Rodičovský príspevok sa zvýši o 150 eur, niekomu ale len o 50

SITA, pt, 9. mája 2019 o 09:13

Rodičovský príspevok od budúceho roka zrejme nebude pre všetkých rodičov rovnaký. Minister práce Ján Richter sa chce vrátiť k modelu spred deviatich rokov a zvýhodniť rodičov, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku pracovali. Zástupcovia rodičov nesúhlasia, zásluhovosť sa má podľa nich zohľadňovať v iných dávkach, nie v tomto príspevku.

Rodičovský príspevok sa zvýši od budúceho roka rôzne, podľa toho, či rodičia pred materskou pracovali alebo nie.

Foto: shutterstock.com

Podľa zámeru rezortu práce, na ktorom sa zatiaľ dohodla koalícia, dostanú rodičia, ktorí pred materskou dovolenkou pracovali, k dnešným 220,70 eura od začiatku budúceho roka ešte 150 eur. Týkať by sa to malo asi 70-tisíc ľudí, teda približne polovice súčasných poberateľov.

Druhá polovica poberateľov, ktorí nepracovali a teda im v prvých 34 týždňoch ani nevznikol nárok na materské zo Sociálnej poisťovne, by mala dostať k rodičovskému príspevku pridané 50 eur.

Minister Richter chce takto zvýhodniť pracujúcich ľudí. Ako vysvetlil, ide mu o to, aby rodičia, ktorým skončilo poberanie materskej, necítili taký obrovský príjmový prepad, keď začnú poberať rodičovský príspevok. Materské sa totiž počíta od príjmu a je nastavené tak, že dosahuje zhruba čistý príjem matky pred materskou.

Mnohé ženy tak majú materskú aj okolo tisíc eur a potom dostávajú 220-eurový rodičovský príspevok.

„Veľmi razantné zvýšenie rodičovského príspevku by malo zmierniť ten veľký prepad,“ zdôvodňuje minister Richter.

S dvojitou výškou rodičovského príspevku nesúhlasí Únia materských centier. Ako uviedla Soňa Holíková, rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka a zavádzať pri tejto dávke zásluhovosť je nesystémové. „Nech sa radšej narába s materskou dávkou a pri jej priznávaní sa zohľadní aj viac rokov späť," povedala. Ak chce vláda podľa nej zvýšiť zásluhovosť, tak by to mala urobiť len predĺžením obdobia vyplácania materskej dávky.

Rodičovský príspevok by sa podľa Holíkovej mal zvýšiť o rovnakú sumu pre všetkých rodičov.

Vyššiu sumu rodičovského príspevku pre rodičov detí do dvoch rokov, ktorí pred rodičovskou dovolenkou pracovali, prvýkrát zaviedla v roku 2010 vtedajšia ministerka práce Viera Tomanová. Jej nástupca Jozef Mihál však dve úrovne rok nato zrušil.

Teraz zrejme vláda pripomienky matiek akceptovať nebude a opäť zavedie dve úrovne príspevku. Ján Richter predpokladá, že zvýšenie bude stáť 145 miliónov eur, možno aj o niečo viac. Ako zdôraznil, na rozdiel od predchádzajúcej úpravy spred deviatich rokov sa nechystá obmedziť rodičov, ktorí počas poberania rodičovského príspevku pracujú a chce ho ponechať takto zvýšený až do troch rokov veku dieťaťa.

Rodičovský príspevok
Jeho momentálna výška je 220,70 eura mesačne. Vypláca hop úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Rodičia ho môžu dostávať do troch rokov veku dieťaťa, pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave dieťaťa do šiestich rokov.
Materské
Dávka predstavuje 75 % z hrubej mzdy zamestnankyne, resp. z vymeriavacieho základu. Vypláca ju Sociálna poisťovňa 34 týždňov, osamelé ženy 37 a ženy, ktoré majú aspoň dvojčatá, ju môžu poberať 43 týždňov.


ANKETA:

Súhlasíte s tým, aby rodičia, ktorí pred materskou pracovali, mali vyšší rodičovský príspevok?

83,3%



14,4%



2,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >