Tehotné ohrozuje covid viac, lekári ich niekedy odrádzajú od očkovania. „Nech vám to dajú písomne,“ hnevá sa známy pôrodník

Gabriela Bachárová, 24. novembra 2021 o 05:15

Tehotné ženy s covidom majú vyššie riziko ťažšieho priebehu a častejšie končia na JIS. Hrozí im viac aj predčasný pôrod. Vo Veľkej Británii bol v októbri jeden pacient z piatich, ktorí potrebovali mimotelový obeh, neočkovaná gravidná žena.

Covid viac ohrozuje tehotné.

Foto: shutterstock.com

Očkovanie proti covidu sa tehotným odporúča ako fungujúce a bezpečné, napriek tomu však existujú lekári, ktorí na otázku žien, či si vakcínu majú pichnúť, odpovedajú negatívne. Väčšinou neuvedú konkrétny dôvod, len to, že v tehotenstve by sa malo s liekmi i vakcínami zaobchádzať opatrne, čo bol kedysi prevažujúci odborný názor, od ktorého sa však v súčasnosti postupne ustupuje. Tehotným sa napríklad okrem iného odporúča aj očkovanie proti chrípke. Ideálne by vakcinácia proti covidu aj iným ochoreniam mala prebiehať po prvom trimestri tehotenstva.

„Obracajú sa na mňa tehotné ženy, že im ich gynekológ z neznámych dôvodov neodporučil očkovanie proti Covidu-19. Stanoviská odborných spoločností sú pritom jednoznačné,“ vyjadril sa Jozef Záhumenský, uznávaný pôrodník a gynekológ, prednosta II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava v Nemocnici Ružinov.

„Ak vám hociktorý lekár neodporučí očkovanie, žiadajte to od neho písomne aj s dôvodmi. Správu potom môžete v prípade ťažkej infekcie (alebo aj bez toho) doručiť so sťažnosťou na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Prípadne požiadajte o second opinion (odborný názor druhého lekára). Ak vám potvrdenie odmietne lekár vydať písomne, zvážte zmenu lekára,“ radí lekár tehotným ženám.

Plagát informujúci, že v Británii na mimotelovom obehu (ECMO) končia často neočkované tehotné.

Foto: NHS

Ohrozená skupina

Aj keď sa ešte na jar minulého roka, keď sa koronavírus objavil, hovorilo, že tehotným ženám nevyplývajú z nákazy žiadne väčšie zdravotné riziká, s postupujúcou epidémiou viacero štúdií ukázalo, že to jednoducho nie je pravda. Naopak, gravidné ženy patria k ohrozeným skupinám. Môžu mať vážnejší priebeh ochorenia Covid-19 a je väčšia pravdepodobnosť, že skončia v intenzívnej starostlivosti a priamom ohrození života.

Pred možnými rizikami varovalo už pred časom aj americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Podľa jeho vyjadrenia chorým tehotným hrozí ťažší priebeh covidu a hrozí tiež vo väčšej miere, že dieťa sa narodí predčasne alebo dokonca zomrie pri potrate. Podľa výskumu, o ktorom informoval britský denník The Independent, majú tehotné infikované ženy až trikrát vyššiu pravdepodobnosť predčasného pôrodu v porovnaní s inými tehotnými.

V Česku tento týždeň zomrela mladá mamička, jej dieťa, narodené predčasne, tak mamu nikdy nepozná



„Štúdia (iná aká tá spomenutá v The Independent), ktorá sledovala a porovnávala ukazovatele materského a novorodeneckého zdravia u žien s ochorením Covid-19 a u žien bez ochorenia, zistila, že ženy s ochorením mali vyššiu pravdepodobnosť komplikácií (ako napríklad preeklampsia, vysoký tlak, nutnosť vyvolať pôrod pred riadnym termínom z dôvodu zdravotných komplikácií) a vyžadovali si po pôrode vo väčšej miere špecializovanú zdravotnú starostlivosť. Špecializovanú starostlivosť a závažné komplikácie sa prejavovali viac u žien, ktoré mali symptomatický priebeh ochorenia,” konštatovala organizácia Ženské kruhy, ktorá sa zasadzuje o práva tehotných a rodiacich žien.

„Miera materskej úmrtnosti bola v skupine žien s ochorením Covid-19 až 22-násobne vyššia ako v skupine žien bez ochorenia. Táto štúdia je jednou z ďalších, ktorá zaraďuje tehotné ženy medzi rizikové skupiny v spojitosti s ochorením Covid-19,” uviedli Ženské kruhy. Podľa združenia viaceré odborné spoločnosti aj Svetová zdravotnícka organizácia odporúčajú tehotným ženám, aby sa v prípade, ak majú možnosť, dali zaočkovať proti ochoreniu. A to nielen kvôli sebe, ale aj preto, aby pred nákazou ochránili svoje dieťa. Ako uvádzajú Ženské kruhy, novorodenci matiek s ochorením Covid-19 mali oproti novorodencom matiek, ktoré ochorenie nemali, zvýšené riziko nákazy v prípade, ak sa narodili cisárskym rezom.

Že covid môže mať pre tehotné veľmi vážne následky, sme písali aj na našom webe. Mimoriadne tragickým bol prípad, keď Lenka (34) z Piešťan porodila dieťatko a zomrela na následky covidu. Susedná Česká republika zasa zaznamenala smutný prípad, keď sa tehotnej žene nakazenej covidom narodilo mŕtve dievčatko. Príčinou smrti bola trombóza pupočníka, koronavírus totiž často spôsobuje krvné zrazeniny. Riziko úmrtia dieťaťa je ďalšou hrozbou, ktorú prináša nakazenie covidom v tehotenstve.

Tehotným sa odporúčajú najmä mRNA vakcíny, to sú látky od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Pri vektorovej vakcíne Janssen je namieste opatrnosť, pretože u tohto typu vakcíny sa výnimočných prípadoch môže vyskytnúť trombóza. V tomto duchu sa vyjadril aj Jozef Záhumenský. U mRNA vakcín je podľa neho výhodou aj to, že sa dokonca ukázali ochranné protilátky proti covidu v materskom mlieku.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >