Raritná operácia s úspešným koncom. Dieťaťu hrozila amputácia ruky, no lekári v Bratislave mu vyrobili náhradné rameno i lakeť

pt, 29. januára 2024 o 13:54

V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) lekári prvýkrát na Slovensku u dieťaťa mladšieho školského veku nahradili celú ramennú kosť vrátane ramena i lakťa. Dieťa trpelo nádorom a pre jeho veľkosť zvažovali amputáciu celej ruky. O tú však našťastie neprišlo.

Náročná operácia, raritná i v zahraničí, trvala viac než štyri hodiny.

Foto: NÚDCH

Dieťa trpí osteosarkomóm, čo je zriedkavý typ rakoviny kostí a momentálne sa po náročnom zákroku zotavuje. Nádor bol príliš veľký a preto hrozilo, že mu budú musieť amputovať celú ruku. „Vzhľadom na veľkosť nádoru bola jednou z eventualít aj amputácia ramena, aby zachránili život dieťaťa. Som veľmi rád, že raritnou operáciou sa lekárom podarilo ruku zachrániť,“ povedal MUDr. Peter Bartoň, riaditeľ ústavu a zároveň poďakoval lekárom a zdravotníkom.

Lekári dieťaťu odstránili síce celú ramennú kosť, nie však celú ruku a spravili mu náhradu ramenného kĺbu i lakťa.

„Problém bol, že nádor prerastal príliš vysoko a okrem deltového svalu zasahoval aj do manžety rotátorov, čo sú svaly zodpovedné za rotačné pohyby ramena. Druhým problémom bolo, že nádor postihoval takmer celú diafýzu, a presahoval do distálnej časti ramennej kosti,“ vysvetľuje MUDr. Andrey Švec, PhD., MPH, prednosta I. ortopedicko-traumatologickej kliniky LFUK, SZU a UNB, ktorý viedol operačný tím. Nádor sa síce po chemoterapii začal zmenšovať, stále však zaberal až dve tretiny ramennej kosti.

„Keby sme spravili resekciu (odstránenie, pozn. red.) len nádoru, ostalo by nám veľmi málo miesta na ukotvenie endoprotézy. Rozhodli sme sa, že urobíme resekciu celej ramennej kosti a spravíme náhradu ramenného kĺbu aj náhradu lakťa, čiže tzv. Total humerus,“ dodal Andrey Švec.

Postihnutú kosť postihnutú lekári vybrali a pristúpili k tomu, aby dieťaťu zachránili ruku. „Nádor sa nám podarilo vybrať bez väčších krvných strát. Najskôr sme implantovali skúšobnú a následne definitívnu modulárnu endoprotézu ramena. Modulárne endoprotézy si vieme vyskladať z jednotlivých častí priamo na operačnej sále,“ povedal prof. MUDr. Milan Kokavec, PhD, MPH, prednosta Ortopedickej kliniky LF UK a NÚDCH.

Lekári sa veľmi dôsledne pripravili na náročnú operáciu, no napriek tomu počas náročnej, viac ako štyri hodiny trvajúcej operácie museli zvládnuť viaceré úskalia. ,,Odizolovať nádor od veľkých ciev, to je vždy problém, zvlášť keď cievy naliehajú alebo sú zavzaté v nádore. Tiež sme museli špeciálnou sieťkou, podobnou pančuche, protézu fixovať do kĺbnej jamky ramena, aby nevykĺzla,“ priblížil ďalej Milan Kokavec. Náročný výkon, raritný i v zahraničí, lekári NÚDCH realizovali aj v spolupráci s MUDr. Máriom Malinom, lekárom I. ortopedicko-traumatologickej kliniky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >