Počúvajte, neraďte, nepresviedčajte. Návod, ako mať spokojné vzťahy v piatich krokoch

Patricia Poprocká, 4. januára 2024 o 06:49

Vraví sa, že od spokojných vzťahov sa odvíja ďalšie šťastie v živote. Aby sme dokázali mať spokojné vzťahy s ľuďmi okolo seba, musíme ich mať vysporiadané aj sami voči sebe. Nie je to až tak ťažké, ako by sa na prvý pohľad mohlo niekomu zdať, tu je niekoľko odporúčaní.

Mať dobré vzťahy nie je veda.

Foto: Shutterstock.com

Vypočujte, neraďte

Tajomstvo dobrých vzťahov je okrem iného aj v tom, aby sme druhým dokázali načúvať, vypočuť ich, bez súdenia, prehovárania k zmene či iného ovplyvňovania. „Uvedomte si, že v skutočnosti väčšina ľudí potrebuje, aby im nieto načúval, nie aby im radil,“ odporúčajú odborníci z centra LOCIKA, ktoré sa zameriava na prevenciu domáceho násilia v príspevku na sociálnej sieti zameraného práve na spokojné medziľudské vzťahy.

Nenúťte k zmene

Aj keď sa nám možno zdá, že poznáme riešenie problémov druhého človeka, stále je to iba náš dojem. Nemôžeme ho nútiť, aby urobil to, čo my považujeme za správne, ani inak presviedčať k zmene. Každý je za svoj život zodpovedný sám, a ak chceme byť spokojní, musíme tento fakt prijať namiesto preberania zodpovednosti za životy iných.

Umožnite druhým vyplakať sa

Aj keď sa na negatívne emócie ako žiaľ či hnev nepozerá ľahko, druhí ocenia, keď im umožníme ich prežiť tak, ako to potrebujú či práve cítia. Nesnažme sa preto za každú cenu bolestivé emócie utlmiť, potlačiť alebo odstrániť. Človek na to nájde silu sám, ak mu vytvoríme dostatočne podporné prostredie.

Ak ide o vás, vyjadrite sa

Je dôležité komunikovať o tom, čo práve potrebujem a ako sa cítim. Očakávať od druhých, že im to dôjde, nie je cesta. Rovnako sa nebojte si povedať, kde sú vaše hranice. Nemusíte v nich ustupovať, naopak, zostaňte pevne v nich.

Rozprávajte sa

Nech je pravda čo ako nepríjemná či neúprosná, bez nej sa ďalej nepohnete. „Nevyhýbajte sa náročným rozhovorom,“ znie ďalšia rada odborníkov. Môžu nás posunúť ďalej. Samozrejme, za predpokladu dodržania vyššie uvedeného – že si budeme navzájom načúvať a vytvoríme si priestor na prežívanie emócií.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >