Prečo je dôležité objímať deti. 10 prínosov, ktoré im aj nám výrazne zlepšujú život

Patricia Poprocká, 26. septembra 2022 o 05:00

Nešetrite dotykmi. Dokážu povedať viac než slová a deti ich bytostne potrebujú. Od prvých chvíľ na tomto svete až do dospelosti sú nevyhnutné pre zdravý duševný (aj fyzický) vývoj. Je dokázané, že človek, s ktorým sa rodičia v detstve často maznali, je vyrovnanejší, šťastnejší, lepšie zvláda stresové situácie a v konečnom dôsledku je aj zdravší.

Cítiť láskyplné objatie je dôležité v každom veku.

Foto: Shutterstock.com

Ako sa vraví, objatie v pravú chvíľu dokáže divy. Toto všetko pre naše deti znamená, spomeňte si na to, niekedy aj vtedy, keď by ste ich najradšej vyhrešili, možno to pomôže nájsť iné riešenie situácie než karhaním.

Čo všetko teda dokáže objatie?

Vytvára pocit bezpečia

Potrebujú to najmä bábätká, ktoré sa deväťmesačnom pobyte v maternici adaptujú na tento svet. Matkina blízkosť, náruč a vôňa im v tom pomáha oveľa viac než sa môže navonok zdať, o čom svedčia aj početné vedecké štúdie.

Hreje

Tiež to platí už od prvých dní na tomto svete. Najlepšia termoregulácia pre dieťa je matkino telo, prvé dni aj týždne v kontakte koža na kožu, v ďalších týždňoch a mesiacoch pomáha nosič alebo šatka. No a hriať dokáže objatie aj v ďalších rokoch, i v dospelosti, to predsa všetci vieme.

Vyjadruje lásku, prijatie

Niekedy len tak, vo chvíľach šťastia, a niekedy aj keď sa dieťaťu niečo nepodarilo. Objatie po rozbitom tanieri alebo päťke zo školy je oveľa účinnejší výchovný prostriedok než výčitky či moralizujúce reči.

Povzbudzuje

Ak dieťa neuspelo v súťaži alebo sa pohádalo s kamarátmi, objatie dokáže vyjadriť viac než akékoľvek slová. Útechu, podporu, pekne v tichu a úplne jednoznačne.

Zmierňuje strach

Človek sa hneď menej bojí, keď sa má koho zachytiť. Či už je to strach z niečoho, s čím sa dieťa stretáva neustále – pes, tma, rušná ulica, alebo strach z toho, čo príde – písomka v škole, vystúpenie na verejnosti, objatie oboje dokáže zmierniť, hoci na úspešné spracovanie strachu či trémy treba zväčša ešte i ďalšie praktiky.

Vylepšuje náladu

V strese, nešťastí či keď len tak človeku zrazu príde smutno. Známy refrén pesničky IMT Smile „človeku je vtedy dobre, keď sa má o koho oprieť...,“ hovorí za všetko.

Zmierňuje bolesť

Nie nadarmo sa niektoré lekárske úkony deťom vykonávajú tak, že ich rodičia počas nich objímajú. Pichanie injekcie, ošetrenie u zubára či niektoré nenáročné zákroky deti ľahšie zvládnu v rodičovskom náručí. Rovnako pomáha aj pri rozbitom kolene či keď sa dieťa niekde buchne.

Buduje sebavedomie

Ak človek vie, že ho niekde čakajú s otvorenou náručou, ľahšie zvládne všetky náročné situácie. Skrátka má zázemie, kam sa vrátiť, to mu dodáva silu – fyzickú i mentálnu. Platí to v každom veku, aj u detí pri ich detských problémoch.

Produkuje hormóny šťastia a lásky

Konkrétne dopamín a oxytocín. Vedci na to prišli dlhodobým skúmaním, nám stačí, ak tomu uveríme a vychutnáme si tie pocity v objatí s blízkou osobou.

Posilňuje imunitu

Ak je človek šťastný, spokojný a vyrovnaný, býva väčšinou i zdravý. Psychická pohoda, ku ktorej objatie výraznou mierou pomáha, prospieva aj telesnému zdraviu.


ANKETA:

Objímate svoje deti často?

90,0%



7,3%



2,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >