Prečo sa nemajú umývať vajíčka a ako variť jedlo, aby ste predišli salmonelóze

Patricia Poprocká, 2. júla 2021 o 04:44

Pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace obmedzenia hromadných podujatí síce zapríčinili pokles epidémie salmonelózy, napriek tomu najmä teraz v lete nemožno túto nákazu podceňovať. Teplé dni jej rozvoju veľmi prajú, na čo všetko teda dbať, aby sme sa jej vyhli?

Pri grilovaní treba dbať na to, by bolo mäso ugrilované všade, najmä v strede.

Foto: shutterstock.com

Číha vo vajíčkach, mäse, majonézach, krémových zákuskoch, niektorých zmrzlinách, dokonca ňou môže byť kontaminované aj ovocie či zelenina. „Salmonely sú súčasťou tráviaceho traktu u zvierat, pričom ich častým nosičom je hydina. Baktérie sa vylučujú výkalmi, pričom môžu infikovať povrch vajec alebo mäso pri spracovaní,“ vysvetľuje MUDr. Jana Kerlik, PhD z banskobystrického úradu verejného zdravotníctva. Ovocie a zelenina môžu zasa obsahovať baktérie, ak sú polievané kontaminovanou vodou.

V tomto roku zatiaľ hygienici evidujú 39 epidémií salmonelózy, z toho 11 väčších. Najčastejším rizikovým faktorom prenosu bývajú nedostatočne tepelne upravené vajcia na rôzny spôsob. „Vlani väčšinou išlo o domácu majonézu vyrobenú zo surových domácich vajec, ktorá sa podávala najmä na rôznych pohosteniach. Ďalšími rizikovým faktormi prenosu boli krémové zákusky, jedlá zapečené so snehom a nedostatočne tepelne upravené mäso,“ vyratúva Jana Kerlik.

Ako nákaze predísť? Hygienou rúk po kontakte so zvieratami, tepelnou úpravou jedál a v prípade vajíčok aj tým, že ich nebudeme umývať. „Vajcia by sa preto nemali umývať, aby sa nezničila ochranná vrstva, ktorá zabraňuje prieniku baktérií do vnútra vajca,“ vysvetľuje epidemiologička.

Rizikové potraviny by mali byť vystavené teplote aspoň 70°C pri 10 minútach, pričom daná teplota musí byť dosiahnutá rovnomerne v celej potravine. „To treba mať na pamäti najmä pri grilovaní, kedy mäso v strede nemusí byť dostatočne prepečené. Dostatočné tepelné spracovanie potravín ničí aj iné patogény zapríčiňujúce hnačkovité ochorenia, ako napr. kampylobakterióza,“ dodáva doktorka.

Salmonely
  • rozmnožujú sa pri teplote 10 - 60°C, najviac pri teplote 30 - 40°C

  • na Slovensku dlhodobo pozorujeme klesajúci trend výskytu ochorení, v priemere do 300 epidémií ročne

  • v roku 2019 bolo evidovaných 30 väčších epidémií, vlani 15





  • Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Domácnosť a varenie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >