Rekreačný poukaz možno využiť nielen na preplatenie dovolenky, ale aj detského tábora. Aké sú podmienky?

Gabriela Bachárová, 8. júna 2022 o 04:30

Až 275 eur ročne môže zamestnanec získať od svojho zamestnávateľa ako príspevok na dovolenku či tábor pre dieťa.

Rekreačný poukaz možno využiť aj na detské tábory.

Foto: Shutterstock.com

Zamestnanec môže rekreačný poukaz využiť aj pre svojho manžela či manželku a dieťa. U detí sa príspevok vzťahuje nielen na pobytové tábory s prespaním, ktoré organizujú rôzne organizácie, občianske združenia, skautské oddiely či športové kluby, ale i na denné prímestské tábory, keď rodič ráno odovzdá dieťa organizátorovi a večer si ho zasa vyzdvihne. Denné tábory sú časté najmä počas jarných a letných prázdnin. Rekreačný poukaz sa vzťahuje ešte aj na lyžiarske kurzy, pričom organizovať ich nemusí len škola.

Podmienkou na uplatnenie poukazu je, že tábor či iná akcia sa musia konať v termíne školských prázdnin (nielen letných). Ak by sa tábor začal pár dní pred prázdninami, zamestnávateľ rozpočíta cenu pobytu na dni a preplatí len tie, ktoré spadali do prázdnin.

Dieťa musí spĺňať aj hranicu veku. Nárok vzniká, ak je žiakom základnej školy alebo študentom prvého až štvrtého ročníka osemročného gymnázia. A napokon, poslednou podmienkou je, že tábor, výcvik či športové sústredenie sa musia konať na území Slovenskej republiky, pretože rekreačné poukazy pred štyrmi rokmi vznikli práve na podporu domáceho cestovného ruchu. Na Slovensku musíte stráviť aj svoju dovolenku, ak chcete poukaz získať, na pobyty v zahraničí to neplatí. V ubytovacom zariadení pritom musíte stráviť najmenej dva dni.

Maximálne 275 eur
Zamestnávateľ nevydáva poukazy automaticky, ale treba vždy požiadať. Maximálna výška príspevku je 55 percent z ceny tábora či dovolenky. Finančný limit príspevku však činí 275 eur, viac dostať nemôžete. Sumu pritom nie je nutné minúť jednorazovo, ale môžete si ju rozpočítať aj na viac pobytov či detských táborov.

Na poukaz majú nárok zamestnanci, ktorí pracujú vo firme nad 50 zamestnancov, v spoločnosti navyše musia pôsobiť nepretržite 24 mesiacov. Príspevok môžu získať aj štátni zamestnanci ako hasiči, policajti, vojaci či úradníci. Dohodári nárok nemajú.

V prípade skráteného pracovného úväzku sa suma znižuje pomerne, teda ak pracujete na polovičný úväzok, môžete získať polovicu z príspevku. Poukaz získate aj vo firme pod 50 zamestnancov, bude to však len na dobrej vôli zamestnávateľa, právny nárok neexistuje.

Príspevok možno dostať priamym zaplatením na základe účtovných dokladov (ubytovanie či stravovanie), na ktorých musí byť jasne uvedené označenie zamestnanca. Tieto doklady je nutné odovzdať do 30 dní od skončenia rekreácie. Prípadne je možné získať rekreačný poukaz vo forme elektronickej platobnej karty. Rekreačný poukaz je platný len do konca kalendárneho roka, v ktorom bol vydaný. Poukážky sa nezdaňujú.

A čo živnostníci či mamičky?
Na rekreačný poukaz majú nárok aj živnostníci, sumu za dovolenku si môžu uplatniť do daňových výdavkov. Avšak musia svoju činnosť vykonávať nepretržite 24 mesiacov. Uplatniť poukaz si môžu aj mamičky na materskej či rodičovskej dovolenke, ak v čase začatia dovolenky trvá už viac ako 24 mesiacov ich pracovný pomer vo firme.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >