ROZHOVOR „Šetrenie bolí len na začiatku. Sme potomkovia odolných ľudí, aj túto dobu zvládneme,“ vraví David Borges, expert na boj s dlhmi

Gabriela Bachárová, 12. septembra 2022 o 04:45

Ak ste to ešte doteraz neurobili, pozrite sa, na čo míňate peniaze a začnete nad nákupmi viac premýšľať. Môžete tak ušetriť možno až desať či pätnásť percent svojich peňazí. „Prvý krok je zistiť, ako som na tom s výdavkami. Čísla, ku ktorým prídem, ma zrejme nepríjemne prekvapia,“ uvádza v rozhovore o šetrení David Borges z organizácie Člověk v tísni, ktorá sa venuje aj boju s chudobou.

David Borges.

Foto: archív Davida Borgesa

Vravíte, že šetrenie bolí len na začiatku. Ako to?
Hneď v úvode musím povedať, že existujú tri skupiny ľudí. Tá prvá už dávno šetrí, ako môže, pretože jej nič iného ani nezostáva. Rady adresované ľuďom, ktorí majú hlboko do vrecka, síce môžu byť užitočné, avšak nerobím si veľké ilúzie, že sa odo mňa dozvedia niečo zásadne nového. Čokoľvek o šetrení hovorím, je to s veľkým rešpektom k tejto skupine ľudí, ktorá môže odporúčania vnímať ako také pánske rady. Veď ich dodržiava už veľa rokov.

Potom je tu skupina ľudí, ktorá dosiaľ veľmi šetriť nemusela. V situácii, ktorá teraz nastáva, však už budú musieť a nevedia, ako na to. Tu je veľká príležitosť zamyslieť sa nad výdavkami. A nakoniec existuje málo početná skupina ľudí, ktorí šetriť nemusia, pretože sú na tom z rôznych dôvodov dobre. Šetrenie sa ich netýka, aspoň zatiaľ.

Každú zmenu, ku ktorej nás nútia okolnosti, vnímame nepríjemne. Tak je človek nastavený. Zároveň ale platí, že sa dokážeme prispôsobiť, vieme si zvyknúť. V novom prostredí sa adaptujeme. Na to, čo nám prišlo pred pár mesiacmi ako bolestivé, napríklad že si nemôžeme kúpiť nové oblečenie tak často, ako sme zvyknutí, alebo sa nedá ísť na dovolenku či príjemnú večeru v reštauráciu, si zvykneme ako na nový spôsob života.

Čo je snáď najdôležitejšia rada, ktorú by ste dali človeku chystajúcemu sa šetriť?
Celému šetreniu predchádza plánovanie. A najmä pochopenie, za čo dnes míňam peniaze. Znovu hovorím o druhej skupine ľudí, pretože tá prvá si už všetky výdavky isto veľmi starostlivo eviduje. Ale ľudia, ktorí až doteraz nemali s peniazmi zásadný problém, často presne nevedia, koľko dajú za potraviny, naftu, kultúru a podobne. Krok číslo jedna je teda zistiť, ako na tom som. A myslím, že ak to urobím poctivo, skoro hneď uvidím príležitosti, kde ušetriť. A z príležitostí sa potom stavia plán.

Ak uvidím, že som bol dvakrát či trikrát za mesiac s priateľmi na večeri, s deťmi v kine alebo som nakúpil v hobby markete a ono to vždy stálo dvadsať eur, nemusím mať pocit, že som minul veľa. Keď si však všetky tie peniaze spočítam, už mi vyjde „zaujímavá“ čiastka. Vidím, že tu mám príležitosť ušetriť a hoci mi to možno bude prekážať, dá sa to zvládnuť. Tieto jednoduché zmeny by som prirovnal k zatvoreniu kvapkajúceho kohútika.

Ťažšie sú zmeny v správaní. Ak bývam v meste a som roky zvyknutý jazdiť do práce autom, stojí za to zamyslieť sa, aké mám k autu alternatívy. Koľko by stálo, ak by som si kúpil predplatný lístok na hromadnú dopravu? Prípadne sa môžem auta úplne vzdať, čím ušetrím za všetky povinné výdavky. Môžem sa tiež dohovoriť so susedom, či by mi na pár jázd mesačne, keď budem potrebovať na veľký nákup, mohol požičať jeho automobil.

Na čom sa dá v domácnosti hlavne ušetriť?
Dve najvýznamnejšie výdavkové kategórie sú potraviny a bývanie. U potravín sa pozrite, čo všetko kupujete. Je možné obmedziť niektoré položky? Určite sú také, ktoré nepotrebujete, napríklad sladkosti či alkohol. Rolu hrá aj samotný spôsob varenia. Môžem začať pripravovať väčšie porcie a uchovávať ich v mrazničke. Prestanem plytvať, vyhadzovať nezjedené jedlo.

Má zmysel začať sledovať zľavové akcie, nad tým neohŕňajme nos. Prečo ich nevyužiť? Je dobré venovať väčšiu pozornosť príprave na nákup. Napísať si zoznam, riadiť sa len podľa neho a nebrať z regálov, kde čo vidím zaujímavého.

Možno už každý vie, že vo výške očí je v obchodoch umiestnený ten najdrahší tovar. Ak chcem teda niečo lacnejšie, musím sa jednoducho zohnúť. Žiadny z vymenovaných krokov sám o sebe nič nerieši, avšak keď ich budem robiť viac a pravidelne, nejaký pozitívny výsledok to samozrejme mať bude.

Vravíte, že si môžeme odrieknuť sladkosti, alkohol. Čo ešte nepotrebujeme?
Dá sa žiť bez exotického ovocia, banánov či pomarančov. Začnite si viac všímať cenovo dostupnejšie potraviny a premýšľajte, čo by sa z nich dalo uvariť. Pekne sa počúva, že máme jesť dvakrát týždenne ryby, avšak keď sa pozriete na ich ceny, zistíte, že sa to jednoducho nedá. Rozumiem, že treba jesť veľa ovocia a zeleniny a ak máte deti, musíte na to pamätať. Avšak stravovať sa zdravo za cenu, že potom budete v strese, ako vyjdete s peniazmi, to vám určite zo zdravotného hľadiska nepomôže.

Ako sa dnes dá ušetriť na bývaní?
Určite netreba kúriť v každej miestnosti alebo si napúšťať vaňu plnú horúcej vody. Ja som sa pred dvomi mesiacmi rozhodol, že sa budem sprchovať studenou vodou, čo je mimochodom dobrá ilustrácia mojej vety, že zmena bolí len na začiatku. Dnes je pre mňa studená voda úplne prirodzená, telo si veľmi rýchlo zvykne. Čím nechcem samozrejme nabádať, aby sa dojčatá umývali v ľadovej vode.

Podobné opatrenia vám môžu priniesť nejakú úsporu, avšak významnejšie ušetríte až pri dlhodobých investíciách. Položte si otázku, či to, kde bývate, dáva do budúcnosti zmysel. Ak človek žije sám v trojizbovom byte, nie je už na čo čakať, mal by si určite hľadať primeranejšie bývanie.

Ja som sa napríklad rozhodol, že pod tlakom situácie vymeníme doma dvoje balkónové dvere, ktoré tam už máme dvadsať rokov. Cítili sme, že izolácia už nie je dobrá, v zime nám dovnútra tiahla zima, čo bolo troška nepríjemné. Na podobné investície musím mať samozrejme peniaze, aby som ich mohol realizovať. Veľmi sa však vyplatia.

A takto sa dá ísť po každej z kategórií výdavkov. Musím si za každú cenu kupovať nové oblečenie? Prečo nevyužiť secondhandy, kde sa dajú zohnať zachovalé kúsky? Musím chodiť každý deň na obed do reštaurácie, ktoré veľmi zdražili? Čo tak úplne ich vynechať, prípadne sa tam na jedlo vybrať len dvakrát týždenne?

Naše staré mamy, ale ešte i naše mamy si podrobne zapisovali, za čo vydávajú peniaze a financie mali rozdelené do obálok podľa toho, na čo sa majú použiť. Môžeme sa týmito retrometódami inšpirovať aj my?
Určite a platí to najmä pre skupinu, ktorá to zatiaľ so šetrením veľmi nevie. Obálky je dnes možné použiť aj digitálne. Viacero bánk umožňuje vytvárať si virtuálne „zásuvky”, kam si uložíte peniaze určené na rôzne účely. Ak sa trošku kamarátite s počítačom, vytvorte si v excele tabuľku, kde si zapíšete príjmy a všetky výdavky. Skoro každý má už dnes šikovný telefón, v ktorom si môžete vybrať z celého radu aplikácií umožňujúcich finančnú evidenciu.

Častou radou, ako ušetriť, je využitie takzvaného zero budgetingu, alebo tiež inak povedané nulového rozpočtu. Kde pomôže?
Toto dáva zmysel u výdavkov, ktoré sú príležitostnejšieho charakteru, nehodí sa veľmi na potraviny či nájom, ktoré jednoducho zaplatiť musíte. Metódu nulového rozpočtu môžete použiť napríklad pri kúpe kníh či oblečenia, ktoré nie sú nutné, ale urobia vám radosť. Snažte sa obhájiť si sami pred sebou, prečo si tú vec musíte kúpiť. Ak nenájdete pádne argumenty, nekupujte si ju. Prípadne si povedzte, že takéto výdavky si necháte až na koniec mesiaca, keď budete vedieť, ako ste s peniazmi hospodárili a či si tú knihu môžete dovoliť.

Častým žrútom peňazí sú malé výdavky. Káva na rohu, malé občerstvenie v bistre, kúpa časopisu a podobne.
Napadol mi v tejto súvislosti jeden malý experiment. Čo tak nechať na jeden deň platobnú kartu doma a vziať si len peniaze na vopred dané výdavky? Zrazu zistíte, že kartu z vrecka vyberáte aj štyrikrát denne. Ak ju necháte doma a vec si nekúpite, na konci dňa si môžete povedať, či vám dramaticky chýba alebo nie.

Koľko môže človek ušetriť, ak sa do toho naozaj oprie?
Myslím, že desať až pätnásť percent by sa ušetriť dalo. Samozrejme je to tak, že prvých päť percent ušetríte celkom jednoducho, hlavne ak ste šetrenie doteraz neriešili. Potom je to ale čím ďalej náročnejšie. Vrátim sa k tomu, čo som už hovoril. Prvý krok je zistiť, ako som na tom s výdavkami. Čísla, ku ktorým prídem, ma zrejme nepríjemne prekvapia.

Často tak platí, že náš pohľad na úžitok z vecí, ktoré si chceme zaobstarať, je iný pred nákupom a iný po ňom. Ak by som sa dnes pozrel na všetko, čo som si kúpil pred rokom, pretože mi to pripadalo buď nevyhnutné alebo ospravedlniteľné, možno by som často len pokrčil ramenom a povedal si, že som sa mohol bez nich celkom dobre zaobísť.

Na čom ste začali šetriť vy osobne?
Ja som veľmi obmedzil verejné stravovanie, to znamená, že takmer nechodím do reštaurácií a fast foodov. Jedlo v nich je dnes veľmi drahé. Tiež je pravdou, že sme dosť obmedzili výdavky na kultúru. Nie som na to hrdý, chápem, že divadlá, kiná a podobne musia z niečoho žiť.

Skoro nejazdíme autom, využívame oveľa viac mestskú dopravu, ale tak to samozrejme môže fungovať len v Prahe a väčších mestách. Ťažko táto rada pomôže tomu, kto žije na dedine. Cítim, že nejaký priestor na šetrenie ešte máme. Zásadnú úsporu, ktorú by som mohol realizovať, je zahraničná dovolenka. Tento rok sme na nej ešte boli, avšak už mi bežalo hlavou, že je to zrejme na dlhšiu dobu naposledy, tak sme si to chceli užiť. Na budúci rok zostaneme asi už v Česku.

Veľa ľudí je zo súčasnej situácie a rastúcich cien psychicky na dne. Máte pre ne radu, ako sa nezblázniť?
Nie som psychológ a naozaj by som si netrúfol radiť takto na diaľku. Môžem však povedať, že ak má človek trápenie, ktoré presahuje jeho zvyčajnú mieru, mal by to konzultovať so svojím praktickým lekárom a ten rozhodne, či by bolo vhodné navštíviť psychológa alebo terapeuta. Keď som premýšľal, čo nás asi čaká v zime, uvedomil som si, že áno, situácia je ťažká, avšak my všetci sme potomkami ľudí, ktorí si prešli oveľa ťažšími skúškami. Chorobami, neúrodou, požiarmi, vojnami. Máme tak genetický potenciál situáciu zvládnuť. Len treba, aby sme boli k sebe všímaví a pomáhali si.

David Borges
Vyštudoval medzinárodný obchod a financie a viac ako 20 rokov pracoval v bankovníctve. Táto práca ho síce naplňovala, avšak cítil, že potrebuje zmenu. Pred piatimi rokmi biznis opustil a začal pracovať v českej organizácii Člověk v tísni, ktorá má pobočku aj na Slovensku. Organizácia pomáha aj ľuďom zasiahnutým chudobou, dlhmi a sociálnym vylúčením a práve v tejto oblasti David Borges pôsobí. Naplnenie našiel aj ako kouč.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >