Sme ozaj takí pohostinní, ako si namýšľame? Fascinujúca mapka, kde v Európe vám doma ponúknu jedlo a kde zostanete hladní

Gabriela Bachárová, 20. júla 2022 o 04:10

Niet na svete pohostinnejšieho národa, tvrdíme o sebe často. A hoci mnohí z nás považujú za svoju povinnosť nanosiť pred návštevu tony chutného občerstvenia, zlatú medailu v tejto disciplíne by sme veru nezískali. Je sezóna dovoleniek, veľa z nás ju trávi v zahraničí, pozrite sa, ako veľmi pohostinní sú obyvatelia krajiny, ktorú na svojich cestách spoznávate.

Jedlom vás všade neponúknu. Slovensko patrí k pohostinným krajinám.

Foto: shutterstock.com

Čo by ste povedali, v ktorej európskej krajine vám ako hosťovi ponúknu na návšteve jedlo takmer vždy a kde takmer nikdy? Skúste si tipnúť! Ak hádate, že k najpohostinnejším národom patria temperamentní Taliani a jedlo nemáte očakávať v chladnom Švédsku, trafili ste klinček po hlavičke. Slovensko sa na mape pohostinnosti nachádza niekde uprostred. Hosťovi zvyčajne v slovenských rodinách pohostenie na stole pristane, avšak nie je to stopercentným pravidlom, na ktoré možno spoliehať.

Zaujímavú mapu, ktorá ukazuje mieru pohostinnosti jednotlivých európskych krajín, zverejnil v máji na Instagrame používateľ, ktorý publikuje pod menom Lover of geography (Milovník geografie). Okamžite sa stala virálnou a používatelia sociálnych sietí vášnivo diskutovali, či je naozaj pravda, že severské krajiny sa v pohostinnosti nevyžívajú, zatiaľ čo obyvateľov južnejších štátov by smrteľne urazilo, ak by ste odmietli ich starostlivo pripravené pohostenie.

V Česku vás pohostia, v Nemecku len neradi

Pozrite sa na mapku, ktorá pomocou farebného odlíšenia ukazuje rozdiely. V Španielsku, Portugalsku, Taliansku, Turecku a krajinách ležiacich na Balkánskom polostrove môžete občerstvenie očakávať takmer vždy. Mapa ich označuje tmavomodrou farbou. Niečo pod zub dostanete zvyčajne v krajinách vyznačených svetlomodrou farbou. Sem patria okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Ukrajina, Francúzsko, Švajčiarsko či pobaltské krajiny Lotyšsko, Estónsko a Litva.

Menej radi vás vo svojom domácom prostredí pohostia obyvatelia „ružových” krajín, ako sú Veľká Británia, Nemecko či Rakúsko. A ak sa niekto chystá na súkromnú návštevu v krajinách ako Švédsko, Fínsko, Nórsko či Dánsko, mal by sa predtým dobre najesť, pretože v týchto štátoch si často hostitelia s nejakým občerstvením ťažkú hlavu nerobia (na mapke sú tieto krajiny vyznačené červenou farbou) a je len menej pravdepodobné, že by návštevníka prekvapili pripraveným jedlom.



Môže za to geografia

Ako si vysvetliť odlišnú pohostinnosť jednotlivých európskych národov? Jeden z dôvodov leží práve v geografickej polohe. Južanské národy i vďaka príjemnému teplému počasiu milujú stretávať sa s rodinou a priateľmi a jedlo považujú za významnú súčasť života. Severské národy sú zdržanlivejšie, chladné a nevľúdne počasie spôsobuje, že ľudia v nich žijú viac sami pre seba a majú menší záujem utužovať blízke vzťahy s ostatnými.

Slovenska pohostinnosť môže byť daná i tým, že ako chudobnejší národ sme si tradične museli navzájom vždy pomáhať, aby sme nejako prežili. Pestovanie dobrých vzťahov, k čomu patrí aj uctenie si hosťa jedlom, je potom prirodzenou životnou stratégiou, ako so cťou uspieť v ťažkých podmienkach. Nech to tak alebo onak, aké zvyky panujú vo vašej rodine? Vyjadrite sa v ankete pod článkom, ďakujeme, že nám prispejete svojím hlasom.


ANKETA:

Pohostíte u vás doma hostí vždy?

66,8%



22,3%



6,4%



4,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >