Pamätáte ešte na guľôčky? Objavte s deťmi túto kultovú retro hru

pt, 17. októbra 2022 o 03:52

Kedysi boli symbolom detského bohatstva. Komu hrkotali vo vrecku, bol „kráľ“. Sklenené dúhované guľôčky sa dali sa vyhrať alebo vymeniť a deti ich milovali. Aj dnes ich ešte možno nájsť v regáloch hračkárstiev, a kultová retro hra si opäť postupne nachádza priaznivcov. Pamätáte si ešte?

Guľôčky, niekdajší veľký detský poklad.

Foto: shutterstock

V jednoduchosti je krása, platí aj v prípade Guľôčok, hry mladosti dnešnej rodičovskej (a už i prarodičovskej) generácie. Stačí naozaj málo – guľôčky a priestor, kde ich možno rozhodiť a urobiť prstom jamku, akýsi detský biliard bez stola s voľnými pravidlami.

Oproti x-boxom a playstastionom sú guľôčky až neuveriteľne jednoduché, čo ale nie je dôvod, aby si ich deti neobľúbili. Zoznámte ich s guľôčkami, môže to byť vítaná retro zmena a zábava v skutočnom, nie virtuálnom svete. Vedie ich k samostatnému premýšľaniu i trénovaniu motoriky. No a, samozrejme, je to skvelá zábava, ak sa do hry ponoria.

Pravidlá sú jednoduché: Dvaja hráči súťažia, kto dostane do jamky všetky svoje guľôčky. Na počte sa dá dohodnúť, nemalo by ich byť viac než 10.

1. Zo štartovacej čiary každý hodí smerom jamke po jednej guľôčke. Ten, kto hodí bližšie, začne hru.

2. Postupne hodí smerom ku jamke všetky guľôčky – môže po jednej, ale i naraz.

3. To isté následne zopakuje druhý hráč.

4. Potom začína samotný súboj. Frčkou alebo jedným z prstov hráč posúva svoju guľôčku – buď priamo do jamky alebo smerom k súperovej, ak mu chce zabrániť, aby mu padla do jamky.

5. Ak trafí do jamky, ide opäť, ak netrafí, ide súper.

6. Kto trafí do jamky všetky svoje guľôčky ako prvý, víťazí.

Prajeme veľa zábavy!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >