Rešpektovať dieťa neznamená mu vo všetkom ustupovať. Sedem zásad zdravej komunikácie

Patricia Poprocká, 25. októbra 2022 o 04:43

Rešpektujúci prístup k dieťaťu neznamená, že mu všetko slepo dovolíme. Na to, aby z neho vyrástol dobrý človek (ľudovo povedané), ale nemusíme byť ani tvrdý rodič, ktorý vydáva príkazy a neúprosne trvá na ich splnení. Nájsť zdravé hranice medzi rešpektom k tomu, čo chce dieťa a tým, kam ho chceme nasmerovať my, nie je vždy jednoduché, najmä ak my sami nemáme takéto skúsenosti z vlastného detstva.

Dívajte sa dieťaťu do očí, ak s ním hovoríte, to je jeden zo základných prejavov rešpektu.

Foto: shutterstock.com

Praktický manuál na rešpektujúcu komunikáciu s dieťaťom ponúka centrum LOCIKA, ktoré sa zameriava na pomoc rodinám, aby v nich vládli zdravé vzťahy. „Chceme, aby naše deti uznávali vlastnú hodnotu a verili si. Rešpekt buduje dôveru a dáva deťom pevné základy pre samostatné myslenie,“ vysvetľuje.

Ako teda komunikovať s rešpektom? Tu je sedem zásad:

Dajte im na výber

Napríklad ak ide o výber rozprávky, ktorú si pred spaním prečítajú, trička, ktoré si chce dieťa obliecť, skrátka všetky veci, o ktorých by ste chceli na ich mieste rozhodovať za seba aj vy. Môžete im dať aj možnosť voľby čo sa týka stravy, dbajte však na to, čo bude v ponuke. Ak im dáte na výber čokoládu alebo zeleninový šalát, výsledok je ľahko predvídateľný, rovnako i následná výmena názorov.

Oceňte ich voľbu

Nech si už deti vybrali, čo si vybrali, dôverujte ich výberu a dajte im to aj najavo. Nespochybňujte. Je to ich výber a ony si ponesú aj následky.

Rešpektujte ich individualitu

Aj keby to malo byť, že si dieťa chce dať jednu ponožku inú ako druhú, odporúča LOCIKA.

Ak vám na správaní dieťaťa niečo prekáža, vysvetlite mu dôvody

Samozrejme, s rešpektom. „Rozumiem, že si teraz nahnevaný/nahnevaná, ale potrebujem ti povedať, prečo mi je nepríjemné, ako sa teraz správaš,“ mal by znieť úvod konverzácie.

Pozerajte dieťaťu do očí, ak s ním hovoríte

Je to základný prejav rešpektu. Že ten druhý, v tomto prípade dieťa, vám stojí za to, aby ste dali bokom mobil alebo inú prácu, ktorej sa práve venujete, ak mu chcete niečo povedať. Jednoduché, len na to občas zabúdame.

Ukážte záujem o druhých

Ak hovoríme, je dobré zdieľať veci o sebe, o vlastných postojoch, nezabúdať však pritom načúvať aj druhým. Skrátka byť v prítomnosti.

Ukážte rešpektujúci prístup

Vyzvite deti, nech sa podelia o svoje pocity. „Ak máš pocit, že ťa okolie nevníma, nepočúva, nerešpektuje, je dobré to povedať,“ dáva príklad LOCIKA.

Ôsma rada na záver: Pamätajte, že deti napodobňujú správanie a komunikáciu dospelých. A tým hlavným vzorom ste pre ne vy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >