Pozor na komplikácie po cisárskom reze. Viete sa správne starať o jazvu?

Patricia Poprocká, 3. júna 2020 o 04:25

Cisársky rez nie je zďaleka len bezbolestná operácia a príjemný pôrod, okrem toho, že predstavuje pre dieťa veľký šok, prináša viacero rizík aj pre matku. Niekedy dokonca aj vtedy, keď sa zdá byť všetko v poriadku a ona je prepustená z nemocnice. Problémom býva jazva.

Cisársky rez dokáže niekedy zachrániť život, mal by sa však robiť iba v naozaj odôvodnených prípadoch.

Foto: Shutterstock.com

„Na šiesty deň po cisárskom reze sa mi jazva otvorila a začal mi z nej vytekať hnis. Lekári mi nasadili hneď dvoje antibiotík, každý deň som chodila do nemocnice na preplachy, pichali mi do jazvy lieky. Dodnes mám jej okolie necitlivé,“ spomína Bratislavčanka Katarína, matka šesťročnej dcéry.

Zápal operačnej rany je nepríjemná a niekedy aj život ohrozujúca komplikácia. Ak sa do nej dostane infekcia, komplikáciám sa niekedy už predísť nedá. Za iných okolností, ak je všetko v poriadku, však môžu ženy správnemu hojeniu rany po sekcii napomôcť.

,,Starostlivosť o toto miesto je dôležitá hneď od prvých dní, aby sa zhojilo funkčne a dobre,“ pripomína pôrodná asistentka Elena Drapáčová. Už na druhý deň po odstránení krytia, je podľa nej dôležité dotýkať sa oblasti čerstvo operovanej časti a jej okolia jemným trením a poklepkávaním. „Práve tak v nej rodička znova prebúdza citlivosť,“ vraví.

Veľa žien má strach sa jazvy dotknúť, aj preto, aby si tam nezavliekli nečistoty, ako však vraví pôrodná asistentka, jazva nemá zostať tabu a žena by ju mala prijať ako svoju súčasť, ktorá jej navždy bude pripomínať narodenie dieťaťa. Na regeneráciu odporúča aj sprchovanie.

Hojeniu a obnoveniu citlivosti môže podľa nej napomôcť aj dýchanie. ,,Vhodné je brušné dýchanie či už v sede, stoji, ale najúčinnejšie je v ľahu na brušku,“ spresňuje. Dýchanie zlepšuje metabolizmus, spánok, eliminuje únavu, pomáha lepšie zvládnuť psychickú aj fyzickú záťaž. Pozitívne ovplyvňuje aj hojenie a citlivosť operovanej partie po sekcii.

Ženy by po cisárskom reze mali nosiť voľné, vzdušné nohavičky, oblečenie bez sťahovacieho lemu, ktorý by tlačil na lymfatický systém. „Na oporu bruška pomôže brušný pás, prípadne pevná šatka, do ktorej si stiahnete bruško,“ radí Elena Drapáčová.

Pomôcť môže aj nasvietenie biolampou, ktorá podporuje rast buniek. Dermatológovia pripomínajú, že jazvy sa hoja v priemere jeden rok, čiže zázrak za pár dní čakať nemožno.

Jazvy po cisárskom reze

Normálne zhojená – poznáte ju podľa toho, že je nenápadná, hladká, jemná, nesvrbí a splýva s okolím.
Hypotrofická – spôsobuje ju nedostatok kolagénu, vyzerá bledšie, je menej odolná na mechanické podnety
Hypertrofická – naopak, vznikne nadprodukciou kolagénu, je vyvýšená, červená a zvyčajne sa dostane do normálu až po určitom čase
Keloidná – rastie rýchlejšie ako hypertrofická, presahuje hranice pôvodného zákroku a správa sa ako nádor kože, zvykne bolieť, páliť, svrbieť, často v noci. Málokedy zvykne sama ustúpiť, lieči sa kortikoidmi, neskôr ju možno upraviť laserom





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >