Škodlivý jarný zvyk. Šesť dôvodov, prečo nikdy nevypaľovať trávu

Patricia Poprocká, 3. apríla 2024 o 07:14

Založiť oheň, a ešte k tomu bez zákazu? Jarné vypaľovanie trávy je pre deti zaujímavá zábavka, prostredníctvom ktorej ich rodičia vedia prilákať k záhradným prácam, je však škodlivé.

Suchú trávu nikdy nevypaľujte.

Foto: Shutterstock.com

O nepriaznivých dopadoch jarného vypaľovania suchej trávy sa hovorí už dlho, stále si však mnohé domácnosti bez neho stále nevedia jarné práce v záhrade predstaviť. „Vyrastala som v presvedčení, že starú a suchú trávu treba spáliť, aby vyrástla nová, silnejšia, zelenšia. Pamätám si, ako sme s bratom pomáhali otcovi, a ako nás to fascinovalo,“ spomína Eva na detské časy. Dnes so svojimi deťmi trávu nevypaľuje, naopak, upozorňuje na škody.

Prečo teda suchú trávu nikdy nevypaľovať?

Oheň poškodzuje povrchovú vrstvu zeme, ktorá potom rýchlejšie vysychá.

Následkom vypaľovania trávy sa rozširujú agresívne druhý rastlín, ktoré sú odolnejšie než tie, ktoré si želáme pestovať.

Oheň zabíja živočíchy v pôde, predovšetkým tie menej mobilné.

Pri vypaľovaní trávy navyše dochádza aj k spaľovaniu mnohých zárodkov drobných živočíchov, ktoré sú v pôde vo svojich jednotlivých vývojových štádiách.

Rastie riziko požiaru, oheň sa môže veľmi rýchlo nekontrolovateľne rozšíriť a spôsobiť škody na majetku i životoch.

Znečisťuje sa aj ovzdušie.

Áno, oheň je pre deti veľkým lákadlom a je prospešné, ak pomáhajú v záhrade. Viac o výhodách v článku Prečo sa pustiť na jar do pestovania. Vhodnejšou motiváciou je však napríklad večerná opekačka po práci a pre dobrodružnejších možno aj nejaké komunitné akcie pri ohni, spojené s preskakovaním ohňa či chodením po žeravom uhlí.


ANKETA:

Vypaľujete trávu?

25,0%



75,0%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >