Starostlivosť o intímne partie chlapcov. Ako správne sťahovať predkožku a aké chyby robia rodičia najčastejšie?

Patricia Poprocká, 23. augusta 2022 o 04:57

Buď nadmieru, alebo vôbec. To sú dve najčastejšie chyby, ktoré robia rodičia v starostlivosti o intímne partie chlapcov v prvých rokoch života. Ako má vyzerať primeraná starostlivosť a pri akých ťažkostiach je dobré sa radšej obrátiť na lekára?

Čo sa týka starostlivosti o intímne partie chlapcov, veľa rodičov stále dostáva protichodné informácie.

Foto: shutterstock.com

Už na základnú otázku – sťahovať chlapcom predkožku na penise alebo nie v prvom roku, existujú rôzne názory. Jednoznačná odpoveď vlastne ani neexistuje, keďže predkožka dozrieva postupne a nie u každého sa dá hneď stiahnuť. Preto treba voliť zlatú strednú cestu s ohľadom na vývoj dieťaťa.

„Problém je, keď sa rodičia snažia preťahovať predkožku príliš skoro. Vtedy môže dôjsť k jej pretrhnutiu, čo sa bude hojiť jazvou a to vedie k obriezke zo zdravotných dôvodov,“ upozorňuje urologička Petra Ďubjaková z detskej polikliniky Dr. Martinko.

Podobný názor má aj pediatrička Zuzana Linkayová. „Predkožku chlapcov do jedného roka netreba sťahovať. Jej úlohou je totiž chrániť močové cesty,“ odkazuje rodičom v knihe Lenky Žofajovej Sprievodca rodiča dnešného.

Hýbať ňou odporúča po dovŕšení jedného roka s dodatkom, že zúženie predkožky, teda fimóza, môže pretrvávať až do štvrtého či piateho roku života. „Ak sa nevyskytnú problémy, netreba to riešiť,“ dodáva.

Petra Ďubjaková má trocha kratší časový limit, podľa nej by sa mala dať predkožka chlapcom úplne pretiahnuť cez žaluď do troch rokov veku. Obe zhodne odporúčajú predkožku pomaly sťahovať pri umývaní. Pomaly, jemne, pokiaľ ide, nie nasilu.

Samozrejme, zanedbaná starostlivosť o hygienu a predkožku chlapca môže spôsobovať komplikácie. Signálmi, naznačujúcimi problém, sú začervenanie, zápaly predkožky či močových ciest, tiež prerušované močenie.

„Vždy, keď má chlapec problémy s močením alebo ho trápia časté zápaly genitálu či močových ciest, je potrebné vyšetrenie u detského urológa,“ vraví odborníčka. Ten určí spôsob liečby.

V prípade neschopnosti pretiahnuť predkožku cez žaluď je dnes možné sa operačnému zákroku vyhnúť. Niekedy stačí naozaj len počkať, kým predkožka dozreje, ďalšou možnosťou je krém na uvoľnenie väzivového prstenca, ktorý obsahuje malé množstvo lokálnych kortikoidov a má vysokú úspešnosť liečby a žiadne vedľajšie účinky. Ak nezaberá, pristupuje sa k obriezke. Tá sa robí v celkovej anestéze. „Rodičia sa nemusia obávať, že by po tomto zákroku penis horšie fungoval. Naopak, problémy s močením, zápalmi aj hygienou sa obriezkou eliminujú,“ uisťuje Petra Ďubjaková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >