Piknik na kremnickom hrade zavedie návštevníkov do obdobia gotiky

TASR, 7. júla 2019 o 05:52

Do obdobia 13. až 15. storočia prenesie návštevníkov Mestského hradu v Kremnici Gotický piknik na hrade. V sobotu 13. júla budú môcť prostredníctvom podujatia nahliadnuť do obdobia gotiky a do života ľudí žijúcich v neskorom stredoveku.

Hrad v Kremnici privíta deti.

Foto: Kremnica

„Zaujímavé zákutia areálu Mestského hradu vytvoria príjemnú kulisu na letný piknik. V duchu gotického obdobia sa návštevníci hradu budú môcť vrátiť v čase a zažiť šermiarsky duel, ktorý odhalí schopnosti, ale aj strasti šermiarskych majstrov," informovala Miriam Kostrianová z múzea.

Zaujímavé budú podľa jej slov aj ukážky rytierskych disciplín, výzbroje a výstroja. Atmosféru dotvoria umelci počas kaukliarskeho vystúpenia, predvedú svoju šikovnosť pri žonglovaní, akrobacii a pri dobových tancoch.

„K dobrej zábave patrí dobré jedlo, a preto návštevníci pikniku budú môcť ochutnať rozmanité jedlá, ktoré ponúknu v stredovekej kuchyni," priblížila Kostrianová.

Veľkí, ale aj malí návštevníci si budú môcť vyskúšať svoje schopnosti v hrách a disciplínach, ktoré musel ovládať človek žijúci v období gotiky, napríklad v lukostreľbe stredovekým loveckým lukom alebo hode vrhacími sekerkami.

Pre deti je pripravená rozprávka, hádzanie kruhmi na jednorožca a fotostena s rytierom. Všetci návštevníci Mestského hradu sa môžu zapojiť do tvorivej dielne a vyrobiť si drobné predmety na pamiatku, dievčatá si môžu vytvoriť ozdobný venček a chlapci rytiersku prilbu. Piknikový program podľa Kostrianovej vyplnia i ukážky stredovekých remesiel ako tkanie, hrnčiarstvo, sviečkarstvo. Okrem ukážok a výkladu si môžu návštevníci sami vyskúšať jednotlivé techniky výroby dobových výrobkov.

„Piknikovú atmosféru navodí aj čajový kútik, v ktorom budú servírovať vybrané nápoje. Popri oddychu na piknikovej deke pozývame návštevníkov na prehliadku Kostola sv. Kataríny a zároveň im ponúkame možnosť nahliadnuť do ďalších expozícií v areáli Mestského hradu v Kremnici," dodala Kostrianová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa