Robíte to aj vy? 11 najčastejších zlozvykov, pri ktorých sa doma najviac plytvá vodou

Patricia Poprocká, 4. mája 2022 o 04:22

Voda je samozrejmosť, zatiaľ. Ochranári i klimatológovia upozorňujú, že to tak nemusí byť stále, vzhľadom na pribúdajúce suché obdobia. Napríklad vlaňajší rok bol za posledných desať rokov štvrtý najchudobnejší na zrážky a šiesty najteplejší od roku 1880.

Sprchovanie je úspornejšie než kúpeľ v plnej vani, dávajte ale tiež pozor, aby netrvala príliš dlho a pod príliš silným prúdom.

Foto: shutterstock

Nadpriemerne teplé a suché boli niektoré obdobia už aj v tomto roku. Vzhľadom na všetky tieto skutočnosti teda voda nie je samozrejmosť a výzvy na jej ochranu sú namieste. Šetriť s vodou môže každý z nás, a prospeje to nielen planéte, ale aj peňaženke. Viete, aké sú najčastejšie zlozvyky, pri ktorých najviac plytváme vodou v našej domácnosti?

Tieto:

1. Pustený vodovodný kohútik pri umývaní zubov či holení.

2. Kúpanie sa vo vani namiesto sprchovania.

3. Neúsporné WC splachovače.

4. Zlé tesnenia na kohútikoch, v dôsledku ktorých z nich kvapká voda.

5. Rozmrazovanie potravín pod tečúcou vodou.

6. Neúsporné upratovanie, pri ktorom handru preplachujeme pod tečúcou vodou namiesto vedierka.

7. Pranie v rukách pod tečúcou vodou namiesto vo vedre či lavóriku.

8. Pranie v automatickej práčke na zbytočne dlhých programoch.

9. Pranie v automatickej práčke, ktorá nie je celkom naplnená.

10. Ručné umývanie riadov, predovšetkým pod tečúcou vodou.

11. Zbytočné púšťanie silného prúdu vody v situáciách, kedy to nie je potrebné.

A čo s tým? Tu je niekoľko tipov, ako plytvanie zmierniť.

Investujte do novších zariadení. Nedá sa všetko naraz, je to ale o prioritách. Viac periete alebo vyvárate? Podľa toho si vyberte úspornú práčku alebo umývačku riadu.

Vymeniť tesnenie na vodovodnom kohútiku až toľko nestojí, kým sa k tomu odhodláte, zachytávajte kvapkajúcu vodu do nádob – môžete ju využiť napríklad na polievanie kvetín, na pitie, varenie, umytie ovocia, čokoľvek.

Pri ručnom umývaní riadu si napustite vodu, v ktorej začnite umývať menej znečistené riady, potom ich všetky opláchnite a nikdy nepúšťajte zbytočne silný prúd.

Ak potrebujete rýchlo rozmraziť potravinu, využite radšej slnečnú energiu – umiestnite ju na tmavý podklad na slnko. Ak trváte na vode, napustite horúcu do nejakej nádoby. Popremýšľajte, ako by sa dala využiť potom – napríklad na spomínané zaliatie kvetín.

Umiestnite do splachovača pet fľašu naplnenú vodou. Zmenšíte tým objem nádobky a ušetríte. Najlepšie je ale mať toaletu s dvojitým splachovaním – veľkým a malým.

Rýchla sprcha v studenej vode. Otužovaním urobíte niečo pre seba a nekomfortom z chladu ušetríte okrem litrov vody aj čas strávený v sprche.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >