Pri liečbe covidu u detí a dospievajúcich v domácom prostredí odporúčajú slovenskí pediatri aj túto prírodnú látku!

Gabriela Bachárová, 6. septembra 2021 o 04:15

Ak vaše dieťa dostane covid, môžete jeho uzdravenie podporiť látkou bežne dostupnou v lekárňach.

Beta glukány obsahujú napríklad i hliva ustricová.

Foto: Shutterstock.com

V nasledujúcich mesiacoch zažijeme s veľkou pravdepodobnosťou pomerne veľký nárast prípadov infekcie. Odborníci sa zhodujú, že v súčasnosti prevažujúcim delta variantom sa nakazia najmä deti, mládež či nezaočkovaní, skrátka všetky nechránené skupiny obyvateľstva.

Ministerstvo zdravotníctva aktualizovalo štandardné postupy pre pediatrov, ktoré určujú, ako majú detskí lekári postupovať pri liečbe detí a dospievajúcich. Obsahujú aj zoznam podpornej liečby, ktorá môže prispieť k rýchlejšiemu vystrábeniu sa z miernych a stredne závažných stavov (pozor, netýka sa ťažkých stavov, ktoré si vyžadujú hospitalizáciu a intenzívnu liečbu).

K tejto podpornej liečbe po novom okrem vitamínu C, vitamínu D či zinku patria aj imunomodulátory v podobe beta glukánov, čo sú zložité cukry, ktoré sa nachádzajú napríklad v hube hlive ustricovej.

Podľa dokumentu rezortu zdravotníctva beta glukány majú „prirodzené imunomodulačné účinky, sú schopné oslabovať uvoľňovanie cytokínov (za normálnych okolností sú cytokíny súčasťou imunity, ale v prípade vírusových infekcií často dochádza k prehnanej reakcii obranyschopnosti, takzvanej cytokínovej búrke, ktorá môže spôsobiť až orgánové zlyhanie a dokonca smrť, v prípade Covidu-19 býva cytokínová búrka veľmi častá a podpisuje sa pod mnohé úmrtia), popísaná bola podpora funkcie NK buniek (súčasť imunity) a modulácia činnosti T buniek (rovnako súčasť obranyschopnosti), majú protizápalové účinky." Doteraz rezort tieto imunomodulátory odporúčal len ako prevenciu vzniku choroby.

„Bunky imunitného systému, najmä makrofágy, neutrofily a niektoré lymfocyty, majú špecifické receptory, na ktoré sa beta glukán viaže. Keď sa tak stane, dá sa zjednodušene povedať, že imunitná bunka získa vďaka tomuto spojeniu viac sily a dokáže účinnejšie bojovať so škodcami,“ vysvetľuje Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures. „Teba povedať, že beta glukány neliečia, ale je opakovane dokázané, že vo významnej miere ovplyvňujú viaceré zložky imunitného systému, ktoré si potom vedia ľahšie poradiť s rôznymi zápalmi, infekciami a inými ochoreniami,“ dopĺňa.

Ukazuje sa pritom, že čím je beta glukán menší (získaný takzvanou mikronizáciou) a čím je čistejší, tým je účinnejší. Beta glukán je možné užívať dlhodobo, nie je návykový a nemá žiadne známe vedľajšie účinky.

Celý dokument „Pediatrické odporúčania pre manažment detského a dospievajúceho pacienta v súvislosti s ochorením Covid-19", si môžete prečítať na odkaze: https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/dokumenty/SDTP/standardy/15-5-2021/20_1_Pediatricke-odporucania-pre-manazment-detskeho-pacienta-COVID-19-Primarna-pediatria.pdf

Jeho autorkami sú detské lekárky Elena Prokopová (hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast) a Beata Kartousová. V dokumente nájdete i ďalšie odporúčania, ako v domácom prostredí podporiť liečbu choroby, ale tiež popis varovných signálov, ktoré by mali viesť k čo najrýchlejšej návšteve lekára.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >