Štefan Štec: Od detí sa máme stále čo učiť, sú v mnohom lepšie ako my dospelí

Patricia Poprocká, 28. februára 2024 o 06:22

„So synom spolu radi umývame auto a ešte radšej pracujeme na záhradke.“ Spevák Štefan Štec v ankete ahojmama.sk Sedem otázok slávnym rodičom hovorí aj o tom, čo všetko sa od svojho štyriapolročného syna učí a prečo mu s manželkou vybrali práve meno Richard.

Snažím sa syna zapájať do mojich bežných činností, keďže to ho najviac zaujíma, hovorí Štefan Štec. Na snímke s manželkou Dušanou a Riškom.

Foto: archív Š. Šteca

1. Aký ste rodič?
To asi nie je otázka na mňa, museli by ste sa opýtať môjho syna (úsmev). Osobne si však myslím, že taký normálny. Snažím sa byť dobrým príkladom pre môjho syna, no nie vždy je to jednoduché. Stále hovorím, že rodičom sa oficiálne stávame narodením dieťaťa, ale ním byť, to je celoživotný proces. Takže sa ešte stále formujem a snažím sa byť rodičom, ktorý by mal v deťoch vytvárať pocit bezpečia a nespútanej lásky. Teda, chcel by som byť tak rodič. (úsmev)

2. Podľa koho, čoho ste vybrali dieťaťu meno?
Nášmu synovi sme vyberali spoločne s manželkou. A poviem pravdu, že to bol celkom rýchly proces. Meno Richard sa nám stále veľmi páčilo. Nie je za tým žiaden veľký príbeh. Dohodli sme sa, že našim deťom nebudeme dávať naše mená. Nech žijú nový príbeh svojho mena.

3. Kvôli čomu ste svojmu dieťaťu povedali „prepáč“?
Keď som ho okríkol len preto, že sám som bol nervózny, niečo som nestíhal. Väčšinou je to také situačné, keď človek, ako sa hovorí, pustí ventil. Viackrát sa mi to stalo, no zakaždým mi to aj hneď príde ľúto. Niekedy je dôležité ukázať deťom, že aj dospelý môže urobiť chybu, oľutovať to a povedať to čarovné slovíčko. Verím, že aj syn to v budúcnosti bude považovať za normálne. Lebo vieme, že čím je človek starší, tak povedať niekomu „prepáč“ je niekedy naozaj veľmi ťažké. Mnohokrát nám to naše ego nedovolí.

4. Ktorú z vašich vlastností vidíte vo svojom dieťati?
Musím povedať, že je to autentická osobnosť, ten náš synček. Ale pozorujem, že je dosť empatický, tak ako ja. A rád organizuje, doslova robí rodinné choreografie. V ostatnom čase vidím, že rád imituje zvuky, charaktery ľudí. Je veľmi všímavý a už dnes si uvedomuje krásu vecí, prírody. Z toho sa s manželkou veľmi tešíme, keďže obidvaja máme veľmi radi umenie ako také.

5. Vaša najobľúbenejšia spoločná činnosť?
Snažím sa syna zapájať do mojich bežných činností, keďže to ho najviac zaujíma. Napríklad spolu umývame auto. To má veľmi rád. Alebo sa všetci traja staráme o našu maličkú záhradu pred naším blokom. To doslova miluje, keď všetci na nej pracujeme. On hrabe, kosí, zametá, sadí.

6. V čom je vaše dieťa lepšie ako vy?
Deti sú asi vo všetkom lepšie ako dospelí. Sú úprimné, zvedavé, láskavé. Mám pocit, že až svet nás dospelých, do ktorého sa narodia, v nich tú prirodzenosť potláča. Náš syn nás toho veľa naučil a stále učí.

7. Čím vás dokáže dieťa najviac vytočiť?
Keď sa hrá s jedlom a nechce sa obliekať ráno do škôlky. Ale komu by sa chcelo. (úsmev)

Štefan Štec

Obľúbený spevák, ktorý spieva najmä rusínske ľudové piesne, prvý raz zažiaril v televíznej súťaži Zem spieva v roku 2017. Odvtedy má za sebou dva štúdiové albumy a množstvo vypredaných koncertov. S Janou Kirschner naspieval pieseň k seriálu Slovania Láska neumiera, jeho posledným veľkým hitom je rusínska ľudová pieseň Žaľ. Momentálne dokončuje nový singel, ku ktorému chystá aj videoklip. „Bude to predzvesť nového, v poradí tretieho štúdiového albumu, ktorý by sme chceli vydať na konci tohto roka,“ hovorí. Na jar a v lete by mal odohrať koncerty po celom Slovensku. S manželkou a synom žijú v Košiciach.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >