„Svieti“ vaše dieťa dostatočne? Reflexných prvkov nie je nikdy dosť

Patricia Poprocká, 2. novembra 2018 o 06:00

Blížiaca sa zima, posun času a skoršie stmievanie sa zvyšujú riziko pre chodcov na cestách. Najmä v obciach, kde nie sú chodníky, treba dbať, aby boli deti videné. Vzhľadom na množstvo cestných pirátov a nepozorných šoférov, reflexných prvkov na deťoch nie je nikdy dosť.

Čím viditeľnejší, tým lepšie.

Foto: shutterstock.com

V stredu sa stala vážna nehoda, keď 15-ročné dievča, ktoré šlo po ceste, za Vrútkami smerom na Žilinu zachytil vodič nákladného auta Iveco. Dievčina, ktorá na sebe nemala reflexné prvky, je ťažko zranená. Vlani zomrelo na našich cestách 49 chodcov. Z nich 31, teda 63 percent, auto zrazilo práve za zníženej viditeľnosti, v tme.

Nebezpečenstvo je veľké v obci aj mimo nej. V mestách a obciach sú ulice osvetlenejšie, o život tam však vlani prišlo viac ľudí, 31. Mimo obce zahynulo 18 ľudí, je to však tiež vysoké číslo vzhľadom na to, že ľudia tam pohybujú zriedkavejšie.

V každom prípade je dôležité byť ostražitý a predovšetkým videný. Reflexné vesty a pásky sú najjednoduchšou a najlacnejšou pomôckou. Polícia upozorňuje, aby si ich ľudia dávali na telo, nie na kabelky či ramienka tašiek. Viditeľnejšie sú na ruke nad lakťom alebo na predlaktí. „Keď je páska na ruke, jej reflexná plocha je podstatne väčšia a chodec je teda lepšie viditeľný,“ pripomína polícia.

V severských krajinách, kde v zimných mesiacoch býva cez deň svetlo len šesť hodín, majú so zvýraznením v viditeľnosti chodcov bohaté skúsenosti. Deti tam majú reflexné pásky na bundách, topánkach, taškách. Osobitne rozšírené sú visiace odrazky na ruksakoch, ktoré sa hompáľajú ako sa človek pohybuje, a tým pútajú väčšiu pozornosť okoloidúcich.

Reflexné pásky, prípadne vesty, je najlepšie mať pri sebe stále. Nevyhnutné sú nielen večer, ale aj kedykoľvek počas dňa za zníženej viditeľnosti. Chodci by ich mali mať na tej strane tela, ktorá je bližšie k vozovke. Okrem ramien a lakťov sa odporúča ich umiestniť aj blízko ku kolenám a do úrovne pásu. V podstate ich možno nalepiť kamkoľvek sa dá - na podrážky topánok, bicykle, korčule, prilby, kolobežky, školské tašky. Na viditeľnosť myslia dnes už aj výrobcovia odevov – viaceré vetrovky či bundy už majú všité fluorescenčné prvky.

Za nenosenie reflexných prvkov či odevov počas zníženej viditeľnosti môžu policajti udeliť blokovú pokutu do 30 eur.

Ďalšie zásady bezpečného pohybu na cestách
Ostražitosť na cestách znamená predovšetkým nevstupovať náhle na vozovku, vždy sa predtým pozrieť na obidve strany, nepreliezať zábradlia a neprechádzať cez cestu mimo priechodov. Ak si človek nie je istý v odhade rýchlosti auta, nech počká. Hoci sa v chladnejšom počasí využívajú bicykle čoraz menej, ak idete na cyklovychádzku, aj tu sú nevyhnutné svetielka. Okrem oblečenia aj na bicykloch, prilbách, pedáloch.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >