Prečo sa cestoviny nemajú rozvariť a sú zdravšie pšeničné či celozrnné? Osem zaujímavostí o cestovinách

pt, 31. októbra 2021 o 04:20

Milujú ich azda všetky deti, ale aj mnohí dospelí. Možno ich pripraviť snáď na milión spôsobov, sú vcelku dobre stráviteľné a hoci majú vyšší obsah sacharidov, nepatria medzi nezdravé potraviny. Reč je o cestovinách, najznámejšom jedle, ktoré dokonca majú aj svoj medzinárodný deň.

Viac než tvare cestovín záleží na kvalite. Pravé cestoviny obsahujú len dve zložky: múku a vodu.

Foto: shutterstock

Medzinárodný deň cestovín sa začal sláviť v roku 1998, a to s cieľom je vylepšovať reputáciu cestovín a zvyšovať povedomie o ich nutričných hodnotách. A hoci sa cestovinami nazýva prakticky akýkoľvek výrobok z múky, vody, soli, prípadne s pridaním vajíčok, nie je cestovina ako cestovina. Prečo sú najzdravšie tie z tvrdej pšenice a prečo by sa naozaj nemali konzumovať rozvarené? Prečítajte si zaujímavosti o cestovinách:

– Na svete existuje približne 600 druhov cestovín, ktoré majú viac ako 1300 rôznych názvov.

– Prvé zmienky pochádzajú zhruba zo 4. storočia pred naším letopočtom, samozrejme že z územia dnešného Talianska. Prvý recept ich konzumácie je so sekaným mäsom.

– Cestoviny ako ich poznáme dnes, sa tu rozmohli po tom, čo benátsky cestovateľ Marco Polo priviezol z Číny rezance z ryžovej múky. Tie si však mimoriadnu obľubu nezískali, až keď ich začali miestni pekári pripravovať z pšeničnej múky, stali sa národným jedlom.

– Význam slova špagety je v preklade „šnúrky“. Originál „po taliansky“ sa konzumujú iba vidličkou, zvyk pomôcť si lyžičkou pochádza od Američanov.

– Najobľúbenejšie cestoviny na Slovensku sú podľa štatistík bezvaječné vretienka, potom špagety a kolienka.

– Cestoviny z tvrdej pšenice sú zdravšie, majú nižší glykemický index. Ale pozor, ak sa rozvaria, jeho hodnota sa zvyšuje, nie nadarmo sa hovorí o príprave na spôsob „al dente“, teda nie úplne mäkké, ale ani tvrdé, teda to správne „niečo medzi tým“.

– Cestoviny sa vyrábajú z rôznych druhov múky, sú vaječné, bezvaječné, sušené i nesušené, lepkové, bezlepkové – napríklad ryžové, kukuričné. Tradičná cestovina je však úplne jednoduchá: vyrába sa len z dvoch hlavných surovín: pšeničnej múky a vody a nepodlieha pri výrobe rozsiahlym úpravám.

– Najobľúbenejšie celosvetové cestovinové jedlá sú boloňské špagety, lasagne a makaróny so syrom.

Celozrnné alebo biele?

Sú lepšie celozrnné cestoviny alebo tie klasické? Každý z priaznivcov jednej alebo druhej skupiny má svoju pravdu. Zástancovia celozrnných argumentujú vyšším podielom vlákniny, vitamínov skupiny B, E, železa, zinku, horčíka, vápnika, či mangánu. Priaznivci klasiky zasa pripomínajú, že pravá a najkvalitnejšia cestovina je tá zo semoliny, teda z nahrubo mletej tvrdej pšenice, známej aj ako durum. Je to úplne iný druh pšenice, ako klasická chlebová pšenica a dodáva cestovine typickú farbu, chuť. Je zdrojom kyseliny listovej (vitamín B9), vitamínov B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), ako aj vlákniny. Do upravovaných cestovín, ktoré sa často predávajú ako tie so „zvýšeným obsahom bielkovín, vlákniny alebo celozrnných zložiek“, sa neraz pridáva škrob zo zelených banánov, múčka z hrachu, fazule či sóje alebo iných obilnín ako špalda, jačmeň, kukurica, cirok či quinoa. Ak celozrnné cestoviny, tak najlepšie také, ktoré sú vyrobené zo 100% celozrnnej múky bez pridania ďalších látok. Pre deti sú vzhľadom na ich tráviaci trakt jednoznačne vhodnejšie tie „biele“, z tvrdej pšenice.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >