Polovica slovenských škôl nemá bezbariérový prístup

TASR, 9. júla 2022 o 17:02

Iba polovica vstupov do škôl, tretina vstupných dverí a štvrtina sociálnych zariadení v školských zariadeniach je bezbariérová. Ministerstvo školstva to chce zmeniť a chystá počas augusta zverejnenie výzvy na debarierizáciu školského prostredia.

Slovenské školy nie sú k deťom s hendikepom stále priateľské.

Foto: Shutterstock.com

"Inkluzívne vzdelávanie znamená vzdelávanie pre všetky deti bez rozdielu. A je aj o tom, aby si deti alebo mladí ľudia nemuseli vybrať školu podľa počtu schodov, ale podľa svojich schopností a daností," povedala štátna tajomníčka rezortu školstva Svetlana Síthová. Poukázala na to, že bezbariérové prostredie je jednou zo základných podmienok inkluzívneho vzdelávania.

Práve preto, že nie vo všetkých školách sú bezbariérové vstupy, sociálne zariadenia či dvere, je pobyt v škole pre niektorých žiakov podľa Síthovej komplikovaný. Štátna tajomníčka ozrejmila, že za posledný rok pracovali s tímom expertov a odborníkov s manuálom, ako odstraňovať jednotlivé bariéry.

Výzva na odstraňovanie bariér, ktorú plánuje rezort školstva zverejniť, bude zameraná na stredné školy. Financovaná bude z Plánu obnovy a odolnosti SR.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Hendikepy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >