené najznámejšie pražské historické pamiatky ako Karlov most či Staromestský orloj, ďalej svetové pamiatky ako rímska Fontána di Trevi, ďalej modely vláčikov zo Star Wars alebo postavy z Harryho Pottera. Nesmie chýbať ani ikonická postavička českého krtka, ktorého stvoril výtvarník Zdeněk Miler. Návštevníci sa v múzeu dozvedia aj čo-to z histórie ikonickej stavebnice.





Okná do praveku a Zázraky evolúcie

Pražské Národné múzeum má svojim návštevníkom vždy čo ponúknuť. Deti, ktoré zaujíma naša minulosť a tajomstvo evolúcie, si prídu na svoje v jedinečných expozíciách Okná do praveku a Zázraky evolúcie. Exponátov, ktoré predstavujú svet praveku, je vyše dvetisíc a sú predovšetkým z oblasti paleontológie a mineralógie. Fascinujúci je obrovský model mamutice s mláďatkom alebo dochovaná kostra srstnatého nosorožca. Ak sa vyberiete do expozície Zázraky evolúcie, zoznámite sa s najznámejším exponátom celého Národného múzea, kostrou obrovskej ryby, vráskavca myšoka, ktorý prešiel náročnou a dlhou rekonštrukciou, ale i s ďalšími 1500 exponátmi.

(kostra vráskavca myšoka)


(z výstavy Zázraky evolúcie)

(z výstavy Okná do praveku, model mamutice)

Dinosauria Museum

A ak by deti nemali dávnej minulosti stále dosť, ponúka sa návšteva súkromného Dinosauria Muses, v ktorom môžu návštevníci obdivovať dobre zachované kostry skutočných dinosaurov a tiež verné modely niektorých druhov dinosaurov v životnej veľkosti, napríklad modely obávaného predátora tyranosaura rexa alebo obrovského vtákojaštera quetzalcoatluza. Plus unikátna zbierka minerálov, ktorá obsahuje šesťtisíc zaujímavých exponátov. Múzeum sa nenachádza priamo v Prahe, ale vo veľmi blízkych Tuchoměřiciach pri pražskom letisku.











Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >