Neuveríte, čo urobila česká speváčka s vlastnou placentou. Lekári pred touto módou varujú

Gabriela Bachárová, 24. novembra 2022 o 05:00

Obľúbená česká speváčka Olga Lounová naskočila na kontroverzný trend, ktorý sa šíri medzi (nielen) celebritnými mamičkami. Zatiaľ čo väčšina žien vidí placentu po pôrode len na krátku chvíľu a hneď potom putuje do biologického odpadu, umelkyňa si z nej nechala vyrobiť tinktúru, ktorú plánuje užívať. Pamiatku na pôrod bude mať zavesenú aj na stene.

Olga Lounová s bývalým partnerom, českým spevákom Xindlom X.

Foto: Zdeno Gáfrik

Olga Lounová (41) priviedla len pred pár dňami na svet svoje prvé dieťa, dievčatko s exotickým menom Arianne. A zatiaľ čo pred pôrodom české média i fanúšikov riešili najmä vek prvorodičky alebo to, že sa vo vysokom štádiu tehotenstva nechala vyfotografovať na titulnú stránku časopisu Playboy, po pôrode prišla na pretras iná téma. O dosť kontroverznejšia ako dve predchádzajúce.

Speváčka priznala, že aj ona podobne ako veľa známych žien podľahla móde využiť placentu, orgán, ktorý v maternici živí dieťa, ešte ďalšími spôsobmi. „Pýtali ste sa, či som si nechala urobiť tinktúru z placenty. Áno, nechala. A tiež usušiť na malé kúsky, ak by bolo treba,” priznala otvorene.

Tinktúru z placenty niektoré ženy používajú na podporu laktácie, na zníženie úzkosti alebo na vyrovnanie hormonálnych výkyvov po pôrode. Údajne vydrží naveky, a tak ju žena môže použiť aj desiatky rokov po pôrode, napríklad aj v prechode. Vedecké výskumy pritom žiadny väčší prínos konzumácie placenty nepotvrdili, ako sme vás už informovali v tomto našom článku.

Konzumácia placenta predstavuje pre ženy pomerne veľké zdravotné riziko, varujú lekári. Obsahuje síce živiny, ako sú železo, zinok či selén, avšak ich množstvo v placente nie je veľké. Na druhej strane má placenta zvýšený obsah ťažkých kovov, ako sú ortuť či olovo, a môže tiež spôsobiť infekciu, pretože obsahuje vírusy a baktérie.

Je to až kanibalizmus?

Lekári placentu po pôrode považujú za odpadný produkt, pretože už neplní svoju funkciu, teda vyživovať dieťa, prinášať mu kyslík či odvádzať odpadné produkty jeho metabolizmu. Niektorí lekári sa tiež nechali počuť, že konzumácia produktov z placenty má dokonca znaky kanibalizmu, pretože ide o orgán, ktorý bol spojený s ich vlastným dieťaťom.

Olga Lounová sa však neobmedzila len na výrobky z placenty, ktoré môže konzumovať. Využila ju aj esteticky. Nechala svoju pôrodnú asistentku, aby z placenty urobila umelecký odtlačok, ktorý si doma môže zavesiť na stenu. S výsledkom bola zjavne spokojná, pretože asistentke verejne na sociálnych sieťach poďakovala.

Olga Lounová má svoje prvé dieťa s Janom Kreglom, hokejovým trénerom mládeže v českom meste Kladno. Čo si o využití placenty myslí on, speváčka nezverejnila. Vy však môžete odpovedať v našej ankete pod článkom. Súhlasíte s konzumáciou placenty alebo to považujete za nebezpečné? Ďakujeme za vaše odpovede.
















ANKETA:

Nechali by ste si po pôrode placentu na konzumáciu?

92,4%



7,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >