Šikovné tipy, ako oveľa menej prať a udržať tak oblečenie dlhšie ako nové. To spotené nemusí do práčky vôbec

Gabriela Bachárová, 16. septembra 2021 o 04:00

Časté pranie škodí životnému prostrediu aj samotnému oblečeniu. Prinášame vám niekoľko dobrých tipov, ako ho mať čisté, a pritom spotrebovať menej vody a energie.

Používajte automatickú práčku menej.

Foto: Shutterstock.com

Ak je vaše oblečenie len spotené, nie špinavé, nemusíte ho hneď hodiť do pračky a vyprať. Veľmi často postačí nechať ho vyvetrať na vzduchu, v chladnejšom období položiť na hrejúci radiátor. Ďalšou možnosťou je oprať ručne len spotené miesta a zvyšok nechať suchý.

Amy Winston-Hart, špecialistka na vintage módu, prezradila v článku zverejnenom na serveri The Guardian.com ďalší recept, ako zbaviť oblečenie pachu bez toho, aby ste ho museli namáčať do vody. Tu je: dva dieliky vlažnej vody a tri dieliky vodky nalejte do rozprašovača, poriadne pretrepte, nastriekajte na spotené miesta a nechajte do druhého dňa vetrať. Môže sa stať, že výsledok nebude na prvý pokus stopercentný, Amy v tom prípade radí postup ešte raz zopakovať.

Ak chcete spotené oblečenie predsa len oprať v práčke, vyberte si program prania iba na tridsať stupňov. Ušetríte tak energiu a oblečenie vám zostane dlhšie v dobrom stave. Výrobcom odporúčaná teplota prania určuje len to, v akej maximálnej teplote môžete oblečenie prať bez toho, aby sa to negatívne prejavilo na jeho kvalite. Ak je uvedená teplota 40 stupňov, pokojne ho môžete prať aj v studenšej.

Menej často je nutné prať oblečenie z prírodných látok ako bio bavlna, ľan, hodváb či vlna. Sú vzdušnejšie a menej sa v nich potíte. Stopercentne umelým látkam (polyester, akryl, nylon) sa radšej vyhýbajte. Sú neekologické, často nekvalitné a potíte sa v nich oveľa viac. Nehovoriac o tom, že pri praní sa z týchto materiálov uvoľňujú do vody mikroplasty, čo škodí životnému prostrediu.

Čo sa dá, perte v ruke

Samozrejme pranie na 30 stupňov nestačí na rôzne fľaky. Znečistené miesta môžete najskôr oprať v rukách a až potom vložiť do pračky na nižšiu teplotu, prípadne sa bez spotrebiča môžete zaobísť úplne. Bežných, ľahko odstrániteľných fľakov sa ekologicky zbavíte tak, že ich dáte odmočiť do vody s prídavkom jedlej sódy, ani nemusíte použiť prací prášok.

Pranie na tridsať stupňov samozrejme nie je vhodné pre spodnú bielizeň a ponožky, kuchynské utierky, uteráky či posteľné obliečky. V týchto prípadoch sa odporúča pranie na 40 až 60 stupňov.

Kupujte kvalitu
Pri kúpe oblečenia si vyberajte kvalitné kúsky, ktoré budú dobre vyzerať aj po častom praní. Dnes je to však bohužiaľ tak, že i drahšie oblečenie je často nekvalitné. Už po prvom praní stratí farbu alebo sa na ňom vytvoria hrčky. Ako ale kvalitné oblečenie spoznať? Nie je to jednoduché, aj „brak“ môže na vešiaku v obchode vyzerať dobre.

Všímajte si, či švy oblečenia držia pevne a nerozťahujú sa do diaľky a do šírky, či z neho netrčia nitky, či na ňom už teraz nevidíte nejaké hrčky, či nie je priehľadné (väčšinou znak nižšej gramáže látky, čo značí nižšiu kvalitu) a či má prepracovaný strih. Ak žiadnu chybu neobjavíte, pravdepodobne pôjde o kvalitný výrobok. Prípadne sa viac zamerajte na nakupovanie v second handoch, pretože oblečenie v nich predávané už niekto nosil a ak vyzerá dobre, je to záruka jeho kvality.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >