Otec na druhej koľaji?

Patricia Poprocká, 3. novembra 2018 o 10:03

Narodenie dieťaťa život partnerskej dvojice od základov mení. Ženy to majú jednoduchšie, keďže hormóny ich na úlohu matky pripravovali deväť mesiacov – postupne nastavovali na pôrod a následnú starostlivosť o dieťa telo aj dušu. A čo otcovia?

Otec je pre spokojnosť bábätka mimoriadne dôležitý, i keď má iné úlohy než matka.

Foto: shutterstock.com

Čoraz viac ich dnes absolvuje takzvanú predpôrodnú prípravu, ktorú dnes ponúkajú nemocnice aj rôzne združenia pre oboch rodičov. V rámci nej sa mnohí muži nastavia dokonca tak, že prežívajú tehotenstvo s partnerkou. Vedci zistili, že sa im v niektorých prípadoch tiež mení produkcia hormónov, spravidla dočasne klesá úroveň testosterónu. Stále je však veľká skupina takých, ktorí sa po narodení bábätka cítia odstrčení, na druhej koľaji a hoci sa tešia z potomka, vzťah sa dostáva do vážnej krízy.

Psychológovia však zdôrazňujú, že aj otcovia majú svoju dôležitú rolu v mladej rodine. Na prvý pohľad to tak nevidno, pretože matka je tá, ktorá sa o dieťa prioritne stará, dojčí ho, prebaľuje, pestuje v náručí... Ona je preňho tou osobou, ktorú potrebuje predovšetkým, otec je však na to, aby vytváral zázemie matke.

„Muž je veľmi dôležitý, ak pôsobí upokojujúco na matku. Tá potom dokáže lepšie vnímať potreby dieťaťa a správne na ne reagovať,“ zdôrazňuje úlohu otca psychiater, bývalý prednosta Psychiatrickej kliniky nemocnice v Trenčíne profesor Jozef Hašto.

Otec by mal teda v prvom rade dbať na potreby matky, nesnažiť sa ju nahradiť v starostlivosti o dieťa, to nie je jeho úlohou. Skôr si uvedomiť, že je popri dieťati, ktoré spoločne ľúbia, tou najdôležitejšou osobou pre svoju partnerku, ktorej prioritne on dokáže zabezpečiť komfort. V prvých dňoch by jej napríklad mal vytvárať akýsi most so svetom - prijímať gratulácie, informovať príbuzenstvo o narodení dieťaťa, zabezpečovať nákupy, alebo niekedy len tak sedieť a pomáhať svojou prítomnosťou.

„V mojom prípade to tak určite bolo,“ potvrdzuje mamička Petra. „Pamätám si prvý večer po návrate z pôrodnice, dcérka sa okolo polnoci zobudila. Manžel vstal so mnou. Dávala som jej mlieko a dosť nešťastná sa ho pýtam: ´To teraz bude stále takto? Naše večery sú preč?´ Odpovedal mi: ´Myslím si, že ten malý človiečik za to stojí.´ To mi stačilo. Neuveriteľne som sa upokojila, vyriešilo to všetky moje vnútorné otázniky. A dodnes si myslím, že to bola jedna z najdôležitejších viet, ktorú som potrebovala v tom neľahkom období po pôrode počuť. “

Ťažšie to mala Martina. „Prvé dieťa, prvé dni po pôrode, ja ubolená, nevyspatá, zmätená z novej situácie, dcérka uplakaná a do toho mi môj priateľ zahlásil, že on ešte nie je pripravený byť otcom. Keby som nebola taká vyšťavená, asi by som od neho odišla. No mala som toľko starostí so sebou a s malou, že sťahovanie by som skutočne nezvládla.“ S partnerom žije dodnes, dcéra má s otcom dokonca pekný vzťah, no Martina mu túto nepodporu nevie zabudnúť. „Zostalo to vo mne, že sa skrátka musím spoliehať len sama na seba, od neho pomoc nečakám. Ani vydať sa zaňho preto nechcem. A ani druhé dieťa,“ hovorí.

Ivana zažila niečo podobné, na rozdiel od Martiny však podporu od partnera ani nečakala, tak sa vyhla sklamaniu. Jej manžel je od nej o jedenásť rokov starší „Keď sa nám narodila dcérka, tušila som, že na ňu budem viac-menej sama. Manžel mal náročnú prácu a potreboval si po nej oddýchnuť. Takže sa neraz stávalo, že keď večer dcérka plakala, jednoducho sa zobral a odišiel sa vonku prejsť. Ja keď som potrebovala nejaké pochopenie, útechu, utiekala som sa k mame. A zvládli sme to,“ spomína.

V ústrety otcom idú aj zákony
  • Súčasné zákony sa snažia zrovnoprávniť otcov aj tým, že im umožňujú čerpať materskú dovolenku namiesto ženy. A to na 28 týždňov, kedykoľvek v priebehu prvých troch rokov dieťaťa.

  • Všeobecne sa odporúča počkať, kým dieťa trocha podrastie, pretože maličké bábätko v prvom roku života skutočne potrebuje prioritne matku.

  • Za toto obdobie aj muž má nárok na materské zo Sociálnej poisťovne, ktoré predstavuje zhruba tri štvrtiny jeho dovtedajšej hrubej mzdy.

  • Čerpať si môže následne aj rodičovskú dovolenku, čo sa odporúča, ak má žena vyšší príjem než on, alebo ak z nejakých dôvodov musí nastúpiť do práce. V tomto prípade má nárok na rodičovský príspevok, rovnako ako predtým matka.

  • Po narodení dieťaťa majú otcovia tiež nárok na mimoriadne voľno v práci, momentálne zákon však umožňuje iba deň – na prevoz z pôrodnice.

  • Politici zhruba pred rokom sľubovali, že by otcovia mohli dostať mimoriadnu týždennú platenú dovolenku, ako je to napríklad v Čechách, zatiaľ však zostalo iba pri sľuboch.






  • Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Prvý rok - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >