Neposielajte deti spať samé, spoločné rozhovory pred spaním dokážu zázraky. Šesť otázok, ktoré by ste sa ich mali opýtať

Patricia Poprocká, 5. marca 2024 o 06:35

„Do postele a spať!“ Tiež si pamätáte takéto strohé pokyny z vášho detstva, prípadne ich hovoríte večer svojim deťom? Nie je jedno, ako deti zaspávajú a ak prejavia záujem o vašu prítomnosť, vyhovejte im. Polhodinka pred spaním a päť minút po zobudení je podľa psychológov najdôležitejší čas, ktorý by deti nemali tráviť osamote, pokiaľ samé nechcú.

Jedinečná chvíľka pred spaním, ktorá dokáže napraviť všetky náročné zážitky z dňa.

Foto: Shutterstock.com

Od toho, v akom rozpoložení dieťa usína, závisí totiž nielen kvalita spánku, ale aj jeho celkový emočný a fyzický vývoj. Čas pred spaním, keď je za nami už celý deň so všetkými radosťami i povinnosťami, je výbornou príležitosťou na dôverné rozhovory, kde sa dieťa môže zdôveriť so starosťami a rodič mu môže poskytnúť oporu a povzbudenie, ktoré práve potrebuje.

„Všetko, čo v tento čas dieťaťu hovoríme, s ním zostáva, formuje jeho celoživotné nastavenie, má silu prepísať zraňujúce situácie, vytvoriť nový program,“ vraví detská psychologička Jana Kubíčková, autorka projektu Tisíc tvárí radosti v príspevku na sociálnej sieti. Dieťa v tomto čase podľa nej je otvorené k zdôverovaniu sa so svojimi skúsenosťami a k tomu, aby dokázalo načúvať skúsenostiam blízkeho človeka.

„Možnosť zdieľať svoje zážitky rozhoduje o tom, ktoré z nich sa v dieťati zapíšu ako posilňujúce, a ktoré ako zraňujúce,“ pripomína odborníčka s tým, že aj náročné zážitky, ktoré má dieťa možnosť zdieľať s empatickým dospelým, sa nemusia uložiť ako traumatické a dá sa napraviť prakticky akákoľvek náročná situácia.

V dôvernom rozhovore pred spaním môžeme dieťaťu sprostredkovať zároveň aj vlastné zážitky a byť preňho vzorom či inšpiráciou, ako náročné situácie zvládnuť.

Skrátka: Spoločné zaspávanie s dieťaťom je príležitosť na posilnenie a budovanie vzájomného vzťahu. Aké otázky by teda mohli odznieť na spokojné uzatvorenie dňa a posilnenie vzájomného vzťahu s rodičom?

Šesť otázok

Čo sa ti dnes podarilo?

Čo ťa dnes bavilo?

Kto bol dnes k tebe láskavý?

Za čo si dnes vďačný/á?

Čo by si dnes urobil inak?

Na čo sa zajtra tešíš, čo by si si prial/a, aby sa stalo?
(Zdroj: Tisíc tvárí radosti, FB)


ANKETA:

Rozprávate sa večer s deťmi v posteli?

89,4%



3,4%



3,3%



3,3%



0,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >