Slováci sa najčastejšie berú v septembri. V ktorom mesiaci najmenej? Máj to veru nie je

Gabriela Bachárová, 22. novembra 2018 o 10:34

Keď si Slováci vyberajú, kedy sa zosobášia, najčastejšie padne voľba na september. V minulom roku si tento príjemný mesiac zvolilo 17,7 percenta párov. Najmenej atraktívny je studený december, ľudia sa nechcú brať v mesiaci, kedy sa každý chystá na vianočné sviatky a vonku je nevľúdno. Snúbenci tento mesiac volia len v 2,3 percenta prípadov.

Najčastejším svadobným mesiacom je september.

Foto: Shutterstock.com

V zimné mesiace sa celkovo berie len málo ľudí, sezóna svadieb sa začne pomaly rozbiehať v apríli a naplno vypukne v máji. Ľudia teda nedajú na poveru, že sobáš v máji prinesie nešťastie. Kedysi sa tradovala povera, že „svadba v máji, do roka máry“, prípadne „nevesta na máry“.

Druhým najobľúbenejším mesiacom na svadby je júl s podielom 12,4 percenta svadieb, na treťom mieste sa vlani umiestnili máj a jún, zhodne majú 12,2-percentný podiel. Naopak, okrem decembra sa svadby konajú málo tiež v januári, februári, marci a novembri.

September si ľudia často vyberajú kvôli tomu, že je vonku stále pekne. „My sme sa brali v septembri, lebo ešte bolo relatívne teplé počasie a svadobnou cestou som si predĺžila dovolenkovú sezónu. Navyše je v tom čase veľa voľných dní, ktoré môžu slúžiť na prípravy,“ hovorí Zuzana Kováčová, a má na mysli 29. augusta, kedy sa slávi vypuknutie Slovenského národného povstania, a 1. september, kedy je Deň ústavy.

V lete sa ženil aj Martin Hasman, dnes otec dvoch dcér. Hovorí o tom s nadhľadom. „Väčšina párov by sa určite chcela vziať v lete, ale nakoniec vždy zvíťazí september. Pretože v lete sú dovolenky, more, výlety, deti majú prázdniny a sú napríklad na tábore. Je to skrátka čas, keď je ťažké zohnať všetkých na svadbu. I na úradoch majú dovolenku a v lete je tiež niekedy celkom teplo. V zime a neskoro na jeseň je zasa zima, často prší, nie je už zeleň a kto by chcel mať svadobné fotky v blate a zabalený do kožuchu. September sa teda javí ako ideálny mesiac, kedy počasie praje, úrady pracujú, všetci už majú po dovolenkách a sú v dosahu. Hurá teda do ženenia a vydávania sa!“

Katarína Závodská sa naopak vydávala v decembri. Na žiadnom konkrétnom mesiaci netrvala a aj jej partnerovi to bolo viac menej jedno. „Mali sme len malú svadbu, do dvadsať ľudí. Nebolo teda problém ich všetkých zohnať, na vianočné sviatky sa nevyhováral nikto,“ smeje sa. „Našťastie nám vyšlo počasie. Svadbu sme mali na horách, v malom kostolíku. Keď sme vyšli von, padali krásne veľké vločky, celá atmosféra bola veľmi romantická. A že sme nemali fotky v rozkvitnutom parku? Nám sa zasa na pozadí týčili zasnežené hory,“ pochvaľuje si.

Kedy sa berú Slováci?
Minulý rok bolo celkovo 31 309 svadieb. Z toho:
v januári: 1 159 (3,7 %)
vo februári: 1 271 (4,1 %)
v marci: 1 146 (3,7 %)
v apríli: 2 312 (7,4 %)
v máji: 3 466 (12,2 %)
v júni: 3 815 (12,2 %)
v júli: 3 887 (12,4 %)
v auguste: 3 587 (11,5 %)
v septembri: 5 550 (17,7 %)
v októbri: 2 882 (9,2 %)
v novembri: 1 522 (4,9 %)
v decembri: 712 (2,3 %)
Zdroj: Štatistický úrad SR




ANKETA:

Kedy ste sa brali?

23,2%



24,7%



14,4%



17,0%



20,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >