Naučte dieťa, čo robiť v 10 nebezpečných situáciách. Napadnutie psom, požiar, búrka, stratí sa...

Gabriela Bachárová, 26. apríla 2019 o 13:01

Nechceme privolávať žiadne nešťastie, ale vždy je dobré, ak dieťa vie, ako reagovať v potencionálne nebezpečných situáciách. Naučte ho to!

Búrka môže byť nebezpečná, naučte deti, ako sa v nej správať.

Foto: SITA

Keď dieťa napadne pes

Veľmi dôležité je zachovať pokoj. Nesnažiť sa utekať, pes by dieťa začal prenasledovať a mohol by ho uhryznúť. Dieťa sa musí vyvarovať rýchlych pohybov, nemávať rukami, ani sa nesmie psovi dívať do očí, to by ho mohlo ešte viac vydráždiť. Jeho pozornosť môže odlákať tým, že hodí na zem čapicu, zošit či nejaký iný predmet. Prípadne mu dá topánku, fľašu, kus jedla, niečo, čo môže žuvať. Nech skúsi sebavedomým hlasom psovi prikázať, aby išiel preč. Dôležité je nedať najavo strach, to pes vycíti a posmelí ho to k útoku.

Keď ho zastihne búrka

Nezostávať vonku na ulici, ale vyhľadať úkryt v obchode či v dome. Nechytať sa áut, stromov či kovových konštrukcií. Keď sa nachádza v prírode, najlepšie je schovať sa do hustého lesa, do úzkeho údolia alebo aj do nízkeho porastu. Najväčšie nebezpečenstvo zásahu bleskom hrozí na otvorenom teréne na vyvýšených miestach, v blízkosti stĺpov elektrického vedenia, v blízkosti osamelých stromov či vodných plôch (aj potokov). Dieťa sa nesmie pri búrke opierať o múr či skalnú stenu, ani sa schovávať pod skalným previsom. Ak bude niekde na planine, je zakázané bežať, ale čupnúť si s nohami a rukami pri sebe, neľahať si na zem. Dieťa sa pri búrke nesmie kúpať, plávať v loďke a bezpečné nie je dokonca ani telefonovanie. Nemalo by tiež prenášať kovové predmety.

Keď doma začne horieť

Dieťa by malo poznať čísla na hasičov, policajtov a do nemocnice. V strese však na ne často zabudne aj dospelý. Preto je dôležité, aby poznalo aj číslo 112, ktoré združuje všetky tri druhy pomoci do jednej. Ak je požiar len malý, dieťa ho môže uhasiť mokrou handrou či dekou. V zadymenom priestore sa musí pohybovať pri zemi (ísť po kolenách, v drepe), dym sa spočiatku drží pri strope. Ak je to možné, dýchať by malo do vlhkej vreckovky či šatky. Predtým, než prejde do inej miestnosti, musí sa ubezpečiť, či nie sú horúce dvere. Ak áno, je to signál, že v nej horí. Únik cez silno zadymený priestor je rizikom, hrozí nielen bezvedomie, ale aj strata orientácie. Lepšie je otvoriť okno, kričať Horí, volať hasičov. Deti môžete formou hry naučiť, ako čo najrýchlejšie opustiť byť, a to najlepšie poslepiačky.

Keď ho niekto cudzí osloví na ulici

Únosy sa na Slovensku prakticky nedejú, ale je dobré vedieť, ako reagovať. Ak dieťa na ulici osloví cudzí človek s tým, že ho posiela mamička, alebo mu ponúkne, aby sa išlo pozrieť na šteniatka, musí čo najrýchlejšie opustiť miesto a ísť niekam medzi ľudí. Najlepšie do nejakého obchodu. Prípadne začať kričať o pomoc alebo sa chytiť prvého človeka, ktorého uvidí. Zdvihnúť kameň a hodiť ho do okna, výlohy obchodu. Dieťa si tiež nesmie nič brať od cudzích ľudí, žiadne sladkosti či dokonca hračku.

Keď ho niekto požiada o pomoc

Radšej nereagovať, snažiť sa vzdialiť. Ak dospelý potrebuje pomôcť, neosloví predsa dieťa, ale iného dospelého. Samozrejme, sú výnimky, v tom prípade je lepšie odbehnúť a privolať iného dospelého.

Keď niekto cudzí zazvoní pri dverách

Dieťa musí vedieť, že nikomu cudziemu nesmie otvoriť, hoci by aj prišiel s tvrdením, že ho posielajú rodičia. Môže povedať, že mama sa o chvíľu vráti domov. Potom nech volá rodičov, prípadne policajtov. Rodičia môžu zalarmovať susedov, ktorí nepozvaného hosťa odoženú.

Keď sa dieťa stratí

Ste v dave ľudí, napríklad čakáte na spoj na železničnej stanici alebo navštívite lunapark, a dieťa vám zrazu zmizne z dohľadu. Všetko dobre dopadne, ak ho naučíte, že v takej situácii musí osloviť dospelého človeka, najprívetivejšie pôsobia asi staršie dámy, a povedať mu, čo sa stalo. Dospelý si už bude vedieť rady, za kým ísť, aby rodičov privolal. Ešte lepšie je, aby sa dieťa naučilo naspamäť váš telefón (a aj adresu), prípadne môže mať tieto údaje niekde poznačené. V žiadnom prípade nemá z miesta nikam samo odchádzať a pokúšať sa nájsť rodičov na vlastnú päsť. Môže sa stať, že sa dieťa stratí aj v známom prostredí. Naučte ho, že aj v tomto prípade by mal osloviť dospelého a povedať mu, čo sa stalo.

Keď sa ocitne v tlačenici

Ocitnúť sa v tlačenici môže byť nebezpečné, dav je neúprosný a v krajných prípadoch môže dôjsť až k ušliapaniu. Dieťa by sa malo snažiť predrať na okraj davu, prípadne niekoho poprosiť, či by ho nevzal na ramená. Je dôležité, aby sa vyhýbalo kanálom a stĺpom, kde mu hrozí úraz.

Keď chce prejsť cez cestu

Nie vždy je to také jednoduché. Cestná premávka je dnes veľmi silná. Kvôli väčšej bezpečnosti môže požiadať vedľa stojaceho dospelého, či môže prejsť cestu spolu s ním.

Keď sa niekto topí či sa zraní

Niektoré deti sa zľaknú a utečú preč, ale svojho potomka naučte, že v takýchto situáciách musí pomôcť. Nech volá číslo 155, prípadne 150, začne kričať o pomoc alebo hľadať v okolí dospelého.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >