Odložte mobily, vypnite rádio, buďte spolu! 11 osvedčených hier s deťmi počas cestovania

Patricia Poprocká, 14. februára 2020 o 04:30

Nemusia to byť zakaždým správy v rádiu, rozprávky v tablete či internet v smartfóne, cesta autom môže byť zábavná aj bez elektroniky. Skúste sa vrátiť do starých čias, keď tieto vymoženosti ešte neexistovali, využite čas na spoločné aktivity. Rozprávajte sa, spievajte, hrajte... Pamätáte si na tieto hry, dávno známe, ktoré milujú deti i dnes? Netreba k nim nič, len čas, hlas a mozog. Skúste ich už dnes, cestou na víkend alebo na jarné prázdniny!

Využite čas v aute na to, aby ste boli spolu.

Foto: shutterstock.com

Meno, mesto...

Klasická hra, len namiesto písania hovoríte. Jeden začne potichu vyratúvať abecedu, druhý povie „stop“. Na písmeno, ktoré vyjde, treba vymyslieť meno, mesto, zviera, vec. Najprv všetci hovoria meno. Začínajú deti, prednosť má najmladší. Pre tých súťaživejších si môžete rátať aj body – deti aspoň potrénujú pamäť a matematiku k tomu. Pravidlá si určite vlastné. Ak niekto nevie vymyslieť napríklad iné zviera, než to, čo bolo povedané, dostáva znížený počet bodov, a pri ďalšom ešte menej, a podobne. Ak sa vám zunuje vymýšľať meno, mesto, zmeňte to. Napríklad na štát, známeho herca, športovca a podobne.

Slová na jedno písmeno

Ak máte menšie deti, úspech je, ak dokážu vymyslieť slová na dané písmeno. Abecedu asi budete musieť hovoriť vy, ich poteší aj možnosť povedať „stop“. Pre pokročilejších môžete namiesto slov zvoliť len mená, prípadne mestá, názvy filmov, piesní, mená športovcov, kvetín, obchodných značiek, podľa toho, k čomu v rodine inklinujete.

Slovná reťaz

Hrá sa to podobne, akurát vymýšľate slová na koncové písmeno slova, ktoré povedal hráč pred vami. Teda ak jeden povie „Zem“, ďalší vymýšľa slovo na „M“. Povie napríklad „most“ a ďalší vymýšľa slovo na „T“. Hra precvičuje pozornosť, rozoznávanie písmen, trocha aj pravopis a určite rozširuje slovnú zásobu.

Slovné asociácie

Tvorivosť a fantázia dostávajú priestor. Jeden z vás vysloví slovo, ten ďalší vysloví také, ktoré v jeho hlave s tým prvým nejako súvisí. Ďalší nadväzuje na slovo toho druhého. Je zábavné a zaujímavé zistiť, kto ako rozmýšľa a kam sa až od pôvodného prvého slovka dostanete. Napríklad jeden povie „more“, druhý „dovolenka“, tretí „cestovanie“, štvrtý „benzín“, prvý „ropa“, druhý „Irán“, tretí „vojna“, štvrtý „tank“ a podobne. Ak nejakej asociácii nerozumiete, nech ju hráč vysvetlí.

Veta alebo príbeh

Opäť skladáte slová, tentoraz tak, aby dávali význam. Môžete si vopred určiť, koľko slov dáte dohromady, ale ani nemusíte. Je to veľká zábava, ktorá rozvíja predstavivosť aj slovnú zásobu. Vyššia úroveň hry je, že skladáte príbeh. Teda jeden povie namiesto slova celú vetu, ďalší na ňu nadväzuje. Určite sa zasmejete a dozviete o tom, ako premýšľajú členovia vašej rodiny.

Hádaj, na čo myslím

Môže to byť predmet, film, kniha, filmová postava, športovec, umelec, na čom sa dohodnete. Jeden myslí, ostatní hádajú. Otázky treba formulovať tak, aby sa na ne odpovedalo iba „áno“ alebo „nie“. Deti hra veľmi zaujme, rola pátračov i tých, ktorí ukrývajú v nich rozvíja komunikačné schopnosti, dedukciu, samostatné premýšľanie.

Som spevák

Nedá sa stále len sústrediť na slová či písmená, treba aj zrelaxovať. Spev je na to ideálny. Pamätáte na časy socialistických zájazdov, keď spieval celý podnikový autobus? Ide pieseň dokola, okolo stola... Áno, je to kolektívna hra, na ktorej ale nie je nič zlé, naopak. Zahrajte si ju s deťmi, vlastný spoločný spev vás zblíži, dobre naladí, precvičí bránicu i hlasivky. A – v aute vás nik nepočuje, ak náhodou trpíte dysmúziou.

Čo viete o?

Ak chcete prepojiť cestovanie s poznávaním krajiny, ktorou práve prechádzate, najúčinnejšia je hravá forma. Stačí si vybrať napríklad mesto, okolo ktorého idete. Každý nech povie, čo o ňom vie, s čím sa mu spája. Ráta sa čokoľvek. Napríklad Trenčín – niekto môže spomenúť pesničku o krásnej Kataríne, niekto povesť o Omarovi a Fatime, niekto skvelý hokej. Buďte si istí, že deťom sa do hlávok niečo z toho uloží.

Na ceste

Hra vhodná pre milovníkov áut a premávky. Sústreďte sa na cestu a dianie na nej. Koľko nákladných áut stretneme, koľko červených, koľko motorkárov, akých značiek je najviac?

Hádanky a vtipy

Patrili od nepamäti k slovnej zábave, oprášte ich. Deti vďaka hádankám „múdrejú“ a na dobrých vtipoch sa zasmeje celá rodina. Okrem toho sa deti učia sa základom zábavnej komunikácie aj do neskorších rokov.

Hra na ticho

Aj mlčať niekedy treba. Tak si odstopujte, kto vydrží byť ticho najdlhšie, kto aspoň minútu a podobne. Odmeny alebo tresty si určite vlastné – zaspievať pesničku, povedať básničku, dostať kúsok pomaranča a podobne.

Nech sa už rozhodnete pre niektorú z hier alebo si vymyslite novú vlastnú, komunikujte navzájom! Cestovanie autom je jedinečná príležitosť, ako byť spolu tu a teraz. Premrhať ju sledovaním virtuálnej reality v mobiloch je škoda.


ANKETA:

Ako najčastejšie cestujete?

46,7%



0,0%



6,7%



33,3%



0,0%



11,7%



1,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >