Raritný pôrod dvojičiek. 25 minút drámy, ktorá mala šťastný koniec

Patricia Poprocká, 22. augusta 2022 o 05:09

Pôrod, aký sa nevidí často, sú lekári, ktorí sa s takým niečím dokonca ani nestretli. Dvojvaječné dvojčatá, Ján a Adam, prišli na svet v kežmarskej pôrodnici v krásny dátum 8. 8. 2022, 25 minút po sebe a každý inak. Jeden prirodzene, druhý sekciou. Bola to dráma, ale skončila šťastne.

Janko a Adamko sú v poriadku, plne dojčení odchádzali z pôrodnice domov, kde na nich čakal otec a dve staršie sestry.

Foto: AGEL

Dôvod rôznych spôsobov narodenia chlapcov bol prostý – poloha, do akej sa v maternici dostal mladší z bratov po narodení staršieho. Janko, ktorý sa vypýtal na svet prvý, sa narodil prirodzene päť minút po pol tretej popoludní. Adamko sa však následne dostal do priečnej polohy, keď ručičky začali vyčnievať do pôrodných ciest, čo bolo veľmi nebezpečné. „Hrozilo prepadnutie pupočníka, čo bola preňho veľmi veľká komplikácia,“ vysvetlil pre TV Markíza primár kežmarskej pôrodnice Martin Krč.

Lekári teda pristúpili k cisárskemu rezu. Boli to chvíle napätia, najmä pre otca, ktorý bol pri pôrode a veľmi sa o 34-ročnú manželku a synčeka bál. Ak uviedol Martin Krč, pri pôrodoch dvojičiek sa druhé bábätko dostáva do ohrozenia práve tým, že sa môže zmeniť jeho poloha, presne ako sa to stalo v tomto prípade. Dráma však mala šťastný koniec – Adam sa narodil na operačnej sále presne o tretej popoludní a čo je hlavné, obaja bratia sú v poriadku a boli už aj s mamou prepustení domov.

„Je to pomerne ojedinelý prípad, s ktorým sa mnohí v praxi ani nestretli,“ vraví o spôsobe narodenia dvojičiek vedúca sestra gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Katarína Živčáková.

Starší Janko sa narodil s mierami 2700 gramov a 49 centimetrov, mladší Adamko bol ťažší i dlhší – s mierami 3000 gramov a 51 centimetrov. Dnes sú už doma, kde si užívajú prvé spoločné dni v kruhu celej veľkej rodiny. Okrem Janka a Adamka majú totiž ich rodičia doma už dve dcéry - Ninku a Veroniku.

V Kežmarku išlo o šiesty pôrod dvojičiek v tomto roku. Tri sa narodili spontánne, dve cisárskym rezom a tento bol raritný.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >