„Spolužiaci mi hovorili, že som špinavý.“ Mladí Rómovia nahrali videá, ako zle sa k nim správame

Gabriela Bachárová, 12. marca 2022 o 04:45

„Vždy, keď idem do obchodu, predavačky a sbskári sa na mňa pozerajú inak ako na ostatných. Asi preto, že som Cigán. Ja som ale slušný. Raz, keď som nakupoval, jeden mladý kradol, videl som ho a povedal som to pani predavačke. Bola mi za to veľmi vďačná,“ delí sa o svoje zážitky Marián. Ten sa spolu s ďalšími štyrmi mladými Rómami pred kamerou zveril, aké to je, vyrastať na Slovensku ako člen okrajovej komunity, na ktorú sa väčšinová spoločnosť pozerá často zvysoka a s podozrením.

Denis sa nechcel fotiť so spolužiakmi, hovorili mu, že je špinavý Cigán. Všetko zmenil príchod na strednú školu.

Foto: Divé maky

Predavačka bola podľa Mariána veľmi prekvapená, že ju na zlodeja upozornil práve Róm, teda člen etnika, ktorému sa sklon ku krádežiam často automaticky pripisuje. „Povedala mi, že sa už nikdy nebude na Rómov pozerať tak, ako sa na mňa pozerala predtým,” vraví mladý muž.

Byť Rómom na Slovensku nie je vôbec ľahké. Stretávajú sa s prenasledovaním, diskrimináciou v práci, v škole i každodennom živote. Byť Rómom na Slovensku znamená zažiť odmietnutie v reštaurácii, obchode alebo kaderníctve. A aj v škole.

Občianske združenie Divé maky, ktoré podporuje mimoriadne nadané rómske deti zo sociálne znevýhodneného prostredia v rozvoji ich vzdelania a talentu, preto spustilo kampaň s názvom „Nedajme šancu predsudkom“ zameranú na boj proti najčastejším výhradám voči Rómom. Mladí študenti z programu Divé Maky v piatich krátkych videách opisujú svoje zážitky s predsudkami a podceňovaním.

Mladí Rómovia porozprávali o svojich negatívnych skúsenostiach.

Foto: Divé maky


Nechcel sa fotiť. Vraj je špinavý

„Na základnej škole som nemal žiadne spoločné fotky s mojimi kamarátmi,“ vraví vo videu Denis, ďalší mladý Róm. Všetci sa báli, že od neho chytia vši a neraz si vypočul aj pomenovanie špinavý Cigán: „To ma dosť zabolelo. Pretože predsa sú to moji kamaráti a počuť od nich takéto škaredé slová nebolo pekné. Rozhodol som sa preto, že sa už nikdy nebudem fotiť. Prišla stredná škola a hneď na druhý deň po príchode do školy bolo triedne fotenie. Bál som sa, preto som to okamžite odmietol."

Vtedy sa ale stalo niečo nečakaného: „Prišli za mnou moje spolužiačky, ktoré som ešte vtedy vôbec nepoznal a povedali mi vážne silné slová, na ktoré už asi nikdy nezabudnem. Že im vôbec nezáleží na tom, či som Róm, alebo Neróm, či som biely, alebo čierny. Tiež si zaslúžim šancu byť pochopený a spoznaný. Od toho dňa sa vo mne všetko zmenilo. To, že som Róm, absolútne neznamená, že som automaticky špinavý.”

„Viete si predstaviť, aké to je, keď idete nakupovať a za chrbtom máte neustále SBS? A stáva sa vám, že vždy keď prídete do kaderníctva, nie je voľný termín, aj keď prevádzka zíva prázdnotou? Našim študentom, ich rodinám a priateľom sa takéto situácia dejú denne. Len preto, že sú rómskeho pôvodu. Neživme ďalej predsudky voči Rómom, ktoré sú v našej spoločnosti zakorenené. Pomôžte nám proti nim bojovať,” apelujú Divé maky.

Divé maky prosia o zdieľanie videí na sociálnych sieťach: „Pomôžte otvoriť oči ďalším ľuďom. Veď predsudky sú dnes už úplne out!”

Pozrite si videá popisujúce bežné skúsenosti Rómov

















Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >