Rodiny spomínali na svoje nenarodené a zosnulé deti na prvom prírodnom cintoríne

TASR, gb, 24. augusta 2021 o 04:12

Každé štvrté tehotenstvo sa na Slovensku končí stratou dieťaťa. „Je to téma, o ktorej sa ale takmer vôbec nerozpráva. Vyrovnávanie sa so stratou je potom o to náročnejšie nielen pre ženy, ale pre celú rodinu a blízkych," hovorí Lucia Kubíny, spoluzakladateľka združenia TANANA, ktoré týmto rodinám pomáha.

Spomienkami sprevádzala Lucia Kubíny.

Foto: Tanana

Spomienková slávnosť za zosnulé deti sa uskutočnila v nedeľu 22. augusta vo zvolenskej Záhrade spomienok. To je prírodný cintorín, v ktorom sa popol zosnulých ukladá do kvetinových záhonov či ku koreňom stromov, priamo alebo v rozložiteľných urnách. Nenájdete tu žiadne klasické náhrobky, mená zosnulých nesú kamenné tabuľky. Posledné rozlúčky sa odohrávajú pod šírym nebom a ich podoba sa odvíja od prianí pozostalých. Na svoje nenarodené deti tu spomínali rodičia a ich blízki.

Podľa Lucie Kubíny nie je slovenská spoločnosť pripravená na to, aby dokázala stratu dieťaťa tehotenstva správnym spôsobom uchopiť: „Aj preto sme sa rozhodli založiť združenie TANANA, kde sa snažíme rodinám so skúsenosťou straty dieťaťa pomáhať, aby vedeli, že v tom nemusia byť sami."

Aj Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica sa prostredníctvom svojho projektu Záhrada spomienok v spolupráci so združením TANANA snaží upozorňovať na túto citlivú tému a vytvárať pre ňu v spoločnosti priestor. Už tretí rok preto zorganizovalo Deň nádeje - spomienkovú slávnosť za zosnulé deti. Pripojilo sa tak k medzinárodnej iniciatíve, vďaka ktorej sa podujatie koná tretí augustový víkend v rôznych krajinách po celom svete.

„Deň nádeje bol aj tento rok príležitosťou spoločne sa stretnúť a uznať to, čím si rodiny po strate detí môžu prechádzať. Symbolom tohto dňa sú vlajky, ktoré sme maľovali a vešali pomedzi stromy. Vyjadriť svoje pocity takýmto kreatívnym spôsobom a zároveň spoznať príbehy ostatných môže byť veľmi liečivé," pripomína správkyňa Záhrady spomienok a celebrantka posledných rozlúčok Andrea Uherková zo Živice.

Organizátori podujatia upozorňujú tiež na to, že spoločnosť nedostatočne reflektuje na potreby žien po strate dieťaťa v akejkoľvek fáze života a v náročných chvíľach im neponúka dostatočnú podporu a informácie. „Ženy často nevedia, aké sú ich práva v takej chvíli. Sú zaskočené situáciou a nepýtajú sa. Naša legislatíva však dovoľuje pochovať plod v akomkoľvek štádiu tehotenstva, odkedy bolo rozpoznané. Rozlúčka aj v takomto prípade býva nielen pre ženy veľmi užitočná a prospešná vec v procese smútenia," dodáva Lucia Kubíny.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >