Obávaný šarlach. Rozmáha sa znovu na Slovensku?

Gabriela Bachárová, 19. júna 2023 o 05:00

Šarlach nepatrí k ochoreniam, po ktorých nám zostala už len spomienka. Zaútočiť môže aj dnes. V porovnaní s minulosťou sa však vyskytuje zriedkavejšie a komplikácie sa vďaka účinnej liečbe tiež objavujú len málokedy. Ešte v 19. storočí to pritom bola smrteľná choroba.

Pre šarlach je typickým povlak na jazyku.

Foto: Shutterstock.com, hrdlo, bolesť hrdla

Na Slovensku sa v posledných dňoch hovorí o vzrastajúcom počte prípadov šarlachu, avšak odborníci upozorňujú, že nejde o epidémiu a situácia sa len vracia do predcovidovej doby. Pandemické opatrenia na obmedzenie pohybu priniesli pokles počtu prípadov, ktoré sa teraz znovu zvyšujú. Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa sa na Slovensku ročne objaví 200 až 300 prípadov. Tento rok bolo k 2. júnu hlásených 206 prípadov. Napríklad v roku 2018 sme na Slovensku zaznamenali 309 prípadov, avšak v roku 2020 len 76 a v roku 2021 iba 18 ochorení. Minulý rok to bolo 70 prípadov.

Podľa Jána Mikasa nie je súčasný stav dôvodom na paniku, avšak na dôkladné sledovanie áno. „Úrad verejného zdravotníctva tak ako aj v prípade iných ochorení požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva o dôkladné monitorovanie epidemiologickej situácie v rámci ich územnej pôsobnosti. Rovnako ich požiadal o informovanie lekárov, aby venovali zvýšenú pozornosť v prípade streptokokových nákaz a v prípade zvýšeného alebo nezvyčajného výskytu informovali príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva,” informoval Úrad verejného zdravotníctva.

Typická vyrážka

Šarlach je infekčné ochorenie charakterizované horúčkou, zimnicou, nevoľnosťou, angínou (zápal krčných mandlí v podobe ich zväčšenia a bielych škvŕn), bolesťou hlavy, vracaním, zdurením uzlín na krku a veľmi typickou je vyrážka. Kožné príznaky možno rozdeliť na vyrážku v dutine ústnej a na koži. Jazyk je biely, s povlakom. Líca sú začervenané s vyblednutím okolo úst.

Vyrážka na koži sa rozšíri do dvoch dní od prvých príznakov. Typické miesta výsevu na pokožke sú podbruško, vnútorné strany stehien, bočné strany trupu, podpazušie, lakťové jamky. Vyrážka vyzerá ako menšie červené pupienky, ktoré sú na pohmat hrubé. Diagnóza sa zvyčajne potvrdzuje výterom z krku.

Pôvodcami nákaz sú streptokoky skupiny A. „Prameňom nákazy je chorý človek alebo nosič choroboplodných zárodkov. Prenos sa uskutočňuje priamo infekčnými kvapôčkami, zriedka nepriamo prostredníctvom kontaminovaných predmetov,” informuje Úrad verejného zdravotníctva.

Choroba sa šíri najmä vo väčších detských kolektívoch a inkubačná doba je jeden až päť dní, môže to však byť až sedem dní. Infekčný je človek ešte sedem dní od prepuknutia príznakov. Najviac ohrozené sú deti vo veku od troch do desiatich rokov, dospelých šarlach už veľmi nenapadá, hoci môže sa to stať. Šarlach možno dostať viackrát za život.

Očkovanie nie je, pomôžu antibiotiká

Očkovanie proti streptokokovým ochoreniam (šarlach, angína) neexistuje. Ochorenie sa lieči antibiotikami. „Šarlach nepredstavuje bezprostredné ohrozenie života, nakoľko včasná antibiotická liečba je účinná, urýchľuje zotavenie a znižuje možnosť rozvinutia komplikácií. Imunita po infekcii je dlhodobá, ale špecifická pre každý kmeň. Keďže existuje viac kmeňov streptokokov, sú možné aj opakované ochorenia,” vysvetľuje Úrad verejného zdravotníctva.

K dlhodobým komplikáciám v prípade, že nedošlo k správnej liečbe, patrí zápal srdcového svalu či obličiek, artritída (zápal kĺbov) alebo reumatická horúčka, čo je patologická imunitná reakcia organizmu, ktorá postihuje hlavne kĺby a srdce. „Prevencia spočíva v dodržiavaní základných hygienických návykov, častom a dôkladnom umývaní rúk a tým, že chorá osoba nepôjde do kolektívu a zostane doma,” uzatvára Úrad verejného zdravotníctva.

Na nasledujúcom obrázku môžete vidieť, ako vyzerá typická vyrážka v ústach i na pokožke a prečítajte si aj o ďalších príznakoch.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >