Španielsko musí odškodniť ženu za traumu pri pôrode, majú šancu aj Slovenky?

TASR, pt, 17. júla 2022 o 04:29

Nanútený cisársky rez so zviazanými rukami, bez prítomnosti manžela. Za takéto zaobchádzanie počas pôrodu bude musieť Španielsko vyplatiť žene odškodné. Rozhodol o tom Výbor OSN pre odstránenie všetkých foriem diskriminácie žien (CEDAW). Majú šancu aj Slovenky, ktoré sa cítia traumatizované postupmi pri pôrode?

Cisársky rez bez súhlasu ženy i bez prítomnosti manžela je podľa výboru OSN dôvodom na odškodnenie.

Foto: Shutterstock.com

Španielka sa podľa rozhodnutia výboru OSN stala obeťou „násilia pri pôrode, špecifického druhu násilia páchaného na ženách, ktoré je v zdravotníckych systémoch široko rozšírené, vo svojej podstate systematické a hlboko zakorenené,“ informovala agentúra AFP.

Utrpenie sa začalo, keď prišla v 38. týždni tehotenstva do nemocnice v severnom Španielsku po tom, ako je praskla plodová voda. „Následne musela bez akéhokoľvek lekárskeho odôvodnenia podstúpiť cisársky rez bez prítomnosti svojho manžela, pričom mala zviazané ruky,“ uvádza výbor vo vyhlásení.

V dôsledku tejto udalosti trpí žena podľa výboru OSN „trvalou fyzickou a mentálnou traumou“ a Španielsko jej musí poskytnúť „primeranú náhradu za spôsobené škody“.

Výbor meno ženy neuviedol ani ďalšie podrobnosti okolo cisárskeho rezu, či šlo o život, resp. čo všetko sa tam presne udialo. „Ak by boli lekári i sestry dodržiavali všetky platné štandardy a protokoly, je možné, že by táto obeť bola porodila prirodzene a nebola by musela absolvovať zákrok, ktorý jej spôsobil fyzickú a mentálnu traumu,“ skonštatovala len členka výboru OSN Hiroko Akizukiová.

A čo Slovensko?

S takýmito postupmi i úvahami sa stretávajú neraz aj ženy v slovenských pôrodniciach. Mnohé cítia traumu z toho, čo pri pôrode zažívali, z postupov, ktoré im boli nanucované a kladú si práve túto otázku, či by mohli porodiť prirodzene, keby... Rozhodnutie výboru OSN im teraz dáva šancu, že by v oprávnených prípadoch mohli aj ony uspieť podobne ako španielska žena.

„Považujem za významné, že výbor CEDAW jasne pomenoval, že pôrodnícke násilie je osobitný druh násilia páchaného na ženách počas pôrodu v zdravotníckych zariadeniach. Poukázal tiež na to, že tento typ násilia je rozšírený a je súčasťou systémového nastavenia,“ skonštatovala Miroslava Rašmanová zo združenia Ženské kruhy, ktoré sa zaoberá o. i. aj právami žien a násilím pri pôrode.

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré prijali Dohovor o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien a zaviazalo sa napĺňať ciele dohovoru, takže by sa to malo týkať aj postupov v oblasti pôrodníctva.

Napokon, ako pripomína aj Miroslava Rašmanová, výbor OSN teraz v prípade Španielky potvrdil, že pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pri pôrode je kľúčové, aby boli ženy informované o navrhovaných postupoch s možnosťou robiť slobodné a autonómne rozhodnutia počas celého pôrodu.

Od Španielska výbor požaduje, aby boli každej žene vo všetkých štádiách tehotenstva vždy poskytnuté všetky potrebné informácie, aby sa každá z nich mohla informovane rozhodnúť a poskytnúť súhlas k navrhovanému spôsobu liečby.

Kedy nie je čas na debaty

Pri samotnom pôrode sú situácie, kedy o ďalšom postupe rozhoduje lekár, niekedy dokonca veľmi rýchlo. „Kým je všetko v poriadku, dá sa vyhovieť takmer každej požiadavke. Akonáhle začne byť reálne medicínsky problém, napríklad pokles oziev plodu, ktorý nie je krátkodobý, už musíme zasiahnuť,“ vysvetľoval vlani v rozhovore pre ahojmama.sk prednosta a primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky FN Trenčín MUDr. Peter Kaščák, PhD.

Teraz v prípade Španielky bolo počas súdneho procesu zo strany zdravotníckeho zariadenia jedným z argumentov to, že rozhodnutie o cisárskom reze je na lekárovi a že psychická trauma, sa odvíja od toho, ako je daná udalosť vnímaná. Výbor OSN to vyhodnotil tak, že žena bola počas jej snahy o nastolenie spravodlivosti vystavená „rodovým stereotypom a diskriminácii“.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >