Nebojte sa strukovín. 6 rád známeho odborníka, čo robiť, aby vás po nich nenafukovalo

Patricia Poprocká, 21. septembra 2022 o 04:58

Sú nesmierne zdravé, obsahujú bielkoviny i ďalšie látky, ktoré prospievajú našim črevám a zdraviu celkovo, napriek tomu od nich veľa ľudí bočí. Dôvod? Nafukuje po nich. Aj plynatosť však možno minimalizovať, uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela ponúka svojich šesť tipov.

Strukovinové polievky z regiónu Myjavy sú skvelé.

Foto: Shutterstock.com

Je škoda vzdať sa strukovín len preto, že po nich človeka nadúva. Sú lacné, nesmierne výživné, ľahko stráviteľné a rôznych chutí. Okrem vysokého podielu bielkovín dodávajú nášmu telu aj škrob, vlákninu či sacharózu. Prospievajú tráveniu a sú výdatnou výživou po fyzickej aktivite. Podľa niektorých štúdií obsahujú aj fytoestrogény, ktoré zabraňujú tvorbe rakovinových buniek, resp. ju spomaľujú.

Strukoviny by teda mali tvoriť významnú časť nášho jedálnička, často je to však naopak, mnohí ľudia ich považujú za druhoradé jedlo a nemajú ich radi práve pre spomínanú plynatosť. Ako si s ňou poradiť, radí docent Ladislav Kužela.

Docent Ladislav Kužela je autorom viacerých publikácií o zdravej výžive a trávení.

Foto: IKAR
Áno, po strukovinách nafukuje, súhlasí uznávaný odborník. Strukoviny ako fazuľa, hrach, šošovica podporujú fermentáciu a tým pádom aj tvorbu oxidu uhličitého a vodíka, čo spôsobuje plynatosť. „Na strane druhej podporujú tvorbu čo najzdravšieho črevného mikrobiómu. Mimochodom, práve strukoviny sú strava číslo jeden obyvateľov tzv. modrých zón, teda oblastí, kde sa ľudia dožívajú najvyššieho veku pri najlepšom zdraví,“ konštatuje Ladislav Kužela na svojom webe, kde uverejňuje aj šesť tipov, ako si s plynatosťou poradiť.

1. Skúste výrobky zo strukovín

Pre začiatok to skúste s upravenými produktami. Napríklad tofu, tempeh či humus. Všetky sú vyrobené zo strukovín, no majú nižší obsah fermentovateľných sacharidov, čo by malo zmierniť nafukovanie po ich konzumácii.

2. Začnite postupne, nie veľké dávky

„Na úvod stačí polievková lyžica fazule denne,“ radí Ladislav Kužela. Toto množstvo odporúča jedávať dlhší čas, aj počas niekoľkých týždňov. „Potom si dávku pomaly zvyšujte tak, aby váš tráviaci trakt a vaše črevné mikróby mali dostatočný čas sa prispôsobiť,“ spresňuje.

3. Výživový doplnok ako pomocník

Ak to môže pomôcť, skúste. Pridanie niekoľkých kapsúl výživového doplnku, ktorý obsahuje enzým alfa-galaktozidázu, ktorý človek užije pred jedlom bohatým na strukoviny, môže byť podľa gastroenterológa tiež prospešné.

4. Vhodná príprava

Nie je jedno, ako strukoviny pripravíte. Samozrejmosťou by malo byť ich namáčanie a opláchnutie. Ideálne deň pred tým, ako ich idete variť. „Je to veľmi starý, ale účinný tip, ako sa popasovať s plynatosťou. Namáčanie cez noc a následné opláchnutie pred varením pomáha znížiť fermentáciu,“ vysvetľuje Ladislav Kužela.

5. Dôkladné uvarenie

Pekne domäkka. „Je to overené pravidlo, ktoré funguje. Presvedčte sa, že sú vaše strukoviny dobre prevarené. Je možné ich kúpiť už predvarené a pripravené na konzumáciu. Vysoké teploty používané v komerčných kuchyniach rozkladajú fermentovateľné zložky,“ hovorí lekár.

6. Prestávka

Ak potrebujete, dajte si od strukovín pauzu. „Venujte svoj čas medzitým sústredeniu sa na inú zdravú stravu, napríklad celozrnné produkty, dožičte si spánok a cvičenie. Potom sa vráťte a znovu vyskúšajte strukoviny, samozrejme, keď sa budete cítiť pripravení, a pomocou vyššie uvedených návrhov ich znovu pridajte do vašej stravy,“ znie záverečná rada docenta Kuželu.


ANKETA:

Jedávate často strukoviny?

74,3%



18,9%



0,6%



5,2%



1,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >