Recept na víkend Fantastický nepečený čokoládový zákusok zo samých chutných a zdravých vecí

Patricia Poprocká, 21. januára 2023 o 04:28

Dobrá čokoládová pochúťka nie je nikdy na zahodenie, najmä teraz v zimnom období po nej vďačne siahneme na doplnenie energie. Ak vyskúšate túto podľa nášho receptu, môžete si ju vychutnať bez obáv vy aj vaše deti – fantastická a z kategórie zdravších. Za podmienky, že zvolíte kvalitnú čokoládu, samozrejme.

Podobnosť so srnčím chrbátom je značná, chutí však oveľa lepšie.

Foto: Patricia Poprocká

Potrebujeme:
Na prípravu: formu na srnčí chrbát (ak nemáte, tak hocijakú podlhovastú nádobu, ktorú možno potom vložiť do chladničky), hrniec, dosku na krájanie

Na zmes: hrnček vlašských orechov, hrsť mandlí, hrsť ďatlí, 3 polievkové lyžice arašídového masla, niečo na prípadné dosladenie – napr. med, javorový sirup

Na čokoládu: 250 gramov kvalitnej horkej čokolády, ktorá vám chutí, 1 polievková lyžicka kvalitného kokosového tuku

Na ozdobu, prípadne na dochutenie: celé mandle, oriešky, prípadne lyofilizované jahody (sušené mrazom) alebo iné ovocie

Postup:
Orechy a mandle nasekáme na čo najdrobnejšie kúsky. Rovnako aj ďatle. (V krajnom prípade pomeľte v procesorovom mlynčeku.) Zmiešame s maslom a dosladíme podľa chuti. Mala by vzniknúť lepivá hustá zmes. Potom rozpustíme nad parou čokoládu s tukom – ak chcete, môžete ju dochutiť ešte škoricou či kardamónom, ale netreba.

Keď je všetko takto pripravené, začneme s vrstvením. Na dno nádoby vlejeme čokoládu, do nej naukladáme orieškovú zmes. Zalejeme čokoládou, opäť pridáme zmes a následne prikryjeme čokoládou. Vrch ozdobíme mandľami, orieškami, prípadne spomínanými jahodami. Tie ak chceme, môžeme pridať aj do vnútra dezertu, keď ukladáme jednotlivé vrstvy.

Dáme do chladničky najmenej na dve hodiny, v ktorej to potom aj odporúčame skladovať. Potom dezert vyberieme z nádoby a krájame – na plátky alebo čokoládové kocky – podľa toho, v akej nádobe sa pripravoval.

Príjemné maškrtenie!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >