Najčastejšie tráviace ťažkosti u malých detí: Čo robiť a ako im predchádzať

PR článok, 19. apríla 2024 o 00:01

Malé dieťa vám často nepovie, že ho bolí bruško. No aj tak ho z času na čas táto nepríjemnosť môže potrápiť. Tráviace ťažkosti u malých detí sú častým javom a oprávnene sú bežnou príčinou obáv rodičov. Kto by sa predsa o svojho drobca nebál? Reč je najmä o kolike, zápche, hnačke či refluxe. Správne a efektívne riešenie týchto problémov je kľúčom k pohode vašich najmenších členov rodiny.


Aké sú najčastejšie tráviace problémy malých detí
Tráviaci systém malých detí je nesmierne citlivý a občas sa dostáva do konfliktu so svetom nových chutí či životného štýlu. Zistenie, že váš malý drobček má problém s trávením, môže byť pre rodičov obzvlášť náročné. Poďme sa preto pozrieť na najčastejšie tráviace problémy najmenších:

Kolika je bolestivý stav spojený so silnými kŕčmi v bruchu, často spôsobený nadúvaním alebo nepokojom v tráviacom trakte.

Zápcha sa vyskytuje, keď dieťa má problémy s vyprázdňovaním čriev, čo môže byť spôsobené nedostatkom vlákniny, dehydratáciou alebo nedostatočnou fyzickou aktivitou.

Hnačka je časté ochorenie charakterizované častou a riedkou stolicou. Môže byť spôsobená infekciami, potravinovými alergiami alebo nadmernou konzumáciou ovocia a štiav.

Reflux (spätný tok) je stav, keď obsah žalúdočnej kyseliny a potravy stúpa späť do pažeráka a hrdla. U malých detí sa môže prejavovať ako regurgitácia, zvracanie alebo nepokoj po jedle.

Je dôležité sledovať príznaky a prípadne vyhľadať lekársku pomoc, ak tráviace problémy trvajú dlhšie alebo sú závažné. V prípade malých detí môže byť potrebné starostlivo sledovať ich stravovacie návyky a možné príčiny tráviacich problémov. Prípadne sa odporúča podporiť trávenie aj prostredníctvom probiotických kultúr pre deti.

6 odporúčaní pre boľavé bruško

Zdravé trávenie predstavuje základ pre správny vývoj detského organizmu. Tu je niekoľko tipov a stratégií, ktoré môžu rodičia použiť na podporu zdravého trávenia u svojich detí.

1. Pestrá strava
Pre zdravé trávenie je dôležité zachovať pestrosť v strave. Deti by mali konzumovať rôznorodé jedlá, ktoré obsahujú širokú škálu živín. Zahrňte do ich stravy čerstvé ovocie a zeleninu, celozrnné obilniny, bielkoviny z rôznych zdrojov (ako sú mäso, ryby, vajcia, strukoviny) a zdravé tuky.


2. Učte ich o dôležitosti zdravej stravy
Už od útleho veku môžete deti učiť o zdravých jedlách a ich výhodách, ktoré telu zabezpečujú. Ukážte im, aké chutné môžu byť zdravé potraviny a prečo je dôležité jesť ovocie, zeleninu a ostatné zdravé potraviny. Dôležité je tiež byť pre deti príkladom tým, že aj vy ako dospelí tieto jedlá konzumujete.

3. Venujte pozornosť veľkosti porcií
Veľkosť porcií je tiež dôležitým faktorom pri podpore zdravého trávenia u detí. Snažte sa zabezpečiť primerané veľkosti detských porcií, aby sa predchádzalo nadmernému príjmu kalórií. Ak deti konzumujú správne veľkosti porcií, znižuje sa u nich riziko vzniku obezity.

4. Dbajte o dostatočnú hydratáciu dieťaťa
Pitný režim je kľúčový pre zdravé trávenie. Uistite sa, že deti prijímajú dostatok vody počas dňa. Okrem vody môžu piť aj čaj alebo rôzne ovocné šťavy. Vyhnite sa nadmernému množstvu sladených nápojov, ktoré môžu spôsobiť problémy s trávením a zbytočný príjem cukrov.

5. Nezabúdajte na pohyb
Fyzická aktivita je tiež dôležitá pre zdravé trávenie u detí. Podporujte aktívne hry u detí, športové aktivity alebo jednoduché cvičenia doma. Pravidelný pohyb podporuje činnosť tráviaceho systému a pomáha udržiavať zdravú hmotnosť dieťaťa.


6. Probiotické kultúry pre deti
Niektoré štúdie naznačujú, že určité druhy probiotických kultúr môžu pomôcť pri zmiernení príznakov tráviacich ťažkostí a zlepšení trávenia. Tiež je o nich známe, že obnovujú prirodzenú mikroflóru v čreve.

Ako pomôžu probiotické kultúry nielen pri tráviacich ťažkostiach malých detí?
Podľa WHO môžu probiotické kultúry poskytnúť deťom prospešné mikróby na obnovu mikrobiálnej rovnováhy a predchádzať tak rôznym ochoreniam. Probiotické kultúry udržujú správnu rovnováhu „dobrých“ črevných baktérií, a tým prispievajú k správnemu tráveniu. Osídľujú všetky časti tráviacej sústavy, od žalúdka až po hrubé črevo.

Probiotiká pre deti môžu byť užitočné pri tráviacich ťažkostiach malých detí z niekoľkých dôvodov:

· Podpora zdravej mikrobiálnej flóry
Probiotiká obsahujú živé mikroorganizmy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v tráviacom trakte a môžu pomôcť udržiavať zdravú rovnováhu mikroorganizmov. Táto rovnováha je kľúčom k správnemu tráveniu a absorpcii živín.

· Zlepšenie trávenia
Probiotiká môžu pomôcť zlepšiť tráviace procesy tým, že podporujú produkciu enzýmov, ktoré rozkladajú potravu, a tým uľahčujú trávenie. Tento efekt môže byť špeciálne prospešný pre deti trpiace na zápchu alebo iné tráviace ťažkosti.

· Posilnenie imunitného systému
Zdravý tráviaci systém je úzko spojený s imunitným systémom, a preto je dôležité udržiavať ho v dobrej kondícii. Probiotiká môžu pomôcť posilniť obranyschopnosť organizmu tým, že podporujú produkciu protilátok a zlepšujú funkciu imunitného systému.

· Zníženie zápalu a infekcií
Niektoré druhy probiotík obsahujú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť znížiť zápal v tráviacom trakte. Tým sa môže minimalizovať riziko vzniku infekcií a ďalších tráviacich problémov.

Spoločnosť KOMPAVA vyvinula produkt Probiodom KIDS presne podľa potrieb tráviaceho systému detí. Ide o ,,čarovný prášok pre zdravé bruško“, ktorý je bez laktózy a lepku.


Čo obsahuje Probiodom KIDS?

· Probiotické kultúry
Probiotické kmene vo boli špeciálne vybrané na zlepšenie črevného zdravia detí. Probiotické kmene ničia rôzne patogény ako napr. C. difficile, E. coli, Salmonella, Shigella a P. aglomerans, zlepšujú funkciu tráviaceho systému a podporujú imunitný systém.

- Bifidobacterium lactis W51 a Bifidobacterium lactis W52: Ide o kmene baktérií, ktorých hlavnou funkciou je trávenie vlákniny a iných komplexných sacharidov. Vďaka tomu, že trávia vlákninu, produkujú zdravé mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre zdravie čriev a tiež pomáhajú riadiť pocity hladu.

- Lactobacillus acidophilus W55: Potláča rast choroboplodných baktérii ako Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium a Clostridium perfringens.

- Lactobacillus casei W56: Kmeň je veľmi účinný pri užívaní antibiotík. Pomáha udržiavať rovnováhu črevnej mikrobioty potlačením rastu nežiadúcich baktérii

- Lactobacillus salivarius W57: Rozkladá potravu pre lepšie absorbovanie a využitie živín zo stravy a bojuje proti „zlým“ organizmom, ktoré môžu spôsobiť choroby.

- Lactococcus lactis W58: Hlavnou úlohou laktokokov je metabolizmus laktózy (pomáha lepšie tráviť laktózu).

· Prebiotiká
Prebiotiká sú látky potrebné na to, aby si prospešné probiotické baktérie zachovali svoju aktivitu a životaschopnosť aj počas skladovania. Pod pojmom prebiotiká si môžeme predstaviť „potravu“ pre baktérie. Tieto látky sú zvyčajne nezničené časti potravy, ktoré neabsorbuje tenké črevo a namiesto toho putujú do hrubého čreva, kde slúžia ako potrava pre prospešné mikroorganizmy. Zmes prebiotík v Probiodom KIDS je obohatená o vitamíny a minerály.

· Vitamín D3
Vitamín D, ktorý prispieva k udržaniu zdravých zubov a kostí, k správnemu vstrebávaniu vápnika a fosforu a správnemu fungovaniu imunitného systému dieťaťa. Kombinácia vitamínu D s probiotickými kultúrami môže posilniť imunitný systém a zlepšiť niektoré zdravotné aspekty dieťaťa.


Kedy sa odporúča užívať Probiodom KIDS?
· Pri užívaní antibiotík: Antibiotiká zabíjajú alebo zastavujú rast baktérií. Okrem patogénnych baktérií zasahujú aj prospešné baktérie v tráviacom trakte, narušujú črevnú mikroflóru a môžu spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, ako napríklad hnačka.

· Pri tráviacich problémoch: Probiotické kultúry sú mikroorganizmy, ktoré majú prospešné účinky na zdravie čreva a pomáhajú na žalúdočné problémy detí – zlé trávenie, hnačka, plynatosť, zápcha, či infekcia.

· Pri intoleranciách a alergiách: Probiotické kultúry môžu pomáhať pri trávení potravín tým, že podporujú rast prospešných baktérií v črevách. To môže byť obzvlášť dôležité pri intoleranciách najmä na laktózu, lepok či kazeín, ktoré spôsobujú zlé trávenie u detí.

· Pri zmene stravovacích návykov: Ak sa chystáte na pobyt v zahraničí, ktorý sa spája s konzumáciou „exotických“ a ťažkých jedál, nasaďte probiotické kultúry aspoň 2 týždne pred dovolenkou.

· Na potlačenie rastu patogénnych baktérií: Probiotické kultúry sú prospešné baktérie a ich prítomnosť môže zabraňovať patogénnym baktériám (E.coli, Salmonella, Shigella) v množení a osídľovaní čreva.

· Pri problémoch s imunitným systémom: Zdravá črevná mikroflóra stimuluje tvorbu protilátok, najmä imunoglobulínov. Črevná mikroflóra môže aktivovať rôzne typy imunitných buniek, ktoré sú zodpovedné za rozpoznanie a odstránenie potenciálne škodlivých mikroorganizmov.

· Pri problémoch s kožou: Užívanie probiotických kultúr môže mať pozitívny vplyv na zdravie kože, najmä pri výskyte ekzémov.

· Pri problémoch s močovým systémom: Probiotické kultúry môžu priaznivo pôsobiť pri infekciách močových ciest.

· Pri poruchách nervového systému: Probiotické kultúry môžu ovplyvňovať produkciu neurotransmiterov v črevách, ktoré môžu následne komunikovať s nervovým systémom. Napríklad, niektoré probiotické kmene môžu zvyšovať produkciu kyseliny gama-aminomaslovej (GABA), ktorá má upokojujúci a relaxačný účinok a potláča u detí plačlivé správanie a neurologické prejavy koliky.

Výživový doplnok Probiodom KIDS môžete teraz navyše získať s výnimočnou zľavou pre čitateľov. Stačí použiť kód 5BF21A pri objednávke na www.kompava.sk, a automaticky získate zľavu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa