„Obrovské ďakujem.“ Lekári z Nových Zámkov zachránili ženu, ktorej po pôrode zlyhávali orgány

Gabriela Bachárová, 21. decembra 2022 o 04:00

Katka bola v 38. týždni tehotenstva prijatá do nemocnice, pretože pociťovala veľkú slabosť. V deň príjmu síce porodila krásne dievčatko, no jej zdravotný stav sa ešte skomplikoval. O holý život sympatickej mamičky bojoval celý tím zdravotníkov.

Šťastní rodičia s dcérkou a zdravotníkmi.

Foto: FNsP Nové Zámky

Mamička Katarína Meszárosová trpela preeklampsiou, čo je závažná zdravotná komplikácia, ktorá sa objavuje v treťom trimestri tehotenstva. Odhaduje sa, že celosvetovo môže za takmer polovicu úmrtí tehotných žien. Postihuje desať až štrnásť percent prvorodičiek a päť až sedem percent viacrodičiek. Na živote môže ohroziť aj dieťa.

Pri preeklampsii nie je placenta dostatočne zásobená krvou. Plod trpí nedostatkom živín a kyslíka, a preto začne bojovať o svoje prežitie. Produkuje látky, ktoré žene zvyšujú krvný tlak, cieľom je, aby sa prietok krvi placentou zvýšil.

Látky, ktoré plod produkuje, však zároveň poškodzujú steny ciev matky a sú aj príčinou vážnych zmien v jej obličkách, pečeni či mozgu. Ak zostane nebezpečný stav bez povšimnutia, hrozí dieťaťu aj matke smrť. Preeklampsiu možno riešiť jedine vyvolaním predčasného pôrodu.



Do boja sa pustil tím odborníkov

Katke kvôli preeklampsii zlyhávala pečeň, pridalo sa aj zlyhávanie obličiek, cievneho systému a prestávalo fungovať normálne zrážanie krvi. V deň príjmu do nemocnice jej odtiekla plodová voda a narodila sa dcérka Nelly. Na druhý deň však došlo k zhoršeniu zdravotného stavu matky. „Pridružili sa bolesti brucha a výrazne sa zhoršili laboratórne parametre,” priblížila Judita Koprdová, gynekologička Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.

Do boja o Katkin život sa pustil celý tím odborníkov. Pacientka bola vzhľadom na celkový zdravotný stav prijatá na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny, potrebovala podporu životných funkcií a komplexnú liečbu.

„Prečisťovali sme krv od toxických látok, ktoré telo vyprodukovalo,“ vysvetlil na sociálnych sieťach Štefan Krbila, primár Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny. Dve operácie, dialýza a celková liečba po piatich týždňoch u Katky zabrali. „Som mimoriadne hrdý na tím ľudí, ktorý okolo pacientky vznikol. Tá spolupráca bola intenzívna a pre mňa osobne veľmi jedinečná, ďaleko nad rámec pracovnej doby alebo pracovných povinností,“ dodal Karol Hajnovič, riaditeľ nemocnice.



Obrovské ďakujem

Mamička Katka neskrýva svoju vďaku: „Obrovské ďakujem patrí lekárom, sestričkám, ošetrovateľom a celému personálu, ktorí sa o mňa a Nelly starali, aby to nakoniec všetko dobre dopadlo. Som im neskutočne vďačná, že tu môžem byť pre svoje detičky, manžela aj rodinu, ktorí mi boli celý čas oporou. Na mojej liečbe sa podieľal tím profesionálov, ktorí ukázali svoju odbornosť ako aj to, že sú to ľudia na správnych miestach a práca je pre nich ozajstným poslaním.”

Že je životaschopná, ukázala aj maličká Nelly, ktorá mala po ťažkom pôrode problémy s dýchaním. „Stav malej pacientky sa postupne zlepšoval, upravoval, a mohli sme ju po desiatich dňoch odovzdať do starostlivosti otca. Pre mňa je to taký malý zázrak,“ prezradila Klaudia Demová, primárka Neonatologickej kliniky. Dnes sú už žena aj jej dcérka zdravotne v poriadku, no stále ešte pod kontrolou lekárov.

Záchrana Katkinho života je veľkou raritou, ojedinelou aj v celosvetovom rozsahu. „Takýchto vzácnych prípadov vo svete evidujeme asi štyri, pre našich lekárov je to veľký úspech. Prípad bude náš tím lekárov prezentovať po celom svete na medzinárodných kongresoch, najbližšie na budúci rok v Bruseli,” informovala nemocnica.





Aké sú príznaky preeklampsie?
Často nemusia byť žiadne, o to je táto komplikácia zákernejšia. Hlavnými prejavmi bývajú zvýšený krvný tlak nad hodnoty 140/90 spojený s únikom bielkovín do moču. Môžu, ale nemusia byť prítomné opuchy končatín. V krvi je ukazovateľom závažnosti ochorenia hladina kyseliny močovej, ktorá sa pri preeklampsii horšie vylučuje.

Príznakmi preeklampsie môže byť bolesť hlavy či poruchy videnia. Vážnou komplikáciou je takzvaný HELLP syndróm, ktorý sa prejavuje tlakovou bolesťou vpravo pod rebrami či pocitom na vracanie, silnou nevoľnosťou, vracaním, bolesťou hlavy. Pri HELLP syndróme dochádza k rozpadu červených krviniek, zvýšeniu hodnôt pečeňových testov a nebezpečnému zníženiu množstva krvných dostičiek.

Najzávažnejším stavom je takzvaná eklampsia, pri ktorej dochádza k nedostatočnému okysličeniu mozgu. Dôsledkom sú kŕče a bezvedomie. Hrozí trvalé poškodenie mozgu, pečene a obličiek. Ženu, ktorej zistili preeklampsiu, by mal gynekológ pozorne sledovať. Stav plodu sa zisťuje ultrazvukom a pomocou tokokardiografického záznamu (ľudovo známy ako monitor).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >