Recept na víkend Dyňanka s klobáskou, ako ju varievali staré matere na severovýchode Slovenska

pt, 16. júla 2022 o 05:24

Že čo to je? Dyňanka je cuketová polievka starých materí na severovýchode Slovenska. Chutná, sýta, nenáročná na čas ani na suroviny. Vyskúšajte svieže letné rusínske jedlo, hotové raz-dva, recept poslala Adriana Jenčová z Habury.

Dyňanka, ako ju varievali staré mamy.

Foto: Adriana Jenčová

Potrebujeme: dve stredne veľké cukety, pol litra smotany na varenie, kyslú smotanu, 1,5 litra mlieka, jednu stredne veľkú cibuľu, vegetu, soľ, maslo, štyri-päť klobás (podľa veľkosti)

Postup: Cukety očistíme, zbavíme jadierok a postrúhame. Do hrnca dáme kúsok masla, na ktorom osmažíme do zlatista cibuľu. Pridáme postrúhané cukety, soľ, vegetu a podusíme asi 10 minút. Potom do hrnca vlejeme mlieko a smotany. Necháme variť na miernom ohni.

Medzitým si na panvicu narežeme na kolieska klobásky, ktoré osmažíme na oleji. Keď sú opečené, pridáme ich do dyňanky bez toho oleja, na ktorom sme ich vypekali. Všetko necháme zovrieť. Potom premiešame, odstavíme a prikryjeme pokrievkou. Necháme ešte polhodinu odstáť, aby splynuli chute a môžeme podávať.

Klobáska dodá tú správnu príchuť.

Foto: Adriana Jenčová

Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >