Nejde len o góly a medaily... Ako vybrať dieťaťu športový krúžok a ako zistíte, či je tam dobrý tréner

Patricia Poprocká, 8. augusta 2019 o 05:53

Do septembra je ešte ďaleko, ak však chcete dieťa prihlásiť od začiatku školského roka na nejaký šport, je čas poobzerať sa po najvhodnejšom. Kluby už začínajú s nábormi, nie je však jedno, kam dieťa prihlásite. Nejde len o peniaze, dôležité je, aby sa správne starali o rozvoj dieťaťa. Čo všetko si všímať a podľa čoho spoznáte, že je vaše dieťa v dobrých rukách?

Karatisti na atletickej dráhe pri strečingu.

Foto: archív Ľubomíra Čiernika

Dobrý klub a dobrý tréner dbá na všestrannosť, zdôrazňuje jeden z trénerov Karate Klubu Junior Prešov Ľubomír Čiernik. Zjednodušene povedané, na tréningoch sa treba venovať rôznym činnostiam, nielen tomu športu, ktorý sa tam trénuje.

Nie je teda správne, ak sa napríklad na tenise hrá iba tenis, na futbale iba futbal či na hokeji iba hokej. Treba to striedať, aby si deti kvalitne rozvíjali svoje schopnosti, aby sa predchádzalo ich zdravotným problémom, a aby tréning deti bavil a chodili naň s radosťou.

Ako prichádzame o talenty

„Dnes je častým trendom vidieť tréningy u 8-ročných chlapcov napríklad v športových hrách, ktorí bez patričného rozcvičenia pred tréningom, resp. uvoľnenia po tréningu, absolvujú neúmerné tréningové dávky len z konkrétneho športu. To však neskôr vedie k demotivácii aj k zdravotným problémom týchto detí,“ vysvetľuje Ľubomír Čiernik.

Ľubomír Čiernik a jeho manželka sú obaja trénermi v Karate Klube Junior.

Foto: archív Ľubomíra Čiernika

Pripúšťa, že výkonnostne časť detí zaznamená progres, nie však dlhodobo. „Ruka v ruke ide aj ohrozovanie ich zdravotného vývinu. Dieťa do 10 rokov nemôže celý rok len hrať napríklad tenis, alebo hokej, čo sú športy kde zapája najmä určitú stranu tela, podľa toho či je pravák alebo ľavák.“ Dôležité sú ešte iné cviky, v rámci kompenzácie daného zaťaženia.

Bez nich potom tréningová záťaž speje k zdravotným problémom s chrbtom, kolenami, či inými časťami tela, pre ktoré končí u nás veľa talentov.

Za pretrhnutými väzmi nie sú len gény

„Čudujeme sa napríklad, prečo každý druhý futbalista má už v juniorskom veku pretrhnuté krížne väzy v kolene, častokrát bez zavinenia protihráča. Odpoveďou väčšiny futbalových trénerov býva, že to je genetická predispozícia. Možno by však mali viac hľadať príčiny vo svojich tréningoch. Je jasné že ak dieťa trénuje od najmladšieho veku len futbal, a nie sú mu správne ordinované iné pohybové aktivity a cvičenia, stav jeho pohybového aparátu bude katastrofálny už na prelome dospelosti. Veľakrát tak daný šport príde o obrovské talenty,“ vysvetľuje Ľubomír Čiernik.

V tomto prípade má aj konkrétne riešenie. „Už dávno je vedomosť o špecializovaných cvičeniach pre posilnenie krížnych väzov v kolenách, no veľakrát by ste ich márne hľadali napríklad zaradené v tréningových jednotkách futbalových klubov pri najmenších deťoch.“

Plávanie, gymnastika, atletika – všetko treba

Podobne je to aj pri iných športoch. „Deti do 10 rokov by sa mali najmä hravým spôsobom naučiť správne vykonávať techniku ich budúceho športu, ale aj získavať správne pohybové vzorce pre akúkoľvek pohybovú aktivitu bez ujmy na zdraví v neskoršom období,“ načrtáva Ľubomír Čiernik hlavný princíp.

Vyzerá to ako nácvik karate, v skutočnosti ide o rozvoj koordinácie.

Foto: archív Ľubomíra Čiernika

Konkrétne u nich v karate klube Junior napríklad deti absolvujú popri karate aj plavecké, gymnastické, atletické tréningové cykly a špecifické posilňovacie programy.

„Celoročný tréning karate alebo iných športov, je už dávno minulosťou a zlou cestou. Vždy musí byť obdobie, kedy sa telo vykompenzuje, vyrovná sa zaťaženie a nerovnováha, ktorú daný šport spôsobil. Je to akýsi servis, akési formátovanie tela športovca do režimu, kde mu ostanú len kladné stránky jeho športu a vyrovnajú sa negatíva, ktoré ma každý jeden šport,“ zdôrazňuje Ľubomír Čiernik.

Prevencia proti problémom

Problémy detí s pohybovým aparátom u nás narastajú podľa Ľubomíra Čiernika priam raketovým tempom. „Deti sa málo hýbu oproti minulosti, a tým si nevytvárajú správne pohybové návyky a pohybové vzorce. A k tomu sa ešte niektorí tréneri skoro špecializujú deti pre daný šport, ktorý deti realizujú vrcholovo, čiže sa im dostáva jednostranného zaťaženia,“ vymenúva dôvody.

Výber trénera v ranom veku je veľmi dôležitý, nesprávne nastavenie tréningov v detstve môže byť spúšťačom zdravotných problémov v dospelosti.
Čo si treba všímať
Rodičom býva ťažko posúdiť, či tréner postupuje správne, nie sú však celkom bezmocní. „Ak vidia že na tréningoch ich dieťa do 10 rokov nerealizuje nič iné len šport na ktorý ho prihlásili, bez rozcvičiek, uvoľňovacieho strečingu, bez hier, potom to nebude to pravé,“ radí Ľubomír Čiernik.

Ďalšou možnosťou je napríklad zveriť dieťa do rúk iným odborníkom aspoň raz ročne. „Napríklad navštíviť kvalitného fyzioterapeuta alebo športového lekára predtým, ako dieťa začne trénovať daný šport,“ približuje. Potom, dajme tomu po roku, prísť opäť. Odborník posúdi, čo daný tréningový program priniesol.

„Ak bude organizmus dieťaťa v horšom stave, je jasné, čo robiť. Netreba sa len sústreďovať na to, koľko dá dieťa gólov, alebo koľko medailí prinesie zo súťaží, treba sledovať aj zdravý vývin a všeobecný progres. Neraz som mal možnosť vidieť deti, ktoré boli jednotky v danom športe, avšak mali vykročené nesprávnym tréningom k tomu, že by za dospelých daný šport nemohli vykonávať bez dlhodobých zranení a problémov, ale aj v neskoršom živote bez vrcholového športu by ich zdravotné problémy komplikovali ich život,“ povedal.

Rodičom radí tiež pozorne vyberať si z ponuky. „Dnes je taká pestrá, že treba veľmi dobre vyberať, verte, nie každý tréner je odborník. Hlavne na Slovensku sa ešte tréning detí berie ako trest a trénujú ich najhorší tréneri v klube. Čo je obrovská chyba pre klub, rodičov a najmä deti…“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >