Pätnásť stupňov v triede nie je v poriadku. Na koľko treba vykurovať jednotlivé priestory školy a škôlky?

Gabriela Bachárová, 25. novembra 2022 o 04:45

„Na strednej škole, ktorú navštevuje moja dcéra, klesá teplota bežne pod 15 stupňov a to už niekoľko týždňov. Deti tam sedia v zimných bundách… Polovica triedy chorá, ako to riešiť?“ sťažuje sa mamička stredoškoláčky. A hoci sa stále vo väčšine škôl kúri normálne, nie sú žiadnou výnimkou ani školské zariadenia, v ktorých je deťom jednoducho zima. Zmierovať sa s tým netreba.

V zimných bundách by deti v triede sedieť celkom určite nemali.

Foto: Shutterstock.com

Hoci ešte pred nejakým časom z oficiálnych miest zaznievalo, že v triedach bude nutné túto sezónu kvôli šetreniu nákladov kúriť menej, stále platí vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z augusta 2007 o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, ktorú si môžete prečítať na tomto odkaze. Tá jasne stanovuje minimálnu teplotu, ktorá môže byť v škôlkach i školách. Pod ňu sa ísť nesmie a ak sa to stane, rodičia či učitelia sa môžu sťažovať zriaďovateľovi školy a žiadať nápravu.

Vyhláška stanovuje, že predškolské zariadenie alebo prevádzkáreň pre starostlivosť o deti predškolského veku musí mať v herni alebo spálni najmenej 22 stupňov Celzia a v umyvárni a na toalete ešte o dva stupne viac, teda 24 stupňov. V školskej triede sa už pripúšťajú nižšie teploty.

V učebniach a ďalších miestnostiach, kde deti trávia štyri hodiny a viac, musí byť najmenej 20 stupňov. Žiadnych 18 či 15 stupňov sa nepovoľuje. V školskej šatni alebo na iných miestach, kde si žiaci odkladajú vrchný odev, to však už môže byť 15 stupňov. Rovnako na chodbách a toaletách. V priestoroch určených na výučbu telesnej výchovy nesmie teplomer rovnako zaznamenať menej ako 15 stupňov Celzia, v šatniach pri telocvični to však už musí byť o päť stupňov viac.

Ak teplota klesne príliš, škola sa zatvorí

Ak je v triede viac týždňov nižšia ako dovolená teplota, nie je to v poriadku. Vyhláška hovorí, že teplota môže v spálňach a na toaletách predškolského zariadenia a v učebniach škôl klesnúť pod osemnásť stupňov najviac v troch po sebe nasledujúcich dňoch alebo pod 16 stupňov v jednom dni. Ak je to dlhšie, musí sa objekt zo zdravotných dôvodov jednoducho zatvoriť.

Dlhodobý pobyt v chladnom prostredí, kde neexistuje možnosť zahriať sa pohybom, nie je bez zdravotného rizika. Ako sme vás už informovali v tomto našom článku, Úrad verejného zdravotníctva vydal varovanie pred neprimerane nízkymi teplotami: „Pri pobyte v priestore s teplotou nižšou, než je teplota odporúčaná pre vnútorné prostredie budov, sú zdravotnými rizikami napríklad vznik akútneho respiračného ochorenia, riziko zhoršenia chronických respiračných ochorení, zvýšené riziko infekcie močových ciest, zhoršenie reumatických ochorení, svalová triaška, teplotný diskomfort, hypotermia (podchladenie) a iné.”

Riziká sa pritom samozrejme netýkajú len seniorov, bábätiek či chronicky chorých ľudí alebo pacientov s oslabeným imunitným systémom, ale môžu postihnúť aj školské deti.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva vo všeobecnosti je pre teplotu v interiéri prípustných 18 stupňov a vhodných 20 stupňov. Ak však sedíte, pracujete za počítačom či pozeráte televíziu, malo by to byť 22 stupňov. V spálňach majte 18 až 20 stupňov, novorodenci by mali spať pri 20 stupňoch. Do kúpelne sa hodí 22 až 24 stupňov, vo vstupných halách je optimálnych 18 až 20 stupňov.









Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >