Priznať si chybu pred deťmi nie je žiadna hanba

Patricia Poprocká, 10. januára 2024 o 06:34

Nie sme neomylní a nie vždy reagujeme na deti ako by sme mali. Nepočúvame ich, keď nám chcú niečo povedať, okríkneme ich, keď sa nám zdá, že nás práve vyrušujú, a hoci to nie je ideálne správanie, nie je žiadna hanba si ho priznať.

Každá situácia má riešenie. A nikdy nie je neskoro.

Foto: shutterstock.com

Rodičia si často myslia, že pred deťmi musia vystupovať ako dokonalí lídri – vždy všetko vedieť, mať vždy pravdu, a to aj v prípade, že ju nemajú. A to v domnení, že len takto vytvoria deťom pocit bezpečia a získajú ich rešpekt. Prirodzená rodičovská autorita však nemá s prísnosťou ani neomylnosťou nič spoločné, naopak. Čo je najdôležitejšie, je autentickosť.

Je prirodzené, že niečo nevieme, je prirodzené, že robíme chyby a ak chceme z detí vychovať silné osobnosti, nedosiahneme to tým, že budeme vlastné slabosti zakrývať alebo deti presviedčať, že sme v ničom nepochybili. Lepší príklad im dávame práve tým, že im ukážeme, ako si priznať vlastnú chybu, ospravedlniť sa za ňu a ako celú situáciu vyriešiť.

Samozrejme, nie vždy dokážeme zareagovať hneď v tej danej situácii tak, ako by bolo žiaduce, na to, aby sme svoju chybu napravili, však nikdy nie je neskoro. Nebojte sa preto nasledujúcich viet – deti ich ocenia a pochopia, kedykoľvek ich poviete. Aj odpustia, práve preto, že sú deti a nezištne nás ľúbia.

Nie je žiadna hanba, ak povieme deťom:

Urobil/a som chybu.

Prepáč, nepočúval/a som ťa.

To, ako som reagoval/a, ťa asi vystrašilo.

Nebolo správne, ako som zareagoval/a.

Zle som (sa) rozhodla.

Ospravedlňujem sa ti.

Neviem, ako to vyriešiť. Ale spoločne môžeme hľadať riešenie.

(Zdroj: LOCIKA)


ANKETA:

Máte problém priznať si pred deťmi chybu?

8,7%



0,0%



26,1%



65,2%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >