Odoberanie krvi bábätkám bude ľahšie i menej bolestivé

pt, 30. novembra 2023 o 05:41

Menšie množstvo odobratej krvi, menej bolesti i rýchlejšie výsledky. Neonatologické oddelenie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice zaviedlo novinku, ktorá výrazne uľahčí odbery krvi bábätkám.

Primár Peter Krcho si nový prístroj pochvaľuje.

Foto: UNLP Košice

„Nové mikro-metodiky hýbu svetom. Na základe pilotnej štúdie sme zaviedli meranie hladiny bilirubínu z kapilárnej krvi (plazmy). Naším cieľom je odoberať všetkým novorodencom, čím menej krvi, pretože jej ešte nemajú dosť vzhľadom na ich hmotnosť,“ vysvetlil primár MUDr. Peter Krcho, PhD.

Nemocnica zakúpila prístroj, ktorý umožnil výrazne zredukovať odobratú krv dieťaťa na ďalšie vyšetrenia. „Miesto 1,5 ml krvi vieme to isté vyšetriť z objemu 0,03 ml čiže doslova z polovičky malinkej kvapky.“

Toto znížené množstvo je podľa primára veľmi prospešné, keďže na jednej strane sú síce odbery vzhľadom na ďalšiu diagnostiku zdravia detí dôležité, na druhej strane môžu vyvolávať chudokrvnosť. Preto si novinku, ktorá tieto odbery redukuje, veľmi pochvaľuje. Výrazné zníženie objemu krvi potrebnej na analýzu zdravotného stavu znižuje záťaž pre samotné bábätko. Moderný odber je aj menej bolestivý, pretože pri ňom nie je nutná fixácia ako pri žilovom odbere.

„Ďalšou výhodou je, že tieto odbery nemusí robiť lekár a sestra, stačí kapilárny odber sestrou. Takisto sa výrazne skrátil čas potrebný na odoberanie vzoriek. Výsledky máme zvyčajne do 2 - 3 minút a to pri možnosti naraz vyšetriť 8 vzoriek detí. Vieme tak rozhodnúť o prepustení novorodenca z nemocnice hneď po rannej vizite, nemusíme čakať na výsledok z centrálneho laboratória,“ vysvetľuje primár.

Okrem toho vedia lekári presnejšie a rýchlejšie monitorovať ťažké formy hemolytickej choroby novorodenca, hoci aj odbermi každú hodinu. „Novinky prispievajú aj k vyššej kvalite vzdelávania personálu, výsledok máme takmer okamžite, tým pádom aj dynamika zmien hodnôt je odhalená hneď.“ Oddelenie má vďaka tomu aj nižšie náklady na samotnú analýzu krvi novorodenca.

Výrazné zníženie objemu krvi potrebnej na analýzu zdravotného stavu znižuje záťaž aj pre bábätko.

Foto: UNLP Košice





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >